Wyjątkowa pasta fresca w Bolonii

Wyjątkowa pasta fresca w Bolonii

W Bolonii mamy swoją ulubioną kawiarnię, gelaterię i pizzerię, jak również miejsce, w którym jedliśmy najlepszą pastę.
Pasta Fresca Naldi (di Naldi Valeria) jest jednym z tych lokali, które szczególnie zapadły nam w pamięć. Jak wskazuje nazwa specjalnością tego wyjątkowego miejsca są wyrabiane ręcznie makarony czyli właśnie pasta fresca.

Pasta Fresca Naldi odkryliśmy podczas trzeciej – ostatniej jak dotąd – wizyty w Bolonii, a w dokonaniu tego pomógł przypadek.
Otóż w wynajętym przez nas mieszkaniu, na półce z książkami, leżał także niewielki stos różnych ulotek oraz wizytówek lokali i punktów usługowych polecanych przez właściciela. Ciekawość nakazała nam szybki przegląd tych informacji, co było bardzo dobrą decyzją. Wśród wizytówek znaleźliśmy właśnie informację o Pasta Fresca Naldi.

Jeszcze tego samego wieczoru podjęliśmy próbę weryfikacji niektórych znalezisk w sieci i okazało się, że wspomniany lokal nie dość że opinie zbierał fantastyczne to jeszcze był położony dosłownie dwie ulice obok. Taki zbieg okoliczności nie pozostawiał na innego wyboru niż zajrzenie tam przy najbliższej okazji


Pasta Fresca Naldi
to bardzo niepozorne miejsce, skryte w jednej z uroczych uliczek “czerwonego miasta” (Via del Pratello 71/A), nieco na uboczu od turystycznego centrum – o ile za takie uznamy np. Piazza Maggiore. Bardzo często jednak to co najbardziej wartościowe i godne uwagi, jest zlokalizowane na uboczu utartych szlaków. Z racji coraz większej popularności tego punktu w sieci, turyści tam też zaczęli docierać, ale wewnątrz wciąż przeważali miejscowi, a lokal zachował skromny i kameralny charakter.

Wyjątkowa pasta fresca w Bolonii

Wyjątkowa pasta fresca w Bolonii

Wyjątkowa pasta fresca w Bolonii

Jak już się na pewno domyśliliście Pasta Fresca Naldi to nie restauracja, a raczej miejsce typu takeaway, aczkolwiek w środku znajduje się kilka prowizorycznych miejsc barowych – siedzących lub stojących Natomiast zastawa jest plastikowa… Nie oczekujcie więc komfortu ani romantycznej atmosfery, gdyż przychodzi się tutaj raczej na szybki lunch niż wytworną kolację W tym wszystkim jednakże tkwi urok tego miejsca i jego naturalność – tym bardziej, że jest to interes rodzinny, prowadzony przez trzy pokolenia kobiet: babcię, mamę i córkę.

Najważniejsze jednakże jest to, że w Pasta Fresca Naldi można spróbować przepysznych makaronów, w tym oczywiście dań typowych dla stolicy regionu – słynnego tagliatelle bolognese (zwanego także tagliatelle al ragù) i przede wszystkim bolońskich pierożków tortellini i tortelloni.

Boloński przysmak – pierożki tortellini oraz tortelloni

Wyjątkowa pasta fresca w Bolonii

Wyjątkowa pasta fresca w Bolonii

Wyjątkowa pasta fresca w Bolonii

Wyjątkowa pasta fresca w Bolonii

Tortellini są faszerowane obfitym mięsnym nadzieniem i zazwyczaj podawane w rosole lub śmietanowym sosie. Tortelloni są większe i łagodniejsze w smaku, a farsz jest często wegetariański i podawane są na przykład w sosie z masła i szałwii lub sosie pomidorowym z serem Parmigiano na wierzchu.

