Tropikalny chleb bananowy

Tropikalny chleb bananowy

Na wschodnim wybrzeżu hawajskiej wyspy Maui znajduje się niewielkie, spokojne miasteczko Hana. Do miejscowości prowadzi tylko jedna droga, która znana jest jako jedna z najpiękniejszych na całych Hawajach. Trasa z Kahului do Hana to nieco ponad 52 mile (84 kilometry), ale podróż potrwać może długo, gdyż po drodze znajduje się aż 59 wąskich jednopasmowych mostów i 620 zakrętów.


Głównymi atrakcjami podczas podróży są oczywiście malownicze widoki, plaże, wodospady i lasy deszczowe, ale warto także przeznaczyć trochę czasu na odwiedzenie przydrożnych straganów, sklepów i plantacji. Jest to doskonała okazja do degustacji oraz zakupu lokalnych produktów, napojów i przekąsek takich jak owocowe smoothie, orzechy makadamia lub kawa Kona. Specjałem, z którego znana jest przede wszystkim wyspa Maui, a zwłaszcza wspomniana trasa do Hana, jest chleb bananowy przygotowywany z lokalnej odmiany „bananów jabłkowych” (apple bananas). Wiele miejsc konkuruje ze sobą o najlepszy wypiek na wyspie, zaś w ofercie można znaleźć także wersje z dodatkiem innych owoców takich jak mango, anansa, kokosa, guawy, jak również chipsów czekoladowych i orzechów makadamia.

Podczas wizyty na Hawajach nie odwiedziliśmy Maui, ale dużo słyszeliśmy o słynnym bananowym chlebie. Bardzo spodobał mi się pomysł dodania do pochodzącego z USA klasycznego „banana bread” kawałków mango i orzechów. Podczas przygotowywania tego wypieku po domu rozchodzi się piękny, tropikalny zapach, który sprawia, że moje marzenie o powrocie na Hawaje i odwiedzeniu wyspy Maui nabiera jeszcze bardziej na sile.

Przepis na bananowy chleb z mango

(na jedną formę do chleba)

  • 2 szklanki mąki (pszennej lub mieszanek bezglutenowych)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju (np. rozpuszczonego kokosowego lub rzepakowego)
  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 1 szklanka mango pokrojonego w drobną kostkę
  • 3 łyżki mleka
  • 1/4 szklanki drobno zmielonych orzechów makadamia (opcjonalnie)
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych (opcjonalnie)

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Formę do pieczenia wyłoż papierem do pieczenia.
Wymieszaj w dużej misce wszystkie suche składniki (mąkę, sodę, cynamon, orzechy, wiórki kokosowe).
Banany rozgnieć na puree, wymieszaj z jajkami i olejem.
Mango obierz i pokrój w drobną kostkę.
Połącz zawartość obydwu misek i dodaj mango.
Wymieszaj całość (niezbyt długo, tylko do połączenia składników) i przełóż do formy. Wierzch ciasta możesz ozdobić połówką banana, plasterkami mango albo płatkami kokosowymi.
Piecz ciasto ok. 45 minut. Odczekaj chwilę przed wyjęciem chleba z piekarnika.

Oahu, Hawaje
Oahu, Hawaje

Tropikalny chleb bananowy
Tropikalny chleb bananowy
Tropikalny chleb bananowy

2 Comments

  1. Blendman
    18 kwietnia 2020

    Wygląda smakowicie!

    Odpowiedz
  2. Jula
    19 kwietnia 2020

    Uwielbiam banany i mango, ale jakoś nie mogę sobie wyobrazić smaku takiego chlebka.

    Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź Jula Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *