Kardamonowe ciasto z owocami

Kardamonowe ciasto z owocami

Za tym ciastem nie stoi żadna podróżnicza historia, ale mały osobisty sukces, który postanowiliśmy w miniony weekend jakoś uczcić. Tutaj pora na małą samochwałkę…

Po wielu miesiącach przygotowań podjęliśmy w kwietniu dość spontaniczną próbę zdania egzaminu państwowego z języka norweskiego na poziomie zaawansowanym (tzw. Bergenstesten – Test i norsk høyere nivå).
Staraliśmy się, przygotowywaliśmy, ale już po wyjściu z kilkugodzinnego egzaminu brakowało nam wiary, że całość zakończy się pomyślnie… Tymczasem w zeszłym tygodniu wspólnie z Mężem otrzymaliśmy list z wynikami egzaminu i informacją: Zdany! To było naprawdę miłe zaskoczenie…

W weekend postanowiliśmy z tej okazji nieco poświętować i dlatego upiekłam ciasto na skandynawską nutę – z letnimi owocami i dodatkiem kardamonu.
Inspiracją do jego wykonania był przepis Signe Johansen z książki „Scandilicious: Secrets of Scandinavian Cooking”. Autorka zrezygnowała jednakże zupełnie z mąki, zaś ja zdecydowałam się na dodanie odrobiny mąki pełnoziarnistej, aby wypiek był bardziej puszysty. Do ciasta możemy użyć dowolnych owoców: truskawek, jagód, malin, porzeczek, wiśni czy też śliwek. Ja postawiłam naturalnie na norweską kolorystykę czyli jagody i truskawki.

Przepis na kardamonowe ciasto z owocami

  • 150 g masła
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 szklanka maki pelnoziarnistej
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 200g wybranych owoców (oraz dodatkowo podobna ilość do dekoracji)

Sposób przygotowania:

  1. Mleko, masło oraz cukier umieścić w rondelku, podgrzewaj do momentu aż masło całkowicie się rozpuści, a następnie przestudź.
  2. Wymieszaj w misce suche składniki – mąkę, kardamon oraz proszek do pieczenia.
  3. Dodaj do miski jajka, mieszkankę z mleka, cukru i masła, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki.
  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180C. Tortownicę o średnicy około 24 – 28 cm posmaruj masłem, wlej do niej ciasto, wyrównaj powierzchnię, a następnie ułuż wybrane owoce.
  5. Piecz około 45 minut. Ciasto ma urosnąć i zrumienić się na wierzchu, a owoce powinny delikatnie zatopić się w cieście. Po upieczeniu ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub/i ozdobić świeżymi owocami.

Kardamonowe ciasto z owocami

Kardamonowe ciasto z owocami

Kardamonowe ciasto z owocami

Kardamonowe ciasto z owocami

Kardamonowe ciasto z owocami

13 Comments

  1. Edyta
    June 1, 2015

    Gratuluję Wam z całego serca!!!:))) Mój norweski niestety jest w gorszym stanie… Jak wszystko dobrze się ułoży to jesienią spróbuję najpierw swoich sił z Norskprove3, a potem… w i owszem Bergenstesten mi się marzy. Ale najpierw egzamin na prawo jazdy… Wcześniej nie czułam potrzeby posiadania go, a teraz… no, cóż, przydatny dokument z niego i tyle

    Reply
    1. Marta
      June 1, 2015

      Edyta, Bardzo dziękujemy!
      Myślę, że z Norskprøve3 to bardzo dobry pomysł na początek, bo jakiś papier potwierdzający znajomość norweskiego zawsze warto mieć, a satysfakcja z samego zdania egzaminu też jest ważna…
      Egzamin na prawo jazdy w Norwegii jeszcze mnie kiedyś czeka… Mam jednak nadzieję, że wspomnienia związane z tym tematem będę miała lepsze niż te z nieudanych podejść w Polsce…
      Powodzenia na obydwu egzaminach!

      Reply
  2. monika jall
    June 1, 2015

    Gratuluje z calego serca! Jest co swietowac

    Reply
    1. Marta
      June 1, 2015

      Dzięki!

      Reply
  3. Agnieszka
    June 2, 2015

    Marta gratuluję Wam serdecznie! Podziw wielki, bo język z kosmosu tak jakby

    Reply
  4. Gina
    June 2, 2015

    Norweski! Moje marzenie Niestety w moim mieście nie ma żadnych kursów ani nauczycieli norweskiego najbliższe dopiero w Krk a to ponad 150 km

    A szkoda bo zawsze chciałam zacząć się uczyć norweskiego

    Reply
  5. Agnieszka F.
    June 2, 2015

    Gratulacje ogromne zdanego egzaminu!
    A takich owoców na cieście nigdy za wiele – wygląda pysznie! :))))

    Reply
  6. Karolina
    June 2, 2015

    Gratulerer så mye Marta! Szczerze podziwiam!

    Reply
  7. Beata
    June 2, 2015

    Gratuluję. To musi być wielka satysfakcja tym bardziej, że norweski jest uważany za jeden z najtrudniejszych języków.
    Ciasto bajecznie wygląda!

    Reply
  8. N.
    June 3, 2015

    Kolory ciasta iście norweskie! Bardzo Wam gratuluję, takie samochwałki lubię!

    Reply
  9. marcelina
    June 14, 2015

    Serdecznie gratuluje Wam! Było co świętować, bo ciasto wygląda fantastycznie!

    Reply
  10. Edyta
    October 18, 2015

    Przepiekne zdjecia, bardzo ciekawe opisy, zachwycam sie i zachwycam. Gratuluje serdecznie- pozdrawiam z deszczowej Eifel-Edyta

    Reply
  11. naleśniki
    September 20, 2016

    och… zjadłabym kawałeczek albo dwa

    Reply

Leave a Reply to ivupetix Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *