
Po przepisie na sernik na zimno – skyrkaka oraz owsiane ciasto z dżemem – hjónabandssæla, przyszła pora na kolejny islandzki wypiek – ciasto skúffukaka.
Skúffukaka to tak naprawdę całkiem zwyczajne ciasto czekoladowe, ale jego cechą charakterystyczną jest dodatek espresso, polewa czekoladowa i posypka w postaci wiórków kokosowych. Niektóre przepisy zakładają dodatek popularnej na Islandii lukrecji.
Jako, że nie jestem w stanie polubić jej smaku, zrezygnowałam z tego składnika – pomimo tego, że wciąż posiadam opakowanie salmiaków przywiezionych z Helsinek (tam to dopiero jest lukrecjowe szaleństwo)
Nazwa ciasta (is. skúffa – szuflada) nawiązuje do kształtu ciasta, które pieczone w prostokątnej brytfannie. Podobne określenie dla tego typu wypieków funkcjonuje również w języku norweskim – „skuffkake”. Tak czy inaczej skúffukaka raczej nie nadaje się do przechowywania w szufladzie Ciasto jest tak dobre, że długo nie postoi, a najlepiej smakuje do kawy – oczywiście takiej «po islandzku» czyli dużej i z dodatkiem mleka
Przepis na islandzkie ciasto czekoladowe Skúffukaka
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki cukru (lub zamiennika cukru: erytrolu, ksylitolu)
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200g masła (ew. oleju kokosowego)
- 1/2 szklanki mleka
- 4 jajka
- 1 łyżeczka wanilii
- 1/4 szklanki mocnej kawy
- kawałki lukrecji (dla chętnych
Polewa:
- 3 łyżki miodu (ew. cukru pudru)
- 3 łyżki kakao w proszku
- 100g masła lub oleju kokosowego
- 3 łyżki mocnej kawy
- wiórki kokosowe (do posypania ciasta)
Sposób przygotowania:
Wymieszaj wszystkie suche składniki w misce.
Dodaj jajka, mleko, kawę, roztopione masło i całość dobrze wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 200 °C.
Prostokątną blachę (około 35x26cm) wyłóż papierem do pieczenia.
Wlej ciasto do formy i piecz w temperaturze 200 °C przez około 20 minut.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika przygotuj polewę. Miód, olej kokosowy i kakao podgrzej w rondelku i dokładnie wymieszaj.
Rozprowadź masę kakaową na jeszcze ciepłym cieście, a kiedy całość lekko ostygnie posyp ciasto wiórkami kokosowymi.
November 21, 2016
Oj tak; Duńczycy też za lukrecją przepadają, a ja jej polubić nie mogę…
Ciacho (bez lukrecji) z pewnością smakowało wybornie
November 22, 2016
Ja podobnie jak Gin za lukrecją nie przepadam. Dostałam kiedyś takie żelki z Norwegii jednak zjeść ich nie mogłam. Bardzo chętnie spróbowałabym jednak Twojego ciasta !
November 22, 2016
Za lukrecją nie przepadam, też bym ją pominęła w cieście
Na kawałek takiego czekoladowego miałabym teraz ochotę, do kawki by pasował
November 22, 2016
jakie genialne ciasto
November 26, 2016
Dzięki za przepis. Na pewno ciasto upiekę. Po pierwsze jest czekoladowe, a po drugie szybkie w zrobieniu. Nic tylko upiec:)
Pozdrawiam:)
December 2, 2016
Dziękuję za ciekawe pomysły!!!
March 20, 2017
Jakie piękne i kolorowe! Na pewno smakuje świetnie 🙂