
Kiedy opowiedziałam w pracy, że planuję urządzić skromne przyjęcie z okazji norweskiego święta narodowego 17. maja, moje koleżanki od razu podrzuciły mi pomysł przygotowania popularnych w Norwegii przekąsek – snitter.
Takie rozwiązanie jest idealne dla osób dysponujących ograniczoną ilością czasu i przestrzeni w kuchni (czyli takich jak my ale posiadających za to grono znajomych, którzy chętni są wpaść na imprezę
Snitter to po prostu niewielkie kanapki wykonane z cienko pokrojonych kromek chleba. W Norwegii serwuje się je często na rozmaitych spotkaniach i uroczystościach rodzinnych.
To, co odróżnia snitter od zwykłych kanapek to sposób pokrojenia kromek pieczywa – po przekątnej i oczywiście sposób ich przystojenia, gdyż norweskie przekąski – podobnie jak popularne w Skandynawii kanapki zwane smørrebrød – stanowią często małe dzieła sztuki.
Snitter przygotowuje sie zawsze z różnymi rodzajami pålegg – to fajne norweskie słówko na wszystko to, co możemy położyć na kromkę chleba Do klasyków należy wędzony łosoś z jajkiem i krewetki z majonezem, ale popularne są także rozmaite mięsa, sery, warzywa…
Ja w swoim menu postawiłam zarówno na typowe norweskie dodatki, jak i te bardziej oryginalne.
– jajko ugotowane na twardo z kawiorem
– wędzony łosoś z ogórkiem i kawiorem z dodatkiem wasabi
– ser brie z winogronami i orzechami nerkowca
– szynka (u mnie norweska spekeskinke) z czerwoną cebulą
Całość ozdobiłam natką i koperkiem.
Wystarczy wziąć kromkę chleba, przekroić ją po przekątnej i zrobić kanapki ozdabiając je w taki sposób, jak podsuwa nam wyobraźnia
Co sądzicie o takim przyjęciu?
A na deser… Czekoladowe ciasto z suszoną żurawiną.
May 21, 2016
O tak, snitter w Norwegii są bardzo popularne zetknęłam się z nimi po raz pierwszy kiedy w grudniu pracowałam przy przygotowaniu snitter na bankiet dla nauczycieli przed przerwą świąteczną. Połączenia smaków (spekesinke i suszone śliwki, albo roastbeef i pomarańcza, …) były awangardowe, a ilość pålegg’u na pojedynczej kanapce była tak wielka, że ledwie się utrzymywała na tej cienkiej kromeczce
piękne zdjęcia, mam nadzieję że przyjęcie się udało i wszystkim smakowało
May 23, 2016
No tak, z ilością pålegg to dość typowe… Będę musiała wypróbować wersję spekesinke z suszonymi śliwkami albo roastbeef z pomarańczą! Dzięki za inspirację
May 22, 2016
Ooo na takie kanapeczki sama chętnie bym wpadła.
May 23, 2016
Wpadaj
May 23, 2016
Przekąski super! Zdrowe i oryginalne, a jakie proste same w sobie
No ale to ciasto…. czuję jakby mi sie w ustach rozpływało…. mniam!
Pozdrawiam ciepło!
May 24, 2016
Takie proste, a takie wykwintne. Będę miała już gotowy przepis na małe przyjęcie:)
Pozdrawiam:)