Włoski wieczór z ulubioną przekąską a’la caprese

Włoski wieczór z ulubioną przekąską a’la caprese

Kiedy wokół dużo się dzieje i tęsknię za chwilą wytchnienia, wracam najczