Egzotyczny pudding z czarnego ryżu

Pudding z czarnego ryżu

Jednym z moich sposobów na radzenie sobie z zimą i małą ilością słońca jest przygotowywanie pysznych i zdrowych, egzotycznie pachnących potraw. Po składniki wybieram się zazwyczaj w weekend na jeden z targów w Oslo i wyszukuję coś nowego do spróbowania. Odkryciem ostatnich zakupów jest czarny ryż.

Czarny ryż (określany także jako „ryż fioletowy”) uznawany jest za najzdrowszą odmianę ryżu.
Swój ciemnofioletowy kolor, którego nabiera po ugotowaniu, zawdzięcza zawartości antocyjanów (przeciwutleniaczy) występujących również w dużej ilości w fioletowych owocach i warzywach. Antocyjany chronią między innymi przed wirusami i bakteriami, wpływają pozytywnie na układ krążenia i poprawę pamięci. Czarny ryż jest dodatkowo bogaty w błonnik, minerały i witaminy.

W starożytnych Chinach czarny ryż był przeznaczony tylko dla cesarza i dlatego nazywany bywa „ryżem zakazanym”. Obecnie uprawia się go głównie w Indonezji i Tajlandii i dostępny jest w sklepach na całym świecie.

Czarny ryż posiada po ugotowaniu kleistą konsystencję i orzechowy posmak, jednakże jest produktem o bardzo uniwersalnym zastosowaniu. Pasuje do większości mięsnych, rybnych i warzywnych potraw, jak również sałatek i dań na słodko. W Azji Południowo-Wschodniej jest często wykorzystywany jako główny składnik puddingu spożywanego jako deser lub śniadanie. Do przygotowania tej potrawy potrzebujemy dodatkowo mleka kokosowego, odrobiny cukru, ulubionych owoców i ewentualnie szczypty przypraw.
Idealny na weekendowe, sycące śniadanie!

Przepis na kokosowy pudding z czarnego ryżu

Składniki:
/na ok. 4 porcje/

  • 1 szklanka (ok. 200g) czarnego ryżu
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
  • 1 i ½ szklanki wody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru kokosowego lub innego środka słodzącego
  • szczypta wanilii i cynamonu do smaku
  • do dekoracji: pokrojone w kostkę egzotyczne owoce (np. banany, mango, ananas, papaja, kiwi) oraz wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

  1. W garnku średniej wielkości wymieszaj czarny ryż, mleko kokosowe (zarezerwuj kilka łyżek do polania na koniec jeśli chcesz) sól i wodę.
  2. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz temperaturę i gotuj pod pokryciem do momentu, aż ryż zmięknie, a większość płynu zostanie wchłonięta (potrwa to około godzinę). Co jakiś czas zamieszaj ryż, żeby nie przywarł do dna i sprawdzaj postęp gotowania.
  3. Ugotowany ryż wymieszaj z cukrem i przyprawami.
  4. Podawaj gorący, ciepły, lub zimny (w zależności od preferencji) polany odrobiną mleka kokosowego i ozdobiony egzotycznymi owocami.

Pudding z czarnego ryżu

Pudding z czarnego ryżu

Pudding z czarnego ryżu

Pudding z czarnego ryżu

Pudding z czarnego ryżu

2 Comments

  1. marcelina
    February 25, 2017

    Z tymi owocami tak od razu skojarzyły mi się wakacje gdzieś w egotycznym miejscu
    Na pudding z czarnego ryżu namówiłaś mnie!

    Reply
  2. Gosia
    July 1, 2017

    Po miesiącach wrócił jeden z moich ulubionych smaków z Indonezji. Choć pudding wyszedł mi dobrze, to i tak marzę, aby zjeść go znowu w tamtej scenerii Wcześniej zamoczyłam ryż na pare godzin w wodzie.

    Reply

Leave a Reply to Gosia Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *