
Na początku maja rozpoczęliśmy na dobre sezon piknikowo-grillowy. Popłynięliśmy na wyspę Hovedøya, gdzie spotkaliśmy się z grupą kilku znajomych i urządziliśmy małą ucztę. O grillowaniu w norweskim stylu oraz wyspy na Oslofjordzie pisałam już wcześniej, zaś dziś pora na przepis, który zdecydowałam się opublikować na specjalne życzenie uczestników grilla
Wytrawne, bezglutenowe muffiny o smaku pizzy, które upiekłam jako dodatek do przysmaków z grilla, które bardzo wszystkim przypadły do gustu. Pasują do różnego rodzaju mięs i sałatek oraz mogą stanowić alternatywę dla typowego pieczywa.
Naszym pierwszo-majowym piknikowaniem zaprosiliśmy do Norwegii prawdziwą wiosnę. Kwiecień (plecień) był mocno kapryśny, a dzień przed naszą wycieczką padał śnieg z deszczem przez niemal cały dzień… Na szczęście maj jest przepiękny, dni są długie, słońce wpada częściej, więc nie pozostaje nic innego jak kontynuować piknikowanie.
Przepis na muffiny wytrawne
/na 12 muffinów/
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej (u mnie mieszanka mąk bezglutenowych)
- 125g masła
- szczypta soli i pieprzu
- 1 łyżka przyprawy do pizzy (mieszanki bazylii i oregano)
- 2 niewielkie czerwone papryki
- 1 czerwona cebula
- 1 szklanka startego sera mozarella (ew. dowolnego żółtego)
- 2 jajka
- pół szklanki mleka (ew. wody)
- 1 łyżka cukru (lub zdrowszego odpowiednika)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Obierz cebulę, papryki umyj, wykrój gniazda nasienne, a następnie pokrój warzywa w drobną kostkę.
Wymieszaj suche składniki: mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i przyprawami.
Rozpuść masło w rondelku, wymieszaj dokładnie i lekko ostudź.
Do suchych składników dodaj pokrojone warzywa i starty ser, wymieszaj całość.
Dodaj jajka, mleko i rozpuszczone masło i ponownie dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być w miarę płynne. W razie potrzeby dodaj więcej mleka albo wody.
Nakładaj łyżką ciasto do form muffinowych.
Piecz muffiny w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C przez około 30 minut – do momentu aż będą lekko rumiane.
W drodze na wyspę Hovedøya…
May 13, 2016
Pyszności. Dzięki za przepis w imieniu uczestników grilla.
May 14, 2016
Mmmm, oczywiście jak zawsze ślinka mi cieknie
Pozdrawiam ciepło!
November 9, 2018
Jakich mąk bezglutenowych mogę użyć?
November 9, 2018
Eksperymentowałam z mieszanką ryżowej i kukurydzianej.
February 25, 2019
O Boże to najlepsze muffiny bezglutenowe jakie w życiu jadłam!. Dodałam mix mąk Shar i zamiast papryki dałam szynkę bo nie miałam a wyszły mimo to obłędne!!!
February 25, 2019
Bardzo się cieszę i dzięki za komentarz
September 6, 2022
Przepis wygląda bardzo ciekawie, ale co to znaczy “dwie płyty mąki”? Ile jej powinno być? Chciałabym upiec i poległam…