Zaru soba. Japoński makaron na zimno

Zaru soba

Podobnie jak w przypadku pierwszej wizyty w Japonii, również i tym razem przywieźliśmy z Kioto kilka japońskich pamiątek kulinarnych. Znalazła się wśród nich między innymi zielona herbata, ulubione słodycze z dodatkiem matcha oraz kilka rodzajów przyprawy furikake, jak również ulubiony gryczany makaron soba, który według Japończyków jest symbolem długiego życia. Nie mam jednak na myśli „typowej” soby o charakterystycznej jasno brązowej barwie, ale odmianę zieloną (cha soba) z dodatkiem matcha.

Cha soba jest szczególnie popularna w miejscowości Uji, w której zatrzymaliśmy się po drodze wracając z Nara (dawnej stolicy Japonii) do Kioto. Uji słynie między innymi z zielonej herbaty, więc jest idealnym miejscem, żeby spróbować wielu napojów i słodyczy z dodatkiem matcha, jak również wytrwanych dań i przekąsek takich jak np. pierożki gyoza, takoyaki albo właśnie cha soba.

Uji
Gyoza i takoyaki z dodatkiem matcha
Uji. Gyoza i takoyaki z dodatkiem matcha.

W Kraju Kwitnącej Wiśni makaron soba spożywany jest zarówno na ciepło (np. w zupach albo smażony – yaki soba), jak i na zimno (zaru soba / mori soba). Zimny makaron soba jest szczególnie popularny latem i tradycyjnie serwowany na specjalnych bambusowych sitkach (czasem również na lodzie). Zaru soba to lekkostrawny, zdrowy i odżywczy posiłek, idealny na upały. Ugotowaną i schłodzoną sobę posypuje się czasami pokrojonymi w cienkie paski, sprasowanymi wodorostami nori (mori soba to wersja bez nori). Do makaronu, w odzielnych miseczkach / czarkach podaje się specjalny sos do maczania noszący nazwę tsuyu (albo mentsuyu / tsuke jiru), a dodatkowo pokrojony drobno szczypiorek oraz wasabi (zielona ostra przyprawa będąca japońską odmianą chrzanu).

Zaru soba należy jeść pałeczkami mocząc każdy kęs w sosie tsuyu zmieszanym z odrobiną szczypiorku i wasabi. Jak łatwo się domyśleć, podobnie jak jedzenie sushi czy ramenu, wymaga to odrobiny wprawy.
Sos mentsuyu można na koniec rozcieńczyć gorącą wodą (mniej więcej czterokrotnością) – najlepiej tą pozostałą po gotowaniu soby (sobayu) i wypić jak bulion albo zalać nim sobę (opłukaną wcześniej w zimnej wodzie) i zjeść na ciepło.

Przepis na zaru soba – gryczany makaron soba na zimno

Składniki:

  • makaron soba (ok. 150 g suchego na osobę) *
  • drobno pokrojony szczypiorek
  • wasabi
  • ew. 1/2 arkusza nori pociętego w cienkie paski

Sos mentsuyu

  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 1/2 szklanki mirinu
  • 1/4 szklanki sake
  • garść katsuobushi (suszone płatki tuńczyka bonito)

* Uwaga: Przy zakupie makaronu warto zwrócić uwagę, aby posiadał jak najwięcej mąki gryczanej – najlepiej 100% czyli był bez dodatku mąki pszennej.

  1. Wlej do rondla wszystkie składniki na sos oprócz katsuobushi. Doprowadź całość do wrzenia i dodaj katsuobushi. Przemieszaj całość (kilka sekund) aż płatki bonito namokną. Zdejmij rondel z ognia, przecedź sos przez sitko i odstaw do ostygnięcia.
  2. Makaron soba ugotuj według instrukcji na opakowaniu (w nieosolonej wodzie). Wodę z gotowania możesz zachować i wykorzystać do rozcieńczenia sosu na koniec posiłku.
  3. Makaron przełóż do miski z lodowatą wodą i opłucz go intensywnie pod zimną wodą do momentu aż całkiem wystygnie. Odsącz makaron i przekłóż na bambusowe sitko lub dowolne naczynie. Możesz też zaimprowizować i użyć maty bambusowej na płaskim talerzu.
  4. Glony nori potnij nożyczkami na cienkie paski i posyp nimi makaron (opcjonalnie).
  5. Schłodzony sos mentsuyu przelej do mniejszych, indywidualnych miseczek / czarek. Na odzielnych talerzykach / spodeczkach podaj posiekany szczypiorek i odrobinę wasabi.

Instrukcja jedzenia zaru soba znajduje się w opisie powyżej

Japoński makaron soba na zimno - Zaru soba
Japoński makaron soba na zimno - Zaru soba
Japoński makaron soba na zimno - Zaru soba
Japoński makaron soba na zimno - Zaru soba

3 Comments

  1. marcelina
    July 4, 2018

    Jestem fanką wszelkich dań z makaronem, także nikt nie musiał by mnie namawiać dwa razy na spróbowanie, wygląda apetycznie!

    Reply
  2. Agnieszka F.
    July 5, 2018

    Mniam, zjadlabym

    Reply
  3. Powroty
    July 19, 2018

    Ile orientacyjnie kosztuje taki smakołyk w Japonii?

    Reply

Leave a Reply to marcelina Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *