Warto dodać, że we wspomnianych książkach nie brakuje także odniesień do wielu smakowitych dań, a bohaterowie co rusz zajadają się różnymi słodkimi wypiekami i jak przystało na Szwedów wypijają niezłe ilości kawy. Wszystko to sprawia, że mam jeszcze większą ochotę na gotowanie.
Po powrocie ze Szwecji nie pozostało mi więc nic innego jak zabrać się za pierwszy przepis z książki kucharskiej „Smaki z Fjällbacki”, której autorką jest także wspomniana wcześniej pisarka. Książka ta powstała przy współudziale jej kolegi, kucharza Christiana Hellberga, który w 2001 roku otrzymał tytuł najlepszego kucharza w całej Szwecji.
„Smaki…” są zbiorem przepisów pochodzących z miasteczka Fjällbacka znajdującego się na zachodnim wybrzeżu kraju (nota bene głównego miejsca akcji serii kryminalnej Lackberg).
Gdybym tylko mogła, wypróbowałabym wszystkie dania z tej książki, ale z uwagi na ograniczoną ilość czasu, jak również utrudnioną dostępność co bardziej oryginalnych składników (takich jak np. halibuty, żabnice czy homary itp.) postanowiłam na początek przygotować coś niezbyt skomplikowanego, za to bardzo “typowego” dla szwedzkiej kuchni.
Wybór padł na gravlaxa, czyli marynownego łososia, gdyż jak wiadomo smörgåsbord czyli szwedzki stół nie może się obyć bez tej ryby.
Gravlax (lub w szw. gravad lax, dun. gravad laks, norw. gravlaks, fin. graavilohi, est. graavilõhe, isl. graflax…) to tradycyjne dla krajów skandynawskich danie przyrządzane z surowego łososia marynowanego w soli z dodatkiem cukru i koperku. Ryba krojona jest na plastry i podawana często z dodatkiem specjalnego sosu hovmästarsås (gravlaxsås) sporządzonego najczęściej na bazie musztardy.
Sposobał mi się przepis na garvlaxa z książki Läckberg i Hellberga, gdyż jest przyrządzony w sposób mniej typowy – ryba marynowana jest dodatkowo w imbirze.
Gravlax często podawany jest z ziemniakami albo pieczywem, jak również może także stanowić składnik kanapek podobnych do duńskiego specjału smørrebrød, o którym wspominałam wcześniej.
Ja natomiast zdecydowałam się na podanie go z orzeźwiającą sałatką z cytrusów oraz sosem chili.
Przyrządzając gravlaxa można użyć filetu z łososia ze skórą, ale moim zdaniem równie dobrze nadaje się filet bez skóry, jeśli akurat taki mamy dostepny.
Poniżej przepis na łososia marynowanego w imbirze z książki “Smaki z Fjällbacki” oraz sałatkę i sos wzorowane na innym przepisie z tej samej książki (Carpaccio z halibuta z sałatką cytrusową).
W swoich przepisach bardzo często stosuję oliwę z oliwek jako zamiennik wszelkich innych tłuszczy. Tym razem jednak z uwagi na północne pochodzenie dania zdecydowałam się na urozmaicenie w postaci oleju rzepakowego, który określany jest „oliwą północy”. Posiada on prawie identyczny skład biochemiczny jak oliwa z oliwek. Przy tej okazji przetestowałam jednocześnie produkty otrzymane od firmy Zielony Nurt. W paczce znalazł się także olej lniany, który posłużył mi do polania cytrusowej sałatki, ponieważ idealnie nadaje się do dań tego typu. Cechuje go mianowicie wyjątkowo łagodny smak z lekką nutką orzechowo-sezamową.
Oba oleje – rzepakowy i lniany – posiadają wiele walorów zdrowotnych i unikatowych właściwości, które mają bardzo pozytywny wpływ na organizm.
Łosoś marynowany w imbirze
Składniki:
- 3-4 gałązki koperku
- 2 dl cukru (ok. 200 g)
- 2 dl soli (ok. 200 g)
- 100 g kłącza imbiru, obranego
- 1 filet z łososia ze skórą
Sposób przygotowania:
Posiekaj koperek, wymieszaj z cukrem i solą. Zetrzyj imbir, wymieszaj z solą i cukrem. Marynatą natrzyj łososia i odstaw na 2 doby do lodówki. Od czasu do czasu obracaj. Wyjmij i wytrzyj. Pokrój w cienkie plastry.
Sałatka cytrusowa
Składniki:
- 1 czerwony grejpfrut
- 1 cytryna
- 1 limonka
- 1 mango
- 1 czerwona cebula, obrana
- 1 czerwona papryczka chili
- sól, pieprz
- kilka listków mięty
- odrobina oleju lnianego do polania (mój dodatek)
Sposób przygotowania:
Obierz cytrusy, wykrój z nich fileciki – miąższ bez błonek. Mango pokrój w kostkę, a cebulę i papryczkę w cienkie plasterki. Posiekaj miętę.
Wymieszaj mango, cebulę i chili z cytrusami. Dopraw solą i pieprzem i polej odrobiną oleju lnianego.
Sałatkę cytrusową podawaj z plastrami marynowanego łososia.
Sos chili
Składniki:
- 1 szalotka, obrana
- olej rzepakowy
- 1 dl (100 ml) sosu chili
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- 1 dl (100 ml) słodkiego sosu chili
Sposób przygotowania:
Drobno posiekaj szalotkę i podsmaż na oleju. Wlej sos chili, ocet winny, słodki sos chili. Zagotuj. Następnie zmiksuj sos i ewentualnie przecedź.
Sos podawaj z łososiem i sałatką cytrusową.
Poniżej kilka zdjęć z zimowego Sztokholmu
Relacja z wyjazdu już wkrótce!
February 6, 2013
Wygląda super, chętnie bym spróbowała bo kocham i łososia i cytrusy i chili
A kryminały Camilli Läckberg przeczytałam wszystkie ( no prócz najnowszego )