Pudding z tapioki z mlekiem kokosowym i mango

Mango tapioka

Zakupy w sklepach z egzotyczną żywnoscią zachęcają do kulinarnych eksperymentów, wypróbowywania nowych produktów i przepisów, a tym samym pozwalają na poszerzanie kulinarnych horyzontów.

Dlatego właśnie uwielbiamy wizyty w tego typu sklepach, które najczęściej prowadzone są przez emigrantów. Od ilości interesujących produktów można tam dostać zawrotu głowy, a dodatkowo jest to wbrew pozorom dużo mniej bolesny wydatek niż wizyta w „typowym” norweskim markecie. Najczęściej głównym celem takich wizyt jest chęć zakupu świeżych warzyw i owoców (również tych pochodzących z daleka). Zaintrygowani nazwą albo etykietą, zawsze kupujemy dodatkowo coś nowego do wypróbowania, a dopiero po fakcie pojawia się pytanie: i co ja z tym zrobię albo z czym to się je?

Ostatnim naszym nabytkiem były perły tapioki. Wprawdzie słyszałam o nich już dawno, ale dopiero Michalina prowadząca bloga Timid Smile zachęciła mnie do rozpoczęcia przygody z tym produktem.

Tapioka to produkt skrobiowy otrzymany z manioku, jest hipoalergiczna i pozbawiona smaku. Większe kuleczki tapioki są składnikiem tajwańskiego napoju bubble tea, zaś mniejsze wykorzystuje się często do puddingów oraz zagęszczania zup i sosów.

Pudding z tapioki na mleku kokosowym z musem z mango wydał mi się idealnym połączeniem moich ulubionych egzotycznych smaków, a dodatkowo pasuje idealnie do pierwszych dni wiosny.

Przepis na pudding z tapioki z mlekiem kokosowym i mango

Składniki:
(na około 2 osoby)

  • 1 dojrzałe mango
  • 1 puszka (400ml) mleka kokosowego
  • 2 łyżki cukru lub miodu
  • 1/4 szklanki małych pereł tapioki
  • wiorki kokosowe
  • limonka

Sposób przygotowania:

Zagotuj mleko kokosowe, wsyp perełki tapioki i dodaj 2 łyżki cukru.
Gotuj tapiokę na bardzo małym ogniu do momentu, aż perełki staną się całkowicie przezroczyste i bardzo miękkie.
W międzyczasie obierz mango, oddziel pestkę i zblenduj na puree.
Przelej pudding z tapioki do pucharków lub szklanek i odstaw do ostudzenia.
Pudding podawaj z puree z mango, udekorowany kawałkami owoców, wiorkami kokosowymi i startą skorką limonki.

Mango tapioka

Mango tapioka

Mango tapioka

Mango tapioka

Mango tapioka

Mango tapioka

13 Comments

  1. foodmania
    6 kwietnia 2015

    takie puddingi uwielbiam!

    Odpowiedz
  2. Beata
    6 kwietnia 2015

    Ależ to smakowicie wygląda.

    Odpowiedz
  3. TimidSmile
    6 kwietnia 2015

    swietnie, ze skusisliscie sie na sprobowanie tegn cuda:) z limonka jeszcze nie probowalam, ale zakladam,ze znacznie orzezwia smak calego deseru.

    Odpowiedz
  4. Ajka
    7 kwietnia 2015

    Uwielbiam tapiokę MNiam!

    Odpowiedz
  5. Agnieszka F.
    7 kwietnia 2015

    Z ciekawości bym spróbowała, ale generalnie wszelkiego rodzaju puddingi, budynie i kiśle mają dla mnie konsystencję nie do przebicia Po prostu nie przepadam
    Marto – odezwij się do mnie w sprawie magnesu, bo mi troszkę głupio, że jeszcze nie przesłałam Ci pieniążków…

    Odpowiedz
  6. marcelina
    7 kwietnia 2015

    Od razu mi się podoba, ze względu na dodatek mango, wręcz ten owoc uwielbiam

    Odpowiedz
  7. addicted to passion
    8 kwietnia 2015

    O kurcze, dla mnie bomba, lece szukac tej tapioki

    Odpowiedz
  8. Karolina
    9 kwietnia 2015

    Ooo i ja kupie przy nastepnej wizycie! Troche chyba podobne do nasion Chia czy sie myle?

    Odpowiedz
  9. Ola
    11 kwietnia 2015

    Tyle sie właśnie o niej na blogach naczytałam, ze pewnie prędzej czy pózniej spróbuje!pizdrawiam

    Odpowiedz
  10. Edyta
    22 kwietnia 2015

    Jak ten pudding wygląda pięknie i smakowicie!!!
    W życiu nie słyszałam o perłach tapioki, a i prawdziwego puddingu jeszcze nie jadłam. Rozejrzę się za tymi perłami u siebie

    Odpowiedz
  11. Tina
    27 grudnia 2016

    Sam deser doskonały, jednak ten przepis jest nie najlepszy- 40 ml mleka kokosowego to stanowczo za mało, cukru w przepisie za dużo poza tym tapiokę lepiej jest namoczyć najpierw w mleku żeby zmiękła. Ale pomysł świetny Smakowitośći!

    Odpowiedz
  12. noemi76
    24 lutego 2019

    Sądzę, że chodziło o 400 ml mleka kokosowego a nie 40ml.

    Odpowiedz
    1. Marta
      25 lutego 2019

      Tak, dzięki, poprawiłam.

      Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź marcelina Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *