Japoński sernik sufletowy

Japoński sernik sufletowy

Zanim po raz pierwszy odwiedziłam Japonię, nie miałam pojęcia o tym, że to właśnie tam skosztuję najlepszych serników w życiu. Chociaż nic w tym wypieku nie wydaje się typowo japońskie, deser ten jest wszechobecny zarówno w kawiarniach, piekarniach, cukierniach, całodobowych sklepach typu kombini oraz marketach w całej Japonii. Sernikowe „sieciówki” takie jak Bake, Pablo czy Uncle Tetsu posiadają swoje piekarnie w całym kraju oraz wielu innych miejscach na świecie i przyciągają tłumy miłośników.

W Japonii można najczęściej spotkać się z dwoma odmianami serowych wypieków. Oba różnią się wyraźnie od ciężkich, kremowych serników takich jak amerykański cheesecake czy klasycznej polskiej wersji. Pierwszym typem jest typowo japoński sernik „sufletowy” (zwany też bawełnianym), który charakteryzuje się wyjątkową delikatnością i lekkością przypominającą ciasto szyfonowe. Drugim popularnym rodzajem jest chrupiąca tarta z serowym nadzieniem w formie kremu lub musu (czasem z dodatkiem zielonej herbaty albo czekolady). Z przepysznych serowych tart słynie między innymi wspomniany wcześniej Pablo oraz niewielki sklep Tenguya na szczycie góry Takao nieopodal Tokio. Dodatkowo w Japonii można również spotkać się z odmianami przypominającymi sernik nowojorski oraz sernikami na zimno określanymi jako “rare”. Sernika sufletowego oraz tart serowych po prostu trzeba spróbować!

Za twórcę japońskiego sernika „sufletowego” uznawany jest Tetsushi Mizokami, który w 1990 r. założył sklep o nazwie “Uncle Tetsu’s Cheesecake” przy ulicy Oyafukou w dzielnicy Hakata w mieście Fukuoka. Japoński sernik stał się wizytówką piekarni i szybko zyskał popularność nie tylko w Japonii, a także za granicą, a wujek Tetsu posiada obecnie swoje sklepy na całym świecie.

W Internecie znaleźć można całą masę przepisów na japoński sernik sufletowy. W każdym z przypadków ciasto należy piec w niskiej temperaturze, w kąpieli wodnej, zaś puszystej struktury nadają wypiekowi ubite na sztywno białka jaj. Parująca w trakcie pieczenia woda sprawia, że sernik piecze się bardziej równomiernie, wyrasta wolniej i nie opada. Przetestowałam rozmaite przepisy, jednakże moim ulubionym jest ten ”uproszczony”, z zaledwie trzech składników, spopularyzowany przez japońską vlogerkę kulinarną Ochikeron. Proporcje składników (więcej sera, mniej jajek i czekolady) dostosowałam do swoich preferencji w taki sposób, żeby ciasto było nieco bardziej serowe w smaku. Poza klasycznym smakiem polecam również wersję matcha (dodając do masy serowej łyżeczkę sproszkowanej zielonej herbaty) oraz czekoladową.

Japoński sernik sufletowy w wersji czekoladowej przygotowałam nie tak dawno z okazji pierwszych urodzin naszego syna. Nie miałam żadnych wątpliwości, że to właśnie ten wypiek, nasz ulubiony i przetestowany wielokrotnie, powinien pełnić rolę urodzinowego tortu. Połowę białej czekolady zastąpiłam mleczną, wierzch posmarowałam serkiem Philadelphia o smaku czekolady, a całość ozdobiłam czekoladowymi i marcepanowymi listkami. Ciasto urodzinowe było gotowe w niecałe dwie godziny, a efekt końcowy zachwycił wszystkich. Japoński sernik jest tak delikatny i uzależniający, że zazwyczaj znika maksymalnie w dwa dni i nieustannie mam ochotę piec go ponownie.

Przepis na japoński sernik sufletowy

/proporcje na tortownicę o średnicy 18-20cm/

  • 5 jajek
  • 200g białej czekolady
  • 250g serka kremowego Philadelphia
  • odrobina masła do wysmarowania formy lub oleju kokosowego
  • opcjonalnie, do dekoracji: cukier puder, kakao albo matcha (do posypania), ulubione owoce (np. truskawki, kiwi, owoce leśne), wiórki czekoladowe

Boki oraz spód tortownicy nasmaruj masłem lub olejem i wyłóż papierem do pieczenia. Najlepiej wyciąć okrąg na spód i pasek do przyklejenia do obręczy. Papier na boki powinien wystawać ok. 3 cm ponad formę. 
Owiń szczelnie formę od zewnętrznej strony folią aluminiową. Zapobiegnie to dostaniu się wody do środka podczas pieczenia ciasta w kąpieli wodnej.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej: połam na kawałki, włóż do miski, a miskę umieść nad garnkiem z gorącą wodą. Rozpuszczoną czekoladę lekko ostudź, a następnie wymieszaj z serkiem Philadelphia.

Żółtka oddziel od białek. Żółtka dodaj do masy serowo-czekoladowej i dokładnie wymieszaj, a białka ubij na sztywną pianę. Pianę dodawaj partiami do masy serowej delikatnie mieszając całość do połączenia składników.

Ciasto przelej do formy i kilka razy uderz foremką o blat kuchenny w celu odpowietrzenia. Formę z ciastem umieść w drugiej większej formie lub blaszce, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C., a następnie do większej formy wlej gorącą wodę (mniej więcej do 1/3 wysokości tortownicy).

Piecz sernik 15 minut w 180 °C, następnie zmniejsz temperaturę do 150 °C i piecz kolejne 20 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto w środku (przy zamkniętych drzwiczkach) jeszcze na 20 minut.

Wskazówki:

Sernik najlepiej smakuje kolejnego dnia po dobrym schłodzeniu w lodówce. Podany na ciepło ma nieco zbyt intensywny jajeczny posmak.

W celu nadania sernikowi jeszcze bardziej japońskiego charakteru polecam spróbować wersji z dodatkiem herbaty matcha. Wystarczy, że wsypiesz łyżeczkę matcha do masy serowo-czekoladowej. W wersji czekoladowej możesz zastąpić połowę białej czekolady wersją mleczną albo gorzką lub dodać sproszkowane kakao.

Japoński sernik sufletowy
Japoński sernik sufletowy
Japoński sernik sufletowy
Japoński sernik sufletowy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *