Śniadanie z Nowej Zelandii Pancakes z bekonem i syropem klonowym

Nowozelandzkie śniadanie z Christchurch.  Pancakes z bekonem, syropem klonowym i śmietaną

Pancakes czyli naleśniki w amerykańskim stylu należą do jednych z moich ulubionych śniadań.
Niestety zazwyczaj brakuje mi rano czasu na tego typu posiłek, więc zadowalam się owsianką lub jogurtem…
Co innego podczas podróży… Kiedy już decydujemy się rano zjeść gdzieś na mieście, często mój wybór pada właśnie na pancakes.
Dwa najmilsze wspomnienia takich śniadań to Hawaje i Nowa Zelandia.

Hawajskie pancakes w wersji ze świeżymi, tropikalnymi owocami już chyba zawsze pozostaną moim faworytem. Długo nie mogłam się przekonać do innych wariantów na przykład popularnych m.in. w USA pancakes z bekonem – nie przepadam za jedzeniem mięsa z rana

Pewnego poranka w nowozelandzkim Christchurch skusiłam się jednakże na taką właśnie odmianę czyli pancakes z bekonem, syropem klonowym oraz śmietaną

Christchurch to miasto przy pierwszym zetknięciu dość ponure i przytłaczające, bowiem skutki trzęsienia ziemi, które miało miejsce w lutym 2011 roku nadal są zauważalne praktycznie na każdym kroku. Centrum miasta zdominowane jest przez zniszczone bydunki, ogrodzenia i place budowy, jednakże… znajduje się w nim także odrobina światła – tymczasowe centrum handlowe Re:START. W kolorowych, blaszanych kontenerach zlokalizowane są sklepy oraz lokale gastronomiczne takie jak kawiarnia Hummingbird Coffee, do której to właśnie wybraliśmy się na śniadanie.

Hummingbird Coffee Christchurch

Hummingbird Coffee Christchurch

Hummingbird Coffee Christchurch

Zamówiliśmy panecakes w dwóch wersjach – bardziej klasyczną z owocami oraz bardziej odważną z bekonem, syropem klonowym i śmietaną.
Porównałam i przekonałam się, że oba warianty są pyszne – szczególnie z nowozelandzką kawą flat white. Drugi sposób podania nadal traktuję raczej jako okazjonalny wybryk, ale śniadanie z Christchurch dołączyło do listy moich ulubionych

Hummingbird Coffee Christchurch

Hummingbird Coffee Christchurch

Hummingbird Coffee Christchurch

Hummingbird Coffee Christchurch

Pogoda tego dnia była piękna, ludzie wokół rozmawiali, żartowali… Nabraliśmy ochoty i siły na dalsze zwiedzanie, a pod koniec dnia Christchurch wydawało nam się już dużo mniej smutne, bardziej wyjątkowe, a nawet pełne życia… Była to zasługa między innymi pysznych pancakes

Przygotowując pancakes w domu korzystam oczywiście (a jakże by inaczej) z najpopularniejszej, nowozelandzkiej książki kulinarnej Edmonds Cookery Book.

Przepis na pancakes z bekonem, syropem klonowym i śmietaną

Składniki:
/na 8 naleśników/

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1/8 łyżeczki soli
  • woda
  • ew. 1 łyżeczka proszku do pieczenia (mój dodatek)
  • Dodatki: śmietana, bekon, syrop klonowy

Sposób przygotowania:

  1. Umieść wszystkie składniki w misce i wymieszaj na gładką masę.
  2. Odstaw ciasto na godzinę, aby zgęstniało, a następnie rozcieńcz je odrobiną wody, aby przywrócić mu właściwą konsystencję.
  3. Rozgrzej małą patelnię z odrobiną masła lub oleju i smaż pancakes z dwóch stron na złoty kolor.

Dodatki:
Cienkie plastry boczku smażę na suchej rozgrzanej patelni tak długo, aż będą rumiane, chrupiące i lekko się poskręcają.
Pancakes posypuję cukrem pudrem i podaję z syropem klonowym i śmietaną.

Pancakes z bekonem, syropem klonowym i śmietaną

Pancakes z bekonem, syropem klonowym i śmietaną

4 Comments

  1. Kasia
    August 30, 2014

    Wygladaja przebajecznie, chociaz polaczenie smakow raczej nietypowe My za niecale 2 tygodnie bedziemy w Hiszpanii i moj P. znowu bedzie krzyczal rano o nalesniki. Wiec takie tez mu zrobie, dzieki za przepis ;))

    Reply
  2. Ewa
    August 31, 2014

    Eh takie placuszki też uwielbiam. Ale tylko na słodko, nie wiem czy przekonałabym się do bekonu, szczególnie, że za nim samym jakoś nie przepadam

    Reply
  3. Marcelina
    August 31, 2014

    Pancakes też są moimi miłymi wspomnieniami z podróży
    Zawsze zamawiałam New York Cheesecake pancakes (naleśnik nadziany masą sernikową) były takie dobre, że nie chciałam próbować żadnych innych.
    Choć z bekonem, nie powiem jestem ciekawa jak smakuje

    Reply
  4. Agnieszka F.
    August 31, 2014

    Ciekawe połączenie – słodkie i słone I nawet prosty sposób na te placuszki
    Fajne, może zrobię

    Reply

Leave a Reply to Ewa Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *