Katalońska przekąska

Katalońska przekąskaChleb, pomidor, oliwa z oliwek, sól, ewentualnie czosnek…. Niczego więcej nie potrzeba, aby przygotować pyszny kataloński posiłek czyli pa amb tomàquet – przekąskę, która może pełnić rolę śniadania, tapas, a nawet kolacji.

Pa amb tomàquet oznacza „chleb z pomidorem” i jest uważany za symbol katalońskiej kuchni.

Sposób przyrządzenia jest bardzo prosty i polega na wtarciu dojrzałego pomidora przekrojonego na pół w kromkę białego pieczywa, a następnie pokropieniu całości oliwą i posypaniu solą.

Czasami wciera się w kanapkę również ząbek czosnku, a chleb wcześniej podgrzewa się w piekarniku. Pa amb tomàquet można jeść z rozmaitymi dodatkami np. wędlinami takimi jak hiszpańskie chorizo czy jamón serrano albo różnymi serami.

Pierwotnie danie to było sposobem na wykorzystanie czerstwego chleba w okresie trwania wojny domowej w Hiszpanii. Obecnie jest bardzo popularnym składnikiem menu wielu restauracji i barów katalońskich. Zazwyczaj podaje się gotowy pa amb tomàquet, jednak czasem klient, może otrzymać pomidor, czosnek i oliwę, aby przygotować przekąskę samodzielnie.

Posiłek ten przyrządza się bardzo łatwo i szybko, ale moim zdaniem kluczem do idealnego smaku są dobrej jakości składniki – chrupiące pieczywo, dobrej jakości oliwa z pierwszego tłoczenia, soczyste, dojrzałe pomidory i świeżo zmielona sól morska.

Katalońska przekąska

Odwiedzając stolicę Katalonii możecie skosztować tej przekąski w jednym z lokali na mieście albo przygotować ją samodzielnie. Po niezbędne składniki najlepiej wybrać się na barceloński targ Mercat de Sant Josep de la Boqueria położony jest przy słynnej alei Las Ramblas.

Bazar ten jest miejscem pełnym smaków, zapachów, kolorów i wielu pokus, gdyż patrząc na niezwykle estetycznie wyglądające stoiska ma się ochotę zjeść połowę asortymentu ;). Można tutaj kupić owoce, warzywa, ryby, mięso, sery, rozmaite rodzaje oliwy jak również słodycze. Jest też kilka małych barów oferujących tapas oraz inne lokalne specjały (churros!).

Przyrządzane w domu pa amb tomàquet przypomina mi pobyt w słonecznej Barcelonie, ale kojarzy się również z inną uwielbianą przeze mnie przystawką – włoską bruchettą
Najbardziej lubię wersję z lekko grillowanym pieczywem, gdyż wówczas skórka pieczywa jest jeszcze bardziej chrupiąca, a środek kanapki jest miękki i nasączony sokiem z pomidora.

Przepis na pa amb tomàquet

Składniki:
/dla 2 osób/

  • bagietka lub inne jasne pieczywo
  • soczysty, dojrzały pomidor
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól morska

Sposób przygotowania:

  1. Bagietkę pokrój na skos na kromki. Umieść pieczywo w piekarniku i podpiecz do momentu, aż się lekko zarumieni.
  2. Podpieczone kromki posmaruj ząbkiem czosnku.
  3. Przekrój pomidora na pół i natrzyj nim każdą z kromek (możesz też trochę miąższu wycisnąć bezpośrednio na krompkę).
  4. Na koniec polej kanapki odrobiną oliwy i posyp świeżo zmieloną solą morską.

Polecam z hiszpańskim musującym winem cava

Katalońska przekąska

Katalońska przekąska

Katalońska przekąska

Katalońska przekąska

Poniżej kilka zdjęć ze wspomnianego targu La Boqueria.

Zapraszam również do przeczytania relacji z wyjazdu do Barcelony.

La Boqueria

La Boqueria

La Boqueria
Stoiska z owocami i warzywami na targu La Boqueria

La Boqueria

La Boqueria
Słodkie przysmaki na targu La Boqueria

La Boqueria

La Boqueria
Stoiska z rybami, owocami morza i mięsem

Zobacz także:

5 Comments

  1. Ewa
    21 grudnia 2012

    Przypomniałaś mi moją wizytę w słonecznej Barcelonie i pa amb tomaquet wcinane na śniadanie. Świeże, aromatyczne pomidory, chrupiące pieczywo i przepyszna oliwa. Uwielbiam!

    Odpowiedz
    1. Marta
      21 grudnia 2012

      Miałam nadzieję Ewo, że ten wpis przywoła Twoje smakowite wspomnienia z Barcelony

      Odpowiedz
  2. Lavena
    18 stycznia 2013

    Od razu mi się skojarzyło z bruschettą MYślę, że smak jest podobny (choć ja jednak wolę mieć kawałki pomidorów na kanapce – uwielbiam pomidory :P). DOpiero zjadłam śniadanie (dziś mam dzień leniuchowania), ale aż nabrałam ochoty, żeby skoczyć po składniki i przyrządzić sobie taką przekąskę.

    Odpowiedz
    1. Marta
      19 stycznia 2013

      Faktycznie smakuje podobnie do bruschetty Polecam szczególnie w wersji z podgrillowanym pieczywem!

      Odpowiedz
  3. Marynia
    16 maja 2016

    Będąc ostatnio w Andaluzji, notorycznie wcinałam zapiekaną bagietę z pomidorami.
    Owszem, smakowało mi ale… po jakimś czasie doskwierał mi brak polskiego pieczywka i jedzonka. Pozdrawiam:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *