Chleb bananowy (Banana bread) to amerykańskie… ciasto przypominające słodki chleb, którego głównym składnikiem są rozgniecione dojrzałe banany.
Wypiek różni się od większości pieczywa swoją konsystencją i smakiem, jak również tym, że zamiast drożdży używa się sody.
Banany to owoc numer jeden w USA. Przeciętny Amerykanin zjada 26 kilogramów bananów rocznie, co daje około 150 tych wyjątkowych owoców. To znacznie więcej niż w Europie, której mieszkańcy zjadają rocznie zaledwie 11 kg.
Chleb bananowy zyskał popularność w USA po 1930 roku wraz z wprowadzeniem proszku do pieczenia i sody, która zaczęła być importowana z Anglii (gdzie zresztą została wynaleziona). Po raz pierwszy przepis na chleb bananowy został opublikowany przez amerykańskie wydawnictwo Pillsbury w 1933 roku w książce „Balanced Recipes”, zaś większą popularność zyskał wraz z wydaniem książki kucharskiej „Chiquita Banana’s Recipe Book” w 1947 roku oraz kolejnych wydawnictw, które publikowały przepisy na różne wersje bananowego chleba.
23 lutego obchodzi się w USA Dzień Bananowego Chleba (National Banana Bread Day). W mieście Auburn (stan Waszyngton) znajduje się „Washington Banana Museum”, które zawiera kolekcję ponad 4000 przedmiotów związanych z tym wyjątkowym owocem.
Lubię piec chleb bananowy ponieważ jest niezwykle szybki i prosty w wykonaniu. Poza tym jest to świetny sposób na pozbycie się dojrzałych bananów, za którymi osobiście nie przepadam. Ciasto bananowe natomiast uwielbiam
Podstawowym składnikiem jest puree z dojrzałych bananów. Smak ciasta można urozmaicać dodając inne składniki takie jak kandyzowane lub suszone owoce, posiekane orzechy (wówczas powstanie banana nut bread) albo chipsy czekoladowe (chocolate chip banana bread). Ciasto wypiekane jest w podłużnych formach podobnych do tych jakie używane są do pieczenia chleba.
Przygotowując przepis na ciasto bananowe wzorowałam się na przepisie ze strony Chiquita. Swoją recepturę zmodyfikowałam nieznacznie rezygnując z dwóch rodzajów cukru na koszt cukru brzozowego (ksylitolu), zaś poza orzechami dodałam rodzynki oraz szczyptę cynamonu.
Oryginalny przepis ze strony Chiquita
Przepis na amerykański chleb bananowy.
Składniki:
(na jeden bochenek)
- 4 dojrzałe banany
- 1,5 szklanki mąki (lub 1 szklanka mąki i pół szklanki otrębów pszennych)
- 1 1/2 łyżeczki sody
- 3/4 szklanki cukru (u mnie ksylitol)
- 50g roztopionego masła
- 1 całe jajko
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 szklanki orzechów włoskich
- 1 łyżka stołowa miodu
- 1/4 szklanki rodzynek
Sposób przygotowania:
- W jednej misce mieszany mokre składniki – rozgniatamy na gładką masę banany z cukrem, dodajemy rozpuszczone masło, jajka, miód i całość mieszamy.
- W drugiej misce mieszamy wszystkie suche składniki (poza cukrem) – mąkę, pokruszone orzechy, rodzynki (najlepiej namoczone wcześniej w gorącej wodzie), cynamon, sodę.
- Łączymy zawartość obydwu misek i mieszamy dodatkową minutę. Ponieważ z uwagi na obecność sody nie jest wskazane mieszanie przez długi czas ja wykonuję to ręcznie drewnianą łyżką.
- Masę wlewamy do foremki wysmarowanej masłem i posypanej odrobiną otrębów albo mąki i wygładzamy na wierzchu.
- Wkładamy foremkę do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 minut w temperaturze 200 stopni na funkcji góra – dół na najniższym poziomie piekarnika.
Istnieje wiele sposobów na podanie bananowego chleba.
Plasterki ciasta można dekorować świeżymi owocami, cukrem pudrem albo jogurtem, a dodatkowo posypać orzechami, wiórkami kokosowymi i suszonymi owocami.
Moim zadaniem bananowy chlebek dobrze komponuje się z masłem czekoladowym lub orzechowym jak również z dżemem pomarańczowo- imbirowym (polecam!).
Prosty ale interesujący przepis na bardzo smaczną kanapkę z chleba bananowego znajduje się na stronie Chiquita.
Kromkę chleba smarujemy dwoma łyżkami masła orzechowego, na wierzchu układamy plasterki bananów i posypujemy całość kawałkami czekolady. Kanapka świetnie smakuje popijana mlekiem. To prawdziwy zastrzyk energii!
Źródła:
Więcej o historii bananowego chleba:
botanical-journeys-plant-guides.com
www.ehow.com
Więcej o książce Chiquita Banana’s Recipe Book
Zobacz także:
[related-posts-thumbnails]
August 25, 2012
No ładnie, a ja probuję być na diecie:)
Coś mi się wydaję, że się skuszę i też upiekę, bardzo lubię banany!!!
August 25, 2012
Aniu, wbrew pozorom ten chlebek wcale nie musi być wysokokaloryczny
Można dodać więcej otrębów, a cukier zastąpić zdrowszym odpowiednikiem,
no i pozbyć się rodzynek, masła czekoladowego albo…
nic nie zmieniać i zrezygnować na chwilę z diety
September 19, 2012
Też uwielbiam chlebek bananowy. I potwierdzam, że Stanach jest bardzo popularny. Podobnie jak ciasto marchewkowe i dyniowe muffiny.