Jednakże domowy, świeży makaron tak naprawdę potrzebuje jedynie niewielkiej ilości dodatków. Nawet w wersji najbardziej błyskawicznej czyli z oliwą, czosnkiem, chilli, serem albo świeżymi ziołami stanowi pyszne danie!

W Pasta Fresca Naldi zamówiliśmy tortellini i spaghetti alle erbe (z ziołami).
Po złożeniu zamówienia otrzymaliśmy karteczkę z numerkiem i oczekując na swoje zamówienie mogliśmy obserwować przygotowywanie dania.
Właścicielki lokalu wydobywają z ogromnych chłodziarek porcję konkretnej pasty, którą następnie gotują, doprawiają i gotowe danie ląduje w plastikowym pojemniku z numerkiem zamówienia.
Ot, tak po prostu!

Wyjątkowa pasta fresca w Bolonii

Wyjątkowa pasta fresca w Bolonii

Będąc w lokalu mieliśmy wrażenie, że większość odwiedzających to stali klienci, dlatego też przy uiszczaniu rachunku właścicielka zapytała nas o opinię, a my z przyjemnością wpisaliśmy się do księgi gości!

9 Comments

  1. Ewa
    October 6, 2014

    Świetne są takie lokalne miejsca. Nie zawsze do dobrego posiłku potrzeba obrusów, srebrnych sztućców i chińskiej porcelany. Wiele razy przekonałam się, że plastikowe krzesła, papier lub cerata na stole czy obtłuczony kubek oznaczają posiłek, który będę wspominać jeszcze długo… i pozytywnie!

    Reply
  2. Agnieszka F.
    October 7, 2014

    Królestwo makaronów!
    Pychota!! I to jeszcze świeże, lokalne :)))

    Reply
  3. TimidSmile
    October 7, 2014

    Dla takich miejsc warto zwiedzać świat i kosztować regionalne smaki. Ile wspomnień pozostaje po pysznym daniu zjedzonym w tego typu “niepozornym” miejscu. Dobry adres do zapamiętania na przyszłość:)

    Reply
  4. Agnieszka F.
    October 9, 2014

    hej Marto!
    wysłałam Ci cnów maila, na dokładnie ten adres o którym piszesz sprawdź teraz.
    a może masz w spamie? czasem tak się dzieje
    pozdrawiam i czekam na info!

    Reply
    1. Marta
      October 9, 2014

      Hej! Tym razem mail doszedł Poprzedni do spamu nie trafił, więc może zaginął gdzieś między Polską a Norwegią
      Pozdrawiam!

      Reply
  5. Lavena
    October 11, 2014

    Miejsce z pewnością wygląa niepozornie! I pewnie bez ulotki ciężko byłoby tam trafić. Nic dziwnego, że bywają tam głównie stali klienci, zwłąszcza, ze “knajpka” na charakter “na-wynos-owy” Ale fajnie, że tam trafiliście, jeśli kiedys bede w Bolonii to na pewno się wybiorę

    Reply
  6. Edyta
    October 14, 2014

    O, Boże! ale mi narobiłaś smaku!!! Znając niechęć swoja i mojego męża do zatłoczonych miejsce, mozliwe, że niechcący odkrylibyśmy to miejsce, gdybyśmy byli w tej okolicy

    Reply
  7. Paula
    November 10, 2014

    Wczoraj wróciłam z Bolonii! Twoim tropem podążyłam do lokalu Pasta Fresca Naldi, tylko niestety była…sjesta:( Jeśli kiedyś będziesz jeszcze w Bolonii, polecam Ci pizzę w Pizza Casa…mniam! Tanio, tak jak niepozornie tak pysznie!

    Reply
    1. Marta
      November 11, 2014

      W takim razie masz dobre uzasadnienie, aby wrócić do Bolonii Ja planuję w przyszłym roku, więc chętnie przetestuję lokal, który polecasz. Dzięki za komentarz!

      Reply

Leave a Reply to Agnieszka F. Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *