
Ostatni czwartek września jest dniem narodowego dania norweskiego – fårikål.
Jest to danie z baraniny lub jagnięciny, z kapustą i czarnym pieprzem, gotowane w jednym garnku i serwowane z gotowanymi ziemniakami.
Pomimo tego, że wygląd fårikål niespecjalnie mnie zachęcał do degustacji, to jednak z uwagi na zbliżający się Fårikåldagen postanowiłam w końcu spróbować narodowego specjału.
Fårikål jest w Norwegii najczęściej spożywany właśnie jesienią i tego typu obiad stanowi często dobrą okazję do zaproszenia rodziny i przyjaciół na wspólny posiłek.
Na kilka dni przed świętem niemal w każdym ze sklepów znajdziemy bez problemu odpowiednie mięso i kapustę. Jedzenie tak wyjątkowej potrawy nie może się także obyć bez odpowiedniego trunku, więc wybrałam się również z wizytą do Vinmonopolet, a tam znalazłam ulotkę z przepisem na fårikål, z którego postanowiłam skorzystać
Sposób przygotowania fårikål jest bardzo prosty, więc nie musiałam się szczególnie radzić znajomych Norwegów, jak poprawnie przygotować narodową specjalność Upewniłam się jedynie co do tego, że rzeczywiście fårikål najlepiej jest ugotować dzień wcześniej, a przed spożyciem jedynie podgrzać.
O historii dania oraz sposobie jego przygotowania można przeczytać na przykład na stronie Fårikålens Venner – zrzeszającej miłośników narodowej potrawy (jeśli ktoś nie potrafi rozszyfrować norweskiego to można wspomóc się translatorem)
Gotowanie mięsa z warzywami stanowi stary norweski zwyczaj, ale pierwszą wzmiankę na temat podobnego dania o nazwie “faar i kaal” odnaleziono w książkach kucharskich z końca XIX-wieku. Książką, która zawiera prawdopodobnie najstarsze przepisy, jest „Fuldstændig Fuldstændig Norsk Kogebog” autorstwa Karen Dorothea Bang z 1835 roku, gdzie przepis na fårikål występuje pod nazwą „Nedlagt Gaas i Hvidkaal”.
Fårikål został ogłoszony norweskim daniem narodowym w 1972 roku.
Pomimo tego, że na co dzień gustuję w innego typu daniach (podobnie z resztą jak mój mąż) to jednak fårikål nam posmakował. Chętnie przygotuję norweskie danie narodowe ponownie za jakiś czas – być może wcześniej niż przed kolejnym Fårikåldagen
Norweskie danie narodowe – fårikål
Składniki:
(na 4 porcje)
- 1 ½ kg mięsa „fårikålkjøtt” – baraniego (najlepiej jagnięciny)
- 1 ½ kg główki kapusty
- 4 łyżeczki pieprzu w ziarnach
- 2 łyżeczki soli
- 3 szklanki wody
Sposób przygotowania:
- Pokrój kapustę w kliny.
- Układaj mięso i kapustę warstwami w garnku.
- Każdą warstwę posypuj solą i pieprzem (niektórzy lubią także dodać trochę mąki (1-2 łyżki) między warstwami) i zalej całość wodą.
- Doprowadź potrawę do wrzenia, a następnie gotuj fårikål na małym ogniu około 2 godzin (do momentu aż mięso będzie miękkie i będzie odchodziło od kości).
Potrawa może być przygotowana dzień wcześniej i podgrzana przed degustacją.
A jaki trunek poleca Vinmonopolet do narodowego dania?
Najpopularniejszy wybór to piwo lub akevitt, ale wino – zarówno białe, jak i czerwone – również się sprawdzi.
September 25, 2014
O nie… Znaczy, spróbowałabym na pewno, jakbym miała okazję, ale nie przepadam za gotowaną, duszona czy w ogóle poddana jakiejkolwiek obróbce (tak, za kiszoną też nie) kapustą, więc nie sądzę, żeby było to coś, co tygrysy lubią najbardziej. Choć mogłabym pewnie wyjeść samo mięso i ziemniaki
September 25, 2014
Ja zaś kapustę w każdej postaci uwielbiam! I chętnie spróbowałabym takiego specjału, może być już bez ziemniaków
September 25, 2014
Taki troszke ubozszy bigos
September 27, 2014
To także było moje pierwsze skojarzenie
September 26, 2014
Takie cos troche bigos, jak dla mnie:) Lubie baranine – mysle, ze by mi posmakowalo.
October 11, 2014
Jadlam, i jakos tak…nie wiem specyficzny smak ma norweskie mieso i niektore sery. Nie wiem czy to kwestia przypraw. Maz tlumaczy, ze to trawa
October 17, 2014
Danie nie na co dzień, ale warte spróbowania, bo naprawdę smaczne
Marto, ma do Ciebie pytanie: Widzisz ja zamiast 3 szklanek wody używam 300ml wody, bo wedle mojej wiedzy i wedle wszelakich przeliczników miar w internecie 3 decylitry równają się 300 ml. Znasz może w takim razie jakieś wiarygodne źródło, które by rozwiało moje wątpilwości jak to jest z tymi miarami? Ale jedne nasuwa mi się wniosek: czy się doda 3 szklani, czy 300 ml wody to danie wychodzi smaczne
October 17, 2014
Zgadzam się, że nie jest to danie na co dzień, a raczej od święta
Zgadza się – w przepisie, na którym się wzorowałam była właśnie informacja o 300 ml wody czyli trochę ponad 1 szklanki Ja użyłam większej ilości, gdyż z tego co słyszałam, woda powinna zakryć całą zawartość garnka czyli kapustę i mięso – bałam się, że inaczej będzie surowe…
Jeśli chodzi o miary i wagi to czasami wspomagam się informacjami na Trines Matblogg (wydają mi się wiarygodne):
http://trinesmatblogg.no/vekt-og-mal/
October 23, 2014
Dziękuję za ten link Przyda się
Mnie te 300 ml zakryło i kapustę i mięso.
January 19, 2015
Jednak jestem zdania, że warto poznać przepisy różnych nacji (chodź ogromny wpływ na smak mają przyprawy) to przepis wypróbuję, ponieważ z mężem bardzo lubimy kapustę
December 22, 2015
Pozdrawiam smakoszy kapusty. Danie przypomina mi śląskie jednogarnkowe danie z ziemniakami w specjalnym kociołku.
October 18, 2018
Smak i zapach jest wspaniały. I napewno nie ma to danie nic wspólnego z bigosem. Polecam
September 10, 2020
Właśnie trafiłam na Twój przepis Moeszkam w Norwegii i właśnie teraz są super promocne na baraninę oraz kapustę… zastanawiałam się dlaczego Zamierzam zrobić Fårikål w weekend. Dziękuję za przepis!
September 15, 2020
Powodzenia! God fårikålens dag!
September 14, 2020
Zawsze z niecierpliwością wyczekuje tego okresu !
Uwielbiam ta potrawę , prosta , sama się robi
Rzeczywiście wyglada słabo ale smak 👏🏻
September 15, 2020
God fårikålens dag!