Włoski wieczór z ulubioną przekąską a’la caprese

Włoski wieczór z ulubioną przekąską a’la capreseKiedy wokół dużo się dzieje
i tęsknię za chwilą wytchnienia, wracam najczęściej pamięcią
do naszych włoskich podróży,
a przede wszystkim leniwych wieczorów w Bolonii
– jednym z naszych
ulubionych miast.

Wieczór we Włoszech oznacza relaks przy lampce (albo kilku wina lub lekkim drinku takim jak spritz, a także długie rozmowy, nasłuchiwanie odgłosów z ulicy – skuterów, trąbnięć, ludzi przechadzających się pod arkadami. I ten charakterystyczny zapach miasta… – dym papierosów pomieszany z zapachem starych kamienic. Takie połączenie potrafi działać równie kojąco, co szum morskich fal i zapach oceanu.

Idealnym dopełnieniem całości jest włoska, skromna przekąska.
Zazwyczaj jednakże nie odczuwamy konieczności wybierana się w tym celu do restauracji czy też na aperitivo, gdyż wystarczy nam jedno, proste danie, które przygotowujemy podczas każdej wizyty we Włoszech, jak również regularnie w domu.

Jest to wariacja na temat sałatki caprese, jednak różnica polega na sposobie jej skomponowania i podania – na jednym, wspólnym talerzu. Ot tak, po prostu!

Obowiązkowy zestaw to pomidory koktajlowe, kulki mozarelli, oliwki, świeża bazylia, odrobina przypraw i oczywiście dobre, włoskie wino. Dla nas to zestaw kompletny i zapewniający udany, romantyczny wieczór we włoskim stylu.

Włoski wieczór z ulubioną przekąską a’la caprese

Włoski wieczór z ulubioną przekąską a’la caprese

Włoski wieczór z ulubioną przekąską a’la caprese

Włoski wieczór z ulubioną przekąską a’la caprese

Włoski wieczór z ulubioną przekąską a’la caprese

Włoski wieczór z ulubioną przekąską a’la caprese

Włoski wieczór z ulubioną przekąską a’la caprese

Przepis na włoską przekąskę a`la caprese

Składniki:

  • pomidorki koktajlowe
  • kulki mozarelli
  • oliwki czarne lub zielone
  • pęczek świeżej bazylii
  • szczypta pieprzu i suszonego oregano
  • oliwa i vinegar do polania

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki ułóż na dużym talerzu, polej odrobiną oliwy i octu balsamicznego (balsamico), posyp oregano i świeżo zmielonym pieprzem.
Podawaj z grissini albo innym włoskim pieczywem.

Włoski wieczór z ulubioną przekąską a’la caprese

Włoski wieczór z ulubioną przekąską a’la caprese

Włoski wieczór z ulubioną przekąską a’la caprese

Włoski wieczór z ulubioną przekąską a’la caprese

4 Comments

  1. Agnieszka F.
    7 września 2014

    Ja zawsze robię pomidor, mozarella, pomidor, mozarella itd. polane oliwą i posiekaną bazylią takiej wersji jeszcze nie robiłam i… zrobie na pewno!

    Odpowiedz
  2. Ewa
    7 września 2014

    Ja też zawsze mozarella z pomidorkiem tylko, sól, oliwa i ocet balsamiczny. Ciabata do tego. Mini kulki, pomidorki i oliwki muszą się też fajnie komponować. Zgłodniałam

    Odpowiedz
  3. Marcelina
    8 września 2014

    Sałatka trafia w moje smaki – sądzę, że jakbym zasiadła do niej to cała by zniknęła w mig.
    I pokazałaś przepiękne zdj nocne!

    Odpowiedz
  4. Marta
    11 września 2014

    Ja również zgłodniałam sałatka wygląda smakowicie! Pozdrawiam!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *