Norweski Julebord, pierniczki pepperkaker oraz życzenia

Ciasteczka pepperkakerPrzed Świętami nasza szkoła językowa, w której uczymy się języka norweskiego, zorganizowała świąteczne wydanie zajęć

Przygotowany został skromny norweski poczęstunek czyli Julebord, na który składał się między innymi glögg (przepis na skandynawskie grzane wino) oraz imbirowe pierniczki pepperkaker.

Rozmawialiśmy o norweskich potrawach wigilijnych i zwyczajach, a nawet trochę pośpiewaliśmy A na koniec życzyliśmy sobie „God Jul”!

Na tradycyjnym norweskim wigilijnym stole nie może zabraknąć między innymi takich dań jak ribbe (żeberka), pinnekjøtt (danie z jagnięciny lub baraniny), lutefisk (tradycyjna rybna potrawa w krajach nordyckich – zazwyczaj z suszonego dorsza) czy rommegrøt (pudding na śmietanie, mleku i mące).

Jednym ze słodkich przysmaków są szafranowe bułeczki lussekatter i pierniczki pepperkaker, które doskonale smakują w towarzystwie glögga

Ważną tradycją jest rodzinne pieczenie ciasteczek oraz budowanie Pepperkakshus czyli domku z piernika ozdobionego lukrem, a czasami nawet całych miast, które stanowią ozdobę podczas Świąt.

Największe na świecie Pepperkakeby czyli Piernikowe Miasteczko powstaje co roku (w czasie Adwentu) w Bergen – moim ulubionym norweskim mieście.

Z piernikowych smakołyków zrobione jest wszystko – miniaturowe domki, statki, pociągi a nawet samochody. Smakowite Bergen w miniaturze zwiedzający mogą podziwiać od 24 listopada do 31 grudnia w samym sercu miasta.
Poczytaj więcej Pepperkakeby na Bergen-guide.com

Ja nie pokusiłam się w tym roku o zbudowanie domku ani całego piernikowego miasteczka ;), ale trochę skandynawskich pierniczków o różnorodnych kształtach przygotowałam dla najbliższych osób.

Pepperkaker piekę co roku – to taka moja przedświąteczna tradycja. Wspólne wycinanie ciasteczek to także świetny sposób na spędzenie czasu z najbliższymi i niejednokrotnie pretekst do spotkania z osobami, z którymi nie widzimy się na co dzień

Mój sposób na pepperkaker to połączenie przepisu z książki „Podróże kulinarne. Skandynawia.” oraz znalezionego na stronie Mylittlenorway.com.

Ciasteczka są cienkie, chrupiące i posiadają intensywny korzenny smak cynamonu, kardamonu, imbiru i goździków. Odpowiednio schłodzone ciasto powinno dać się naprawdę cienko rozwałkować.

Skandynawskie ciasteczka Pepperkaker

Przepis na skandynawskie pierniczki pepperkaker

Składniki:

  • 200g masła
  • 1 szklanka cukru (u mnie ksylitol)
  • 1/2 szklanki syropu klonowego, miodu lub melasy
  • 2 i 1/2 szklanki mąki|
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżka startej skórki pomarańczy (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku (na małym ogniu) rozpuść masło z cukrem i przyprawami.
  2. W międzyczasie w misce wymieszaj mąkę z sodą (lub proszkiem do pieczenia) i wlej ostudzoną masę z rondelka.
  3. Zagniataj ciasto do uzyskania jednolitej masy, a następnie wsadź na kilka godzin (lub na noc) do lodówki.
  4. Godzinę przez przygotowaniem wyjmij ciasto z lodówki.
  5. Posyp stolnicę odrobiną mąki i rozwałkuj kawałki ciasta na grubość około 3 mm.
  6. Wycinaj ulubione kształty.
  7. Ciasteczka układaj na blachę wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Ciasteczka wkładaj do piekarnika nagrzanego do temperatury 150°C.
  9. Piecz około 10-15 minut (w zależności od grubości ciasteczek aż lekko się zarumienią).

Jeśli pierniki chcemy zawiesić na choince, warto przed pieczeniem zrobić w nich dziurki np. słomką do napojów. Gotowe pierniczki dekorujemy według gustu.

A jak brzmią po norwesku życzenia świąteczno-noworoczne?

Vi ønsker dere en god jul og et godt nyttår!

Wesołych Świąt i szczęśliwego Nowego Roku!

Skandynawskie ciasteczka Pepperkaker

Skandynawskie ciasteczka Pepperkaker

Skandynawskie ciasteczka Pepperkaker

Skandynawskie ciasteczka Pepperkaker

Skandynawskie ciasteczka Pepperkaker

Zobacz także:

[related-posts-thumbnails]

4 Comments

  1. Magda
    December 30, 2012

    Czy to te pierniczki, które jadłam u Ciebie tuż przed Bożym Narodzeniem? Były pyszne

    Reply
    1. Marta
      December 30, 2012

      Tak, to dokładnie te, które jadłaś u mnie Cieszę się, że Tobie smakowały!

      Reply
  2. Martin
    June 15, 2016

    ile pierniczkow wychodzi mniej wiecej z tej ilosci składnikow? czy ty pierniczki smakują podobnie do tych kupowanych w sklepie np remie1000 lub kiwi w tych okraglych pudeleczkach?

    Reply
  3. Asia
    December 15, 2020

    Gdzieś w przepisie ginie jajko i miód.. Szkoda też ze brakuje podania ilości ciastek które wyjdą z tego przepisu. Mimo wszystko mam nadzieję że wyjdzie 🙈

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *