
Taka kombinacja poza pozytywnymi odczuciami, dodatkowo bardzo mi smakuje i dlatego moją ulubioną gorzką czekoladą jest ta z kawałkami skórki pomarańczy.
Alternatywą dla tego typu słodyczy może być pudding z nasion chia oraz nutką pomarańczowego smaku. Nasiona chia czyli szałwi hiszpańskiej posiadają wiele zdrowotnych właściwości i stanowią świetny dodatek nie tylko do puddingów, ale również koktajli lub sałatek. Po zalaniu płynem podwajają one swoją objętność i dlatego jednym z bardziej popularnych zastosowań są rozmaite desery. Szczególnie jesienią, kiedy pogoda nas zbyt często nie rozpieszcza i nie sprzyja wybraniu się na górską wycieczkę, warto sięgnąć po taką przekąskę.
Pudding czekoladowo-pomarańczowy z nasion chia
Składniki:
(dla 2 osób)
- 4 łyżki nasion chia
- 3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 3/4 szklanki mleka migdałowego lub kokosowego
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki niesłodzonego kakao
- 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki imbiru (opcjonalnie)
Do dekoracji:
- starta skórka pomarańczy
- starta gorzka czekolada
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie w misce, przykryj folią i wstaw do lodówki na kilka godzin albo na całą noc (3 godziny są wystarczające). Pudding można pozostawić w takiej formie albo zmiksować.
October 4, 2015
wygląda zachęcająco, a połączenie pomarańczy z czekoladą uwielbiam
October 4, 2015
Wygląda super! Jak dotąd nie byłam fanką tych nasionek, ale co innego w wersji czekoladowo – pomarańczowej. A to połączenie kojarzy mi się akurat ze świętami
October 4, 2015
Uwielbiam czekoladę z pomarańczą!
October 5, 2015
Czekolada i pomarańcze to idealne połączenie
Tak jak czekolada i wiśnie, mmmm….. ;)))))
October 6, 2015
Dostałam ślinotoku! Uwielbiam połączenie czekolady z pomarańczą, to moje stałe zamówienie w Wedlu:)
October 27, 2015
Wyglada przepysznie, zapisze na liste smakolyki do sprobowania. Pozdrawiam wieczorowa pora