
Przy okazji szalejących jeszcze do niedawna temperatur na pewno nie jeden z czytelników „ratował się” konkretną porcją lodów. I trudno się dziwić, zwłaszcza, że lody to coś, czemu nam też ciężko się oprzeć.
Prawdę mówiąc to nieraz pogoda nie ma nawet większego znaczenia, aczkolwiek słońce i wakacyjny nastrój sprawia, że ochota na orzeźwiający deser jest dużo większa.
W Oslo mamy swoją ulubioną włoską lodziarnię – Gelaterię Paradis zlokalizowaną na Aker Brygge, do której często wpadamy na pyszne lody i sorbety. Lubimy także wszystkie smaki norweskiej marki Diplom-Is.
Ostatnio po raz pierwszy przygotowaliśmy również lody domowe na bazie jogurtu, które są zdrowsze i mniej kaloryczne, więc taki deser można jeść codziennie bez wyrzutów sumienia…
Zabieramy się do miksowania składników na lody z owoców leśnych!
Lody jogurtowe o smaku owoców leśnych
Składniki:
(dla ok. 4 osób)
- 750g jogurtu greckiego
- 2 szklanki mrożonych owoców leśnych
- 4 łyżki miodu
Zmiksuj wszystkie składniki, przelej mieszankę do pojemnika i włóż do zamrażalnika. Przemieszaj od czasu do czasu (co 1-2 godziny) i nie zamrażaj na kość. Po około 5 godzinach lody są gotowe do podania.
August 23, 2015
Mmm, na te ostatnie upały to jak znalazł!
Nie za bardzo słodkie, tylko orzeźwiające i soczyste ;)))