Onigirazu. Kanapki ryżowe

Onigirazu. Kanapki ryżowe

W poprzednim wpisie dotyczącym ryżowych kanapek onigiri napomnknęłam o onigirazu, które można określić „ulepszoną” wersją onigiri albo „sushi kanapką”. Z mojego doświadczenia wynika, że ten typ ryżowych kanapek jest mniej popularny, ale jednocześnie posiada szereg cech stanowiących przewagę nad typowymi onigiri. Uważam, że onigirazu są szybsze i łatwiejsze do wykonania niż ongiri albo na przykład sushi maki, które wymagają odrobiny praktyki. Cały proces ogranicza się w skrócie do czterech prostych kroków: ugotowania ryżu, przygotowania dodatków, ułożenia całości na arkuszu nori i szczelnego zawinięcia całości. Istotną zaletą onigirazu jest także duża dowolność w kwestii doboru składników, co sprawia, że są one zarówno atrakcyjne wizualnie, jak i mogą pełnić rolę pełnowartoścowego, sycącego posiłku.

Historia onigirazu

Początki onigirazu są związane z jednym z kulinarnych komiksów z połowy lat 80 zatytułowanego „Cooking Papa”, która została wydana po raz pierwszy w 1986 roku i była jedną z najdłużej wydawanychserii mangi, zawierającą pełne przepisy w każdym tomie.

Głównym bohaterem tej mangi jest ojciec, mąż i typowy salaryman (etatowy pracownik), który lubi gotować dla swojej rodziny. Autor serii Tochi Ueyama wprowadził onigirazu w jednym ze swoich komiksów w 1991 r. po tym jak ponoć podpatrzył, jak jego żona przygotowuje w pośpiechu ryżowe kanapki dla dzieci. Ueyama wykorzystał ten pomysł i nazwał kanapki onigirazu, co można przetłumaczyć jako „nie ściskany” – w odróżnieniu od onigiri oznaczających „ściskany” („razu” oznacza „bez”).

Jesienią 2014 r. najpopularniejsza japońska witryna z przepisami kulinarnymi – Cookpad, opublikowała przepis na Onigirazu i od tego czasu przekąska ta stała się popularnym słowem wyszukiwanym w internecie i szybko zdobyła popularność ze względu na łatwość przygotowania i atrakcyjny wygląd – szczególnie wśród gospodyń domowych przygotowujących lunche dla swoich rodzin. Onigirazu zostało ponadto wybrane jako „Danie roku 2015” przez japoński instytut badawczy Gurunavi.

Przygotowanie onigirazu

Obowiązkowymi składnikami w przypadku onigirazu jest krótkoziarnisty ryż japoński oraz wodorosty nori. Reszta dodatków zależy wyłącznie od naszych upodobań – tak jak w przypadku standardowych kanapek. Doskonale sprawdzą się zarówno świeże, grillowane, jak i gotowane warzywa (np. sałata, szpinak, ogórek, słodkie ziemniaki), tofu (najlepiej smażone), plasterki łososia, ulubionej wędliny, kawałek omleta. Wystarczy sprawdzić, co jest w lodówce i użyć kreatywności.

Przepis na japońskie ryżowe kanapki onigirazu

/na 8 kanapek/

  • 1 szklanka (250ml) ryżu japońskiego (krótkoziarnistego, jak do sushi) lub ryżu czarnego
  • 4 arkusze wodorostów nori

Dodatki – wg własnych preferencji np.:

  • sałata rzymska, świeże liście szpinaku
  • słodki ziemniak (pokrojony w plastry i upieczony)
  • świeży ogórek
  • awokado
  • tofu (najlepiej smażone)
  • łosoś wędzony
  • plasterki ulubionej wędliny

Do podania / ozdobienia (opcjonalnie):

  • sos sojowy
  • wasabi
  • czarny i biały sezam do posypania
  • aonori (płatki wodorostów nori)
  • furikake
  • suszone liście shiso

Wskazówki:
Jeśli zmieszacie biały ryż z czarnym uzyskacie ładny, fioletowy kolor. Onigirazu będą jeszcze bardziej pożywne i zdrowe jeśli zamiast białego ryżu użyjemy czarnego. Możemy też zmieszać oba rodzaje, a wówczas uzyskamy ładny, fioletowy kolor.
Doprawienie ryżu nie jest konieczne, ale jeśli chcecie wzbogacić jego smak możecie użyć odrobiny ziaren sezamu, aonori, furikake albo suszonych liści shiso (nadają ładnego fioletowego koloru) lub też mieszaknki octu ryżowego (1 łyżka), cukru (1 łyżka) i sosu sojowego (1 łyżka).

Sposób przygotowania:

  1. 1. Ryż do sushi ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw do ostygnięcia.
    Lekko ciepły ryż możesz opcjonalnie doprawić ulubioną przyprawą/posypką albo mieszanką octu ryżowego, cukru i sosu sojowego.
  2. Na desce do krojenia rozłóż kwadratowy kawałek folii spożywczej, a na niej na skos ułóż płat nori – błyszczącą stroną do dołu, chropowatą ku górze, rogiem w swoją stronę.
  3. Na środku nori ułóż garść (ok. 1/4 szklanki) ugotowanego ryżu formując delikatnie w miarę zwarty kwadrat (orientacyjnie 5x5cm, nie grubszy niż 1 cm). Wierzch ryżu możesz posmarować odrobiną wasabi, majonezu albo posypać furikake, ale nie jest to konieczne.
  4. Ułóż na ryżu warstwowo dodatki – np. kilka liści sałaty lub szpinaku, inne świeże, ugotowane lub grillowane warzywa (pokrojone w drobne słupki bądź plasterki), plasterki tofu, ryby lub wędliny itp. Pamiętaj, żeby kanapka nie była zbyt wysoka, bo ciężko ją będzie zawinąć. Na koniec całość przykryj drugą warstwą ryżu i ostrożnie dociśnij.
  5. „Rogi” wodorostów zagnij do środka (na kopertę) – aby nachodziły na siebie.
    Zawiń całość w folię spożywczą i dociśnij, żeby kanapka trzymała swój kształt. Po zawinięciu całości możesz oznaczyć na folii (np. markerem albo kawałkiem warzywa), w którą stronę będziesz przekrajać kanapkę – tak aby warstwy ze składnikami w środku ładnie się prezentowały.
  6. Pozostaw kanapkę na kilka / kilkanaście minut żeby nori zmiękło pod wpływem wilgoci i stało się bardziej elastyczne.
  7. Przekrój kanapkę na pół i przed podaniem/jedzeniem odwiń z folii. Opcjonalnie możesz połówki kanapek udekorować sezamem, aonori albo furikake i podawać z ulubionym sosem (np. sojowym, chili, majonezem zmieszanym z wasabi) oraz japońskimi piklami.
  8. Ten filmik może Wam posłużyć jako instrukcja do wykonania.

    Itadakimasu!

Onigirazu. Kanapki ryżowe
Onigirazu. Kanapki ryżowe
Onigirazu. Kanapki ryżowe
Onigirazu. Kanapki ryżowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *