
Jedną ze zmian w kierunku lepszego samopoczucia i wyglądu powinno być zastąpienie sklepowych słodyczy domowymi deserami i przekąskami. Nie licząc drobnych wyjątków (czyt. kvikk lunsj) udaje nam się to całkiem nieźle, a spora zasługa w tym batoników musli, które ostatnio piekę nałogowo Nasza ulubiona wersja posiada smak tropikalnych owoców: banana, kokosa, mango, papaji i ananasa. Takie połączenia przywodzi skojarzenie z Hawajami i pozytywnie wpływa na nastrój
Inspiracją do wykonania tego typu batoników była strona My New Roots.
Przedstawiony przepis jest jednakże bardzo uniwersalny, więc można go modyfikować w zależności od preferencji lub dostępności wybranych składników. Miód można zastąpić syropem klonowym, zaś świetnymi dodatkami są na przykład suszona żurawina, rodzynki, suszone figi lub morele i oczywiście orzechy, z których najbardziej polecam makadamia (pasują do tropikalnej wersji batonów), migdały oraz orzechy nerkowca.
Tropikalne batoniki musli świetnie się sprawdzają w roli śniadania do kawy, mleka, jogurtu albo deseru po obiedzie, chociaż nam najlepiej smakują podczas wycieczki, w otoczeniu przyrody…
Przepis na tropikalne batoniki musli
Składniki:
- 1 duży banan
- 2 łyżki miodu
- 3 szklanki platków owsianych
- 1/3 szklanki oleju kokosowego
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/3 szklanki suszonego ananasa
- 1/3 szklanki suszonej papji
- 1/3 szklanki suszonego mango
- 1/2 szklanki mąki (u mnie bezglutenowej)
- 1 szklanka wody
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj w misce płatki owsiane, mąkę, cynamon, wiórki kokosowe, orzechy i suszone owoce.
- W rondelku połącz i lekko podgrzej olej kokosowy, miód i wodę, a banana rozgnieć widelcem.
- Banana oraz mokre składniki dodaj do suchych i całość dokładnie wymieszaj.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Prostokątną formę do ciasta (u mnie o wymiarach 38 x 28 cm) wyłuż papierem do pieczenia. Masę przełuż do formy, rozprowadź na całości, dociśnij i wygładź wierzch spodem łyżki.
- Piecz około 45 minut na złoty kolor (ja używam funkcji z termoobiegiem).
- Ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia, a następnie pokrój na kawałki – prostokąty lub kwadraty.
Batony musli najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku (nawet do dwóch tygodni) – najlepiej w lodówce, co zapobiega ich kruszeniu się.
November 5, 2015
Uwielbiam takie batoniki! Smaki zdecydowanie kojarzą się z Hawajami
November 6, 2015
Przyznam, że nie przepadam za takimi słodkościami, wolę te czekoladowe;), ale pokazane u Ciebie na zdjęciu kuszą do zrobienia.
Pozdrawiam:)
November 8, 2015
Bardzo fajne, na pewno smaczne i zdecydowanie zdrowe :))
Pozdrawiam serdecznie!
November 10, 2015
O kochana, takie batoniki to idealna sprawa. Lece po skladniki i bede piec, oczywiscie dam znac jak smakowaly
P.S. Wlasnie dopinam nasz plan na NZ, w tym tygodniu powinnismy kupic bilety tylko ciiiii