Hawajski kurczak huli-huli

Lody z matcha

Aloha! Dawno nie było na blogu nowych przepisów inspirowanych Hawajami, ale muszę przyznać, że ten urokliwy zakątek świata stanowi dla mnie cały czas bogate źródło kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
Na mojej liście przepisów do wypróbowania mam wciąż sporo hawajskich dań i deserów takich jak np.: hawajskie naleśniki, loco moco oraz ciasto ananasowe (Pineapple Upside-Down).

W miniony weekend przyszła wreszcie pora na kurczaka huli-huli (huli-huli chicken), zaś po raz kolejny inspiracji dostarczył mi przepis znajdujący się na stronie Centrum Kultury Polinezji, które zresztą odwiedziliśmy będąc na hawajskiej wyspie O’ahu.

„Huli” oznacza po hawajsku „obracać” (ang. „turn”). Słowo to znam z tańca hula, który praktykuję od kilku lat. Kiedy podczas rozgrzewki nauczyciel (Kumu Hula) mówi „huli!” oznacza to, że uczniowie powinni podczas tańca wykonać obrót o 45 stopni.

W przypadku kurczaka znaczenie jest podobne. Podczas grillowania mięso należy obracać co kilka minut, aby ładnie przyrumieniło się z każdej strony.

Zanim jednak przystąpimy do grillowania należy kurczaka zamarynować w słodko-ostrej mieszance przypominającej nieco marynatę teriyaki. Główne składniki to sok z ananasa, sos sojowy, ketchup, brązowy cukier, czosnek i imbir. W niektórych przepisach jako dodatek pojawia się również sherry oraz sos Worchestershire, ale uważam, że lepiej pozostać przy bardziej naturalnych (może poza ketchupem składnikach.

Kurczaka huli-huli wykorzystałam do przygotowania kolorowych szaszłyków z dodatkiem ananasa i czerwonej cebuli. Na pomysł ten wpadłam po zobaczeniu zdjęć na stronie saltandwind.com.

Smacznego, letniego grillowania w hawajskim stylu!

Przepis na hawajskiego kurczaka huli-huli

Składniki:

  • 4 udka kurczaka bez skóry i kości
  • 2 czerwone cebule (obrane i pokrojone w ćwiartki)
  • świeży ananas (obrany i pokrojony w kostkę)

Marynata:

  • 1 szklanka niesłodzonego soku ananasowego
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki ketchupu
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki świeżego wyciśniętego lub startego czosnku
  • 2 łyżeczki świeżego startego imbiru
  • szczypta suszonej papryczki chilli

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj, oszusz i pokrój w kostkę.
  2. Wymieszaj w misce wszystkie składniki marynaty. Szklankę sosu możesz zarezerwować do późniejszego polania potrawy.
  3. Natrzyj kurczaka marynatą huli-huli i odstaw do lodówki na minimum 3 godziny albo całą noc.
  4. Pozostałą część marynaty zarezerowaną na sos zagotuj w rondelku, a następnie podgrzewaj przez około 20 minut.
  5. Rozgrzej grilla lub piekarnik z funkcją grilla do temperatury 200 stopni.
  6. Przygotuj szaszłyki z kurczaka, ananasa i cebuli.
  7. Szaszłyki grilluj obracając je co kilka minut do momentu aż mięso i warzywa się przyrumienią.
  8. Gotowe szaszłyki przełóż na talerz i podawaj z sosem huli-huli. Opcjonalnie całość możesz ozdobić świeżymi listkami mięty (uważam, że bardzo dobrze pasują).


E‘ai kāua!
(„Smacznego!” w języku hawajskim)

Ps. Marynata wykorzystywana do przygotowania kurczaka huli-huli pasuje także do łososia (huli-huli salmon).
Ps 2. Wiedzieliście, że w Warszawie działa od niedawna nowa restauracja z kuchnią hawajską? Podczas kolejnej wizyty w rodzinnym mieście chętnie odwiedzę Raj w Niebie.

Hawajski kurczak huli-huli

Hawajski kurczak huli-huli

Hawajski kurczak huli-huli

Hawajski kurczak huli-huli

4 Comments

  1. Agnieszka F.
    April 14, 2017

    Radosnych Świąt Wielkiej Nocy, smacznego Jaja oraz mokrego Dyngusa życzy Aga

    Reply
    1. Marta
      April 16, 2017

      Dzięki Aga. Dla Was również spokojnych i rodzinnych Świąt!

      Reply
  2. Beata
    April 14, 2017

    Ojej aż ślinotoku dostałam:) No i dzięki Tobie mam pomysł na obiad, dzięki:)
    Pozdrawiam i wesołych świat życzę:)

    Reply
    1. Marta
      April 16, 2017

      Smacznego i również wesołych Świąt!

      Reply

Leave a Reply to Anonymous Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *