Fårikål Norweskie danie narodowe

Fårikål. Norweskie danie narodoweDzisiaj w Norwegii obchodzony jest Fårikåldagen!
Ostatni czwartek września jest dniem narodowego dania norweskiego – fårikål.

Jest to danie z baraniny lub jagnięciny, z kapustą i czarnym pieprzem, gotowane w jednym garnku i serwowane z gotowanymi ziemniakami.

Pomimo tego, że wygląd fårikål niespecjalnie mnie zachęcał do degustacji, to jednak z uwagi na zbliżający się Fårikåldagen postanowiłam w końcu spróbować narodowego specjału.

Fårikål jest w Norwegii najczęściej spożywany właśnie jesienią i tego typu obiad stanowi często dobrą okazję do zaproszenia rodziny i przyjaciół na wspólny posiłek.
Na kilka dni przed świętem niemal w każdym ze sklepów znajdziemy bez problemu odpowiednie mięso i kapustę. Jedzenie tak wyjątkowej potrawy nie może się także obyć bez odpowiedniego trunku, więc wybrałam się również z wizytą do Vinmonopolet, a tam znalazłam ulotkę z przepisem na fårikål, z którego postanowiłam skorzystać

Sposób przygotowania fårikål jest bardzo prosty, więc nie musiałam się szczególnie radzić znajomych Norwegów, jak poprawnie przygotować narodową specjalność Upewniłam się jedynie co do tego, że rzeczywiście fårikål najlepiej jest ugotować dzień wcześniej, a przed spożyciem jedynie podgrzać.

O historii dania oraz sposobie jego przygotowania można przeczytać na przykład na stronie Fårikålens Venner – zrzeszającej miłośników narodowej potrawy (jeśli ktoś nie potrafi rozszyfrować norweskiego to można wspomóc się translatorem)

Gotowanie mięsa z warzywami stanowi stary norweski zwyczaj, ale pierwszą wzmiankę na temat podobnego dania o nazwie “faar i kaal” odnaleziono w książkach kucharskich z końca XIX-wieku. Książką, która zawiera prawdopodobnie najstarsze przepisy, jest „Fuldstændig Fuldstændig Norsk Kogebog” autorstwa Karen Dorothea Bang z 1835 roku, gdzie przepis na fårikål występuje pod nazwą „Nedlagt Gaas i Hvidkaal”.

Fårikål został ogłoszony norweskim daniem narodowym w 1972 roku.

Pomimo tego, że na co dzień gustuję w innego typu daniach (podobnie z resztą jak mój mąż) to jednak fårikål nam posmakował. Chętnie przygotuję norweskie danie narodowe ponownie za jakiś czas – być może wcześniej niż przed kolejnym Fårikåldagen

Norweskie danie narodowe – fårikål

Składniki:
(na 4 porcje)

  • 1 ½ kg mięsa „fårikålkjøtt” – baraniego (najlepiej jagnięciny)
  • 1 ½ kg główki kapusty
  • 4 łyżeczki pieprzu w ziarnach
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 szklanki wody

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój kapustę w kliny.
  2. Układaj mięso i kapustę warstwami w garnku.
  3. Każdą warstwę posypuj solą i pieprzem (niektórzy lubią także dodać trochę mąki (1-2 łyżki) między warstwami) i zalej całość wodą.
  4. Doprowadź potrawę do wrzenia, a następnie gotuj fårikål na małym ogniu około 2 godzin (do momentu aż mięso będzie miękkie i będzie odchodziło od kości).

Potrawa może być przygotowana dzień wcześniej i podgrzana przed degustacją.

A jaki trunek poleca Vinmonopolet do narodowego dania?
Najpopularniejszy wybór to piwo lub akevitt, ale wino – zarówno białe, jak i czerwone – również się sprawdzi.

Fårikål. Norweskie danie narodowe

Fårikål. Norweskie danie narodowe

Fårikål. Norweskie danie narodowe

Fårikål. Norweskie danie narodowe

Fårikål. Norweskie danie narodowe

Fårikål. Norweskie danie narodowe

16 Comments

  1. Ewa
    September 25, 2014

    O nie… Znaczy, spróbowałabym na pewno, jakbym miała okazję, ale nie przepadam za gotowaną, duszona czy w ogóle poddana jakiejkolwiek obróbce (tak, za kiszoną też nie) kapustą, więc nie sądzę, żeby było to coś, co tygrysy lubią najbardziej. Choć mogłabym pewnie wyjeść samo mięso i ziemniaki

    Reply
  2. Marcelina
    September 25, 2014

    Ja zaś kapustę w każdej postaci uwielbiam! I chętnie spróbowałabym takiego specjału, może być już bez ziemniaków

    Reply
  3. Kasia na Rozdrozach
    September 25, 2014

    Taki troszke ubozszy bigos

    Reply
    1. Marta
      September 27, 2014

      To także było moje pierwsze skojarzenie

      Reply
  4. monika jall
    September 26, 2014

    Takie cos troche bigos, jak dla mnie:) Lubie baranine – mysle, ze by mi posmakowalo.

    Reply
  5. Paula
    October 11, 2014

    Jadlam, i jakos tak…nie wiem specyficzny smak ma norweskie mieso i niektore sery. Nie wiem czy to kwestia przypraw. Maz tlumaczy, ze to trawa

    Reply
  6. Edyta
    October 17, 2014

    Danie nie na co dzień, ale warte spróbowania, bo naprawdę smaczne
    Marto, ma do Ciebie pytanie: Widzisz ja zamiast 3 szklanek wody używam 300ml wody, bo wedle mojej wiedzy i wedle wszelakich przeliczników miar w internecie 3 decylitry równają się 300 ml. Znasz może w takim razie jakieś wiarygodne źródło, które by rozwiało moje wątpilwości jak to jest z tymi miarami? Ale jedne nasuwa mi się wniosek: czy się doda 3 szklani, czy 300 ml wody to danie wychodzi smaczne

    Reply
    1. Marta
      October 17, 2014

      Zgadzam się, że nie jest to danie na co dzień, a raczej od święta

      Zgadza się – w przepisie, na którym się wzorowałam była właśnie informacja o 300 ml wody czyli trochę ponad 1 szklanki Ja użyłam większej ilości, gdyż z tego co słyszałam, woda powinna zakryć całą zawartość garnka czyli kapustę i mięso – bałam się, że inaczej będzie surowe…

      Jeśli chodzi o miary i wagi to czasami wspomagam się informacjami na Trines Matblogg (wydają mi się wiarygodne):
      http://trinesmatblogg.no/vekt-og-mal/

      Reply
      1. Edyta
        October 23, 2014

        Dziękuję za ten link Przyda się
        Mnie te 300 ml zakryło i kapustę i mięso.

        Reply
  7. benna
    January 19, 2015

    Jednak jestem zdania, że warto poznać przepisy różnych nacji (chodź ogromny wpływ na smak mają przyprawy) to przepis wypróbuję, ponieważ z mężem bardzo lubimy kapustę

    Reply
  8. Ela
    December 22, 2015

    Pozdrawiam smakoszy kapusty. Danie przypomina mi śląskie jednogarnkowe danie z ziemniakami w specjalnym kociołku.

    Reply
  9. Dawid Pawlowicz
    October 18, 2018

    Smak i zapach jest wspaniały. I napewno nie ma to danie nic wspólnego z bigosem. Polecam

    Reply
  10. Natalia
    September 10, 2020

    Właśnie trafiłam na Twój przepis Moeszkam w Norwegii i właśnie teraz są super promocne na baraninę oraz kapustę… zastanawiałam się dlaczego Zamierzam zrobić Fårikål w weekend. Dziękuję za przepis!

    Reply
    1. Marta
      September 15, 2020

      Powodzenia! God fårikålens dag!

      Reply
  11. Alina
    September 14, 2020

    Zawsze z niecierpliwością wyczekuje tego okresu !
    Uwielbiam ta potrawę , prosta , sama się robi
    Rzeczywiście wyglada słabo ale smak 👏🏻

    Reply
    1. Marta
      September 15, 2020

      God fårikålens dag!

      Reply

Leave a Reply to Marta Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *