
Spośród rozmaitych dań charakterystycznych dla kuchni norweskiej najbardziej lubię potrawy z ryb i owoców morza. Dorsz, śledź, łosoś, krewetki są podawane w Norwegii na najróżniejsze sposoby…
Do popularnych dań rybnych należą między innymi fiskeboller, czyli kulki z mielonej ryby, fiskekaker – kotleciki rybne, fiskepudding – pudding rybny. Najbardziej lubię zypę rybną – fiskesuppe , chociaż nie ma dania, które by mi nie smakowało – może dlatego, że nie odważyłam się jeszcze spróbować lutefisk (dorsza moczonego w wodzie i ługu)
Wspomniane specjały można dostać w każdym supermarkecie w Norwegii w postaci gotowych dań do podgrzania albo półproduktów, które przyspieszają ich wykonanie. Są one smaczne, ale oczywiście najbardziej polecam przygotowanie ich pod podstaw. Norweskim przysmakiem rybnym banalnym w wykonaniu jest na przykład fiskegrateng czyli zapiekanka rybna z makaronem. Do jej przygotowania najczęściej wykorzystuje się dorsza, ale z powodzeniem można go zastąpić innymi rybami.
Fiskegrateng robi się ekspresowo, jest sycąca i lubią ją wszyscy (również najmłodsi). Podaję ją zawsze, kiedy mamy gości z Polski, gdyż w ten sposób odwiedzający mają okazję spróbować jednego z popularniejszych dań serwowanych w norweskich domach.
Przepis na fiskegrateng – norweską zapiekankę rybną
Składniki:
(dla ok. 6 osób)
- 2 szklanki makaronu typu macaroni (nor. makaroni)
- 400g filetów z dorsza (opcjonalnie innej ryby)
- 3 łyżki masła
- 5 łyżek mąki
- szklanka mleka
- 3 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- 3 jajka
- tarty ser żółty
- bułka tarta
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron al dente zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, a następnie odcedź.
- Roztop masło w rondelku, wymieszaj dokładnie z mąką i mlekiem, dodaj sól, pieprz i jajka i mieszaj całość aż do postania jednolitego sosu.
- Filety z ryby opłukacz, osusz i podziel na niewielkie kawałki.
Można użyć ryby surowej albo wcześniej ugotowanej. Alternatywnie można potrzymać rybę chwilę we wrzącej wodzie – ja stosuję właśnie takie rozwiązanie. - Wymieszaj kawałki ryby z makaronem oraz sosem.
- Przelej całość do naczynia żaroodpornego.
- Posyp wierzch odrobiną tartego sera i bułką tartą.
- Piecz ok. 30 minut w 200 stopniach na dolnej półce piekarnika.
Podawaj z ulubionymi warzywami np. surową tartą marchewką (wersja popularna w Norwegii).
August 27, 2015
A ja zupełnie nie znam kuchni skandynawskiej. Twoja zapiekanka brzmi i wygląda smakowicie;-) Chyba się skuszę i spróbuję. Dzięki za przepis. Pozdrawiam serdecznie.
August 28, 2015
Aż przełknęłam ślinkę:) Owoce morza to nie dla mnie, ale rybkę chętnie zjem.
August 28, 2015
W wersji finalnej wygląda przeapetycznie! I cóż, ryba z ługu dla mnie też brzmi dość… niezachęcająco
August 30, 2015
Zapiekanka palce lizać! Dorsz jest jedną z moich ulubionych ryb i w takiej zapiekance chętnie bym go spróbowała
August 31, 2015
Noooo, ten przepis zapisuje od razu! I robię :)))
October 3, 2015
Dziekuje za przepis Uwielbiam fiskegrateng od pierwszego posmakowania. Az dziw, ze zawsze jem kupowany i jakos nie wpadlam na to, zeby samej to upiec. Teraz to nadrobie.
December 4, 2016
Lutefisk warto spróbować jest pycha z kostką podsmazonego boczku ziemniakami i purre z zielonego groszku. Lutefisk solimy 1 łyżkę soli na kg ryby i w naczyniu z wysokim brzegiem wstawiamy na pół godziny na 220 st c. Delikatna struktura ciepła i pożywna wersja obiadu i smak Bożego narodzenia w Norwegii .
December 5, 2016
Chętnie spróbuję Opinie są dość podzielone, więc jestem ciekawa, czy mi zasmakuje.
June 21, 2020
Witam. Jajka w całości czy oddzielić białka od żółtek?
July 4, 2020
W całości.