
Jagody acai (port. Açaí) rosną na drzewach palmowych znajdujących się przede wszystkim w lasach deszczowych Amazonii. Te małe, ciemno-fioletowe owoce są uważane za jedne z najzdrowszych na świecie, gdyż posiadają całe mnóstwo przeciwutleniaczy, aminokwasów i kwasów tłuszczowych.
Zaliczane są do superfood, gdyż wzmacnają ciało od wewnątrz, zwiększają poziom energii, wzmacniają układ odpornościowy, poprawiają funkcje metaboliczne, jak również przyczyniają się do lepszego wyglądu włosów i skóry.
Acai można kupić w postaci mrożonego przecieru lub w proszku, a jednym z najbardziej popularnych sposobów wykorzystywania tych jagód jest przygotowanie acai bowl czyli puree z acai i innych owoców ozdobionego różnymi dodatkami. W Brazylii, mrożone acai są często mieszane z guaraną i spożywane w formie popularnego dania Açai na tigela (Açai w misce) – musu z kawałkami bananów oraz granolą. Acai bowl są również bardzo popularne w wielu innych miejscach na świecie – na przykład na Hawajach, gdzie można je kupić na każdym kroku.
Jagody Acai stosuję od dobrych kilku lat (z małymi przerwami) przede wszystkim jako dodatek do porannych smoothie – na zmianę ze spiruliną. Uważam, że acai tworzą świetny związek z mlekiem kokosowym i bananami. Miska z jagodowym smoothie ozdobiona ulubionymi dodatkami stanowi efektownie wyglądające, orzeźwiające i zdrowe śniadanie na dobry początek dnia albo popołudniową przekąskę.
Przepis na Acai Bowl
Składniki:
/na 1 porcję/
- 70 ml mleka kokosowego
- 1/2 szklanki mrożonych owoców leśnych
- 1 dojrzały banan
- 1 łyżeczka sproszkowanych jagód acai (lub pół szklanki mrożonych)
- 1 łyżeczka miodu
- ulubione dodatki do ozdobienia – np. granola, musli, wiórki kokosowe, świeże lub suszone owoce, nasiona, orzechy
Umieść wszystkie składniki poza dodatkami w blenderze i przygotuj gładkie puree. Dodaj trochę zimnej wody lub kilka kostek lodu do osiągnięcia pożądanej konsystencji gęstego smoothie. Wlej smoothie do miski i ozdób ulubionymi dodatkami.
June 6, 2016
To musi być cudowne śniadanie zwłaszcza podczas upałów.
Przepis zapamiętam.
Pozdrawiam:)
June 24, 2016
Super, wszystkie składniki dostępne w Polsce. Chętnie przygotuję takie coś. Warto poznawać nowe smaki, pozdrawiam