Pudding z tapioki z mlekiem kokosowym i mango

Mango tapioka

Zakupy w sklepach z egzotyczną żywnoscią zachęcają do kulinarnych eksperymentów, wypróbowywania nowych produktów i przepisów, a tym samym pozwalają na poszerzanie kulinarnych horyzontów.

Dlatego właśnie uwielbiamy wizyty w tego typu sklepach, które najczęściej prowadzone są przez emigrantów. Od ilości interesujących produktów można tam dostać zawrotu głowy, a dodatkowo jest to wbrew pozorom dużo mniej bolesny wydatek niż wizyta w „typowym” norweskim markecie. Najczęściej głównym celem takich wizyt jest chęć zakupu świeżych warzyw i owoców (również tych pochodzących z daleka). Zaintrygowani nazwą albo etykietą, zawsze kupujemy dodatkowo coś nowego do wypróbowania, a dopiero po fakcie pojawia się pytanie: i co ja z tym zrobię albo z czym to się je?

Ostatnim naszym nabytkiem były perły tapioki. Wprawdzie słyszałam o nich już dawno, ale dopiero Michalina prowadząca bloga Timid Smile zachęciła mnie do rozpoczęcia przygody z tym produktem.

Tapioka to produkt skrobiowy otrzymany z manioku, jest hipoalergiczna i pozbawiona smaku. Większe kuleczki tapioki są składnikiem tajwańskiego napoju bubble tea, zaś mniejsze wykorzystuje się często do puddingów oraz zagęszczania zup i sosów.

Pudding z tapioki na mleku kokosowym z musem z mango wydał mi się idealnym połączeniem moich ulubionych egzotycznych smaków, a dodatkowo pasuje idealnie do pierwszych dni wiosny.

Przepis na pudding z tapioki z mlekiem kokosowym i mango

Składniki:
(na około 2 osoby)

  • 1 dojrzałe mango
  • 1 puszka (400ml) mleka kokosowego
  • 2 łyżki cukru lub miodu
  • 1/4 szklanki małych pereł tapioki
  • wiorki kokosowe
  • limonka

Sposób przygotowania:

Zagotuj mleko kokosowe, wsyp perełki tapioki i dodaj 2 łyżki cukru.
Gotuj tapiokę na bardzo małym ogniu do momentu, aż perełki staną się całkowicie przezroczyste i bardzo miękkie.
W międzyczasie obierz mango, oddziel pestkę i zblenduj na puree.
Przelej pudding z tapioki do pucharków lub szklanek i odstaw do ostudzenia.
Pudding podawaj z puree z mango, udekorowany kawałkami owoców, wiorkami kokosowymi i startą skorką limonki.

Mango tapioka

Mango tapioka

Mango tapioka

Mango tapioka

Mango tapioka

Mango tapioka

13 Comments

  1. foodmania
    6 kwietnia 2015

    takie puddingi uwielbiam!

    Odpowiedz
  2. Beata
    6 kwietnia 2015

    Ależ to smakowicie wygląda.

    Odpowiedz
  3. TimidSmile
    6 kwietnia 2015

    swietnie, ze skusisliscie sie na sprobowanie tegn cuda:) z limonka jeszcze nie probowalam, ale zakladam,ze znacznie orzezwia smak calego deseru.

    Odpowiedz
  4. Ajka
    7 kwietnia 2015

    Uwielbiam tapiokę MNiam!

    Odpowiedz
  5. Agnieszka F.
    7 kwietnia 2015

    Z ciekawości bym spróbowała, ale generalnie wszelkiego rodzaju puddingi, budynie i kiśle mają dla mnie konsystencję nie do przebicia Po prostu nie przepadam
    Marto – odezwij się do mnie w sprawie magnesu, bo mi troszkę głupio, że jeszcze nie przesłałam Ci pieniążków…

    Odpowiedz
  6. marcelina
    7 kwietnia 2015

    Od razu mi się podoba, ze względu na dodatek mango, wręcz ten owoc uwielbiam

    Odpowiedz
  7. addicted to passion
    8 kwietnia 2015

    O kurcze, dla mnie bomba, lece szukac tej tapioki

    Odpowiedz
  8. Karolina
    9 kwietnia 2015

    Ooo i ja kupie przy nastepnej wizycie! Troche chyba podobne do nasion Chia czy sie myle?

    Odpowiedz
  9. Ola
    11 kwietnia 2015

    Tyle sie właśnie o niej na blogach naczytałam, ze pewnie prędzej czy pózniej spróbuje!pizdrawiam

    Odpowiedz
  10. Edyta
    22 kwietnia 2015

    Jak ten pudding wygląda pięknie i smakowicie!!!
    W życiu nie słyszałam o perłach tapioki, a i prawdziwego puddingu jeszcze nie jadłam. Rozejrzę się za tymi perłami u siebie

    Odpowiedz
  11. Tina
    27 grudnia 2016

    Sam deser doskonały, jednak ten przepis jest nie najlepszy- 40 ml mleka kokosowego to stanowczo za mało, cukru w przepisie za dużo poza tym tapiokę lepiej jest namoczyć najpierw w mleku żeby zmiękła. Ale pomysł świetny Smakowitośći!

    Odpowiedz
  12. noemi76
    24 lutego 2019

    Sądzę, że chodziło o 400 ml mleka kokosowego a nie 40ml.

    Odpowiedz
    1. Marta
      25 lutego 2019

      Tak, dzięki, poprawiłam.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *