Fiskegrateng.
Norweska zapiekanka rybna

Norweska zapiekanka rybna

Spośród rozmaitych dań charakterystycznych dla kuchni norweskiej najbardziej lubię potrawy z ryb i owoców morza. Dorsz, śledź, łosoś, krewetki są podawane w Norwegii na najróżniejsze sposoby…

Do popularnych dań rybnych należą między innymi fiskeboller, czyli kulki z mielonej ryby, fiskekaker – kotleciki rybne, fiskepudding – pudding rybny. Najbardziej lubię zypę rybną – fiskesuppe , chociaż nie ma dania, które by mi nie smakowało – może dlatego, że nie odważyłam się jeszcze spróbować lutefisk (dorsza moczonego w wodzie i ługu)

Wspomniane specjały można dostać w każdym supermarkecie w Norwegii w postaci gotowych dań do podgrzania albo półproduktów, które przyspieszają ich wykonanie. Są one smaczne, ale oczywiście najbardziej polecam przygotowanie ich pod podstaw. Norweskim przysmakiem rybnym banalnym w wykonaniu jest na przykład fiskegrateng czyli zapiekanka rybna z makaronem. Do jej przygotowania najczęściej wykorzystuje się dorsza, ale z powodzeniem można go zastąpić innymi rybami.

Fiskegrateng robi się ekspresowo, jest sycąca i lubią ją wszyscy (również najmłodsi). Podaję ją zawsze, kiedy mamy gości z Polski, gdyż w ten sposób odwiedzający mają okazję spróbować jednego z popularniejszych dań serwowanych w norweskich domach.

Przepis na fiskegrateng – norweską zapiekankę rybną

Składniki:
(dla ok. 6 osób)

  • 2 szklanki makaronu typu macaroni (nor. makaroni)
  • 400g filetów z dorsza (opcjonalnie innej ryby)
  • 3 łyżki masła
  • 5 łyżek mąki
  • szklanka mleka
  • 3 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 3 jajka
  • tarty ser żółty
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron al dente zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, a następnie odcedź.
  2. Roztop masło w rondelku, wymieszaj dokładnie z mąką i mlekiem, dodaj sól, pieprz i jajka i mieszaj całość aż do postania jednolitego sosu.
  3. Filety z ryby opłukacz, osusz i podziel na niewielkie kawałki.
    Można użyć ryby surowej albo wcześniej ugotowanej. Alternatywnie można potrzymać rybę chwilę we wrzącej wodzie – ja stosuję właśnie takie rozwiązanie.
  4. Wymieszaj kawałki ryby z makaronem oraz sosem.
  5. Przelej całość do naczynia żaroodpornego.
  6. Posyp wierzch odrobiną tartego sera i bułką tartą.
  7. Piecz ok. 30 minut w 200 stopniach na dolnej półce piekarnika.

Podawaj z ulubionymi warzywami np. surową tartą marchewką (wersja popularna w Norwegii).

Norweska zapiekanka rybna

Norweska zapiekanka rybna

Norweska zapiekanka rybna

Norweska zapiekanka rybna

Norweska zapiekanka rybna

10 Comments

  1. Florentyna
    27 sierpnia 2015

    A ja zupełnie nie znam kuchni skandynawskiej. Twoja zapiekanka brzmi i wygląda smakowicie;-) Chyba się skuszę i spróbuję. Dzięki za przepis. Pozdrawiam serdecznie.

    Odpowiedz
  2. Beata
    28 sierpnia 2015

    Aż przełknęłam ślinkę:) Owoce morza to nie dla mnie, ale rybkę chętnie zjem.

    Odpowiedz
  3. N.
    28 sierpnia 2015

    W wersji finalnej wygląda przeapetycznie! I cóż, ryba z ługu dla mnie też brzmi dość… niezachęcająco

    Odpowiedz
  4. marcelina
    30 sierpnia 2015

    Zapiekanka palce lizać! Dorsz jest jedną z moich ulubionych ryb i w takiej zapiekance chętnie bym go spróbowała

    Odpowiedz
  5. Agnieszka F.
    31 sierpnia 2015

    Noooo, ten przepis zapisuje od razu! I robię :)))

    Odpowiedz
  6. Paula
    3 października 2015

    Dziekuje za przepis Uwielbiam fiskegrateng od pierwszego posmakowania. Az dziw, ze zawsze jem kupowany i jakos nie wpadlam na to, zeby samej to upiec. Teraz to nadrobie.

    Odpowiedz
  7. Zula
    4 grudnia 2016

    Lutefisk warto spróbować jest pycha z kostką podsmazonego boczku ziemniakami i purre z zielonego groszku. Lutefisk solimy 1 łyżkę soli na kg ryby i w naczyniu z wysokim brzegiem wstawiamy na pół godziny na 220 st c. Delikatna struktura ciepła i pożywna wersja obiadu i smak Bożego narodzenia w Norwegii .

    Odpowiedz
    1. Marta
      5 grudnia 2016

      Chętnie spróbuję Opinie są dość podzielone, więc jestem ciekawa, czy mi zasmakuje.

      Odpowiedz
  8. Natalia
    21 czerwca 2020

    Witam. Jajka w całości czy oddzielić białka od żółtek?

    Odpowiedz
    1. Marta
      4 lipca 2020

      W całości.

      Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź Natalia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *