
Zakupy w sklepach z egzotyczną żywnoscią zachęcają do kulinarnych eksperymentów, wypróbowywania nowych produktów i przepisów, a tym samym pozwalają na poszerzanie kulinarnych horyzontów.
Dlatego właśnie uwielbiamy wizyty w tego typu sklepach, które najczęściej prowadzone są przez emigrantów. Od ilości interesujących produktów można tam dostać zawrotu głowy, a dodatkowo jest to wbrew pozorom dużo mniej bolesny wydatek niż wizyta w „typowym” norweskim markecie. Najczęściej głównym celem takich wizyt jest chęć zakupu świeżych warzyw i owoców (również tych pochodzących z daleka). Zaintrygowani nazwą albo etykietą, zawsze kupujemy dodatkowo coś nowego do wypróbowania, a dopiero po fakcie pojawia się pytanie: i co ja z tym zrobię albo z czym to się je?
Ostatnim naszym nabytkiem były perły tapioki. Wprawdzie słyszałam o nich już dawno, ale dopiero Michalina prowadząca bloga Timid Smile zachęciła mnie do rozpoczęcia przygody z tym produktem.
Tapioka to produkt skrobiowy otrzymany z manioku, jest hipoalergiczna i pozbawiona smaku. Większe kuleczki tapioki są składnikiem tajwańskiego napoju bubble tea, zaś mniejsze wykorzystuje się często do puddingów oraz zagęszczania zup i sosów.
Pudding z tapioki na mleku kokosowym z musem z mango wydał mi się idealnym połączeniem moich ulubionych egzotycznych smaków, a dodatkowo pasuje idealnie do pierwszych dni wiosny.
Przepis na pudding z tapioki z mlekiem kokosowym i mango
(na około 2 osoby)
- 1 dojrzałe mango
- 1 puszka (400ml) mleka kokosowego
- 2 łyżki cukru lub miodu
- 1/4 szklanki małych pereł tapioki
- wiorki kokosowe
- limonka
Sposób przygotowania:
Zagotuj mleko kokosowe, wsyp perełki tapioki i dodaj 2 łyżki cukru.
Gotuj tapiokę na bardzo małym ogniu do momentu, aż perełki staną się całkowicie przezroczyste i bardzo miękkie.
W międzyczasie obierz mango, oddziel pestkę i zblenduj na puree.
Przelej pudding z tapioki do pucharków lub szklanek i odstaw do ostudzenia.
Pudding podawaj z puree z mango, udekorowany kawałkami owoców, wiorkami kokosowymi i startą skorką limonki.
April 6, 2015
takie puddingi uwielbiam!
April 6, 2015
Ależ to smakowicie wygląda.
April 6, 2015
swietnie, ze skusisliscie sie na sprobowanie tegn cuda:) z limonka jeszcze nie probowalam, ale zakladam,ze znacznie orzezwia smak calego deseru.
April 7, 2015
Uwielbiam tapiokę MNiam!
April 7, 2015
Z ciekawości bym spróbowała, ale generalnie wszelkiego rodzaju puddingi, budynie i kiśle mają dla mnie konsystencję nie do przebicia Po prostu nie przepadam
Marto – odezwij się do mnie w sprawie magnesu, bo mi troszkę głupio, że jeszcze nie przesłałam Ci pieniążków…
April 7, 2015
Od razu mi się podoba, ze względu na dodatek mango, wręcz ten owoc uwielbiam
April 8, 2015
O kurcze, dla mnie bomba, lece szukac tej tapioki
April 9, 2015
Ooo i ja kupie przy nastepnej wizycie! Troche chyba podobne do nasion Chia czy sie myle?
April 11, 2015
Tyle sie właśnie o niej na blogach naczytałam, ze pewnie prędzej czy pózniej spróbuje!pizdrawiam
April 22, 2015
Jak ten pudding wygląda pięknie i smakowicie!!!
W życiu nie słyszałam o perłach tapioki, a i prawdziwego puddingu jeszcze nie jadłam. Rozejrzę się za tymi perłami u siebie
December 27, 2016
Sam deser doskonały, jednak ten przepis jest nie najlepszy- 40 ml mleka kokosowego to stanowczo za mało, cukru w przepisie za dużo poza tym tapiokę lepiej jest namoczyć najpierw w mleku żeby zmiękła. Ale pomysł świetny Smakowitośći!
February 24, 2019
Sądzę, że chodziło o 400 ml mleka kokosowego a nie 40ml.
February 25, 2019
Tak, dzięki, poprawiłam.