Pizza z norweskiego lasu

Pizza z norweskiego lasu

Wycieczki po lasach Oslomarki nieustannie dostarczają mi inspiracji bardzo różnego typu, również tych kulinarnych. We wpisie „Smaki Oslomarki” wspominałam o tym, co dobrego można zjeść w norweskich leśnych chatkach. Z perspektywy kilku lat odwiedzania tego typu miejsc nadal jestem zdania, że nigdzie nie ma tak dużego wyboru pysznego jedzenia jak w mojej ulubionej chatce Skjennungstua. W dniu kiedy wybieram się do Skjennungstua nigdy nie planuję obiadu w domu, ani nie zabieram prowiantu. Mija się to z celem, gdyż na miejscu jest cała masa pyszności do przekąszenia – zarówno wytrawnych, ja i na słodko. Często decyduję się na ulubioną kanapkę z omletem i łososiem albo cynamonową bułkę, aczkolwiek ostatnio coraz częściej oboje z mężem wpadamy do Skjennungstua na kawałek pysznej pizzy.

To najpopularniejsze danie kuchni włoskiej niewiele ma w tym przypadku wspólnego z najbardziej klasycznymi wersjami, jednakże pizza z Nordmarki idealnie wpada w nasze gusta. Uwielbiamy ją przede wszystkim za ciasto, które wykonane jest na mące pełnoziarnistej oraz dużą ilość dodatków – sosu pomidorowego, sera, papryki, cukinii i suszonych pomidorów.

W sezonie letnim, tak jak większość chatek w Oslomarce, Skjennungstua przez kilka tygodni była nieczynna. Krótka przerwa wakacyjna wystarczyła nam, żeby porządnie zastęsknić za tym miejscem i ulubionymi przysmakami, co jednocześnie zachęciło nas do domowych eksperymentów kulinarnych i przygotowania pizzy inspirowanej tą z norweskiego lasu. Sposób wykonania ciasta z użyciem świeżych drożdży testowałam wielokrotnie i zawsze się sprawdzał, więc w tym przypadku zdecydowałam się tylko na podmianę niektórych składników. Domowa pizza inspirowana tą z leśnej chatki zdecydowanie sprostała naszym oczekiwaniom. Przynajmniej na jakiś czas na pewno zastąpi ona klasyczną Margheritę, którą wcześniej piekłam najczęściej. Oczywiście nie oznacza to wcale, że przestaniemy odwiedzać Skjennungstua, bo jednak posiłek na łonie natury, zawsze smakować będzie trochę inaczej niż ta w domowych warunkach

Pizza z norweskiego lasu
Pizza z norweskiego lasu
Pizza z norweskiego lasu
Pizza z norweskiego lasu
Pizza z norweskiego lasu
Pizza z norweskiego lasu
Pizza z norweskiego lasu

Przepis na pizzę wegetariańską na cieście pełnoziarnistym

Ciasto:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżki kefiru
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Sos pomidorowy:

  • 400 g pulpy pomidorowej (1 puszka)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Dodatki:

  • 1/2 cukinii
  • suszone pomidory w zalewie
  • 1 szklanka startej mieszanki serów – mozzarelli, sera edamskiego lub gouda
  • 1/2 czerwonej papryki
  • kawałek pora wielkości kciuka
  • ew. świeże zioła do przystrojenia
  1. Przygotuj rozczyn: drożdże ogrzane do temperatury pokojowej rozkrusz do miski, zalej połową szklanki ciepłej wody, dodaj 2 łyżki mąki oraz łyżeczkę cukru, dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Rozczyn ze świeżych drożdży powinien zwiększyć swoją objętość i lekko się spienić. Jeśli tak się nie stanie, to przygotuj rozczyn ponownie.
  2. Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z solą, zrób wgłębienie w środku, wlej rozczyn i wymieszaj całość. Wymieszaj kefir z połową szklanki wody i dodaj do ciasta, a na koniec wlej oliwę. Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut do momentu, aż będzie będzie elastyczne i gładkie. Dosyp w trakcie więcej mąki jeśli konsystencja będzie zbyt lepka.
  3. Uformuj z ciasta kulę i przełóż ją do miski nasmarowanej oliwą. Przykryj miskę czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny.
  4. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, przełoż je na stolnicę, lekko rozwałkuj i umieść na kamieniu do pieczenia pizzy (wcześniej podgrzewam lekko kamień w piekarniku i posypuję go odrobiną mąki) lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Uforuj z ciasta okrągły placek i brzegi lekko zawiń do środka.
  5. Wymieszaj pulpę pomidorową z cukrem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Rozsmaruj sos na cieście, posyp serem i ułóż pozostałe składniki – pokrojoną w cienkie plasterki cukinię, paprykę, suszone pomidory i plasterki pora.
  6. Wstaw pizzę do dobrze nagrzanego piekarnika (min. 250 st. C) i przez ok. 15 minut.

Pizza z norweskiego lasu
Pizza z norweskiego lasu
Pizza z norweskiego lasu
Pizza z norweskiego lasu

Pizza z norweskiego lasu
Pizza z norweskiego lasu
Pizza z norweskiego lasu

Pizza z norweskiego lasu
Pizza z norweskiego lasu
Pizza z norweskiego lasu
Pizza z norweskiego lasu

1 Comment

  1. Edyta
    10 września 2019

    Boze jak tam pieknie. Zachwycam sie wszystkim, od widokow po kubeczki. Och, ta dbalosc o detale, cudowna Skandynawia

    Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź Edyta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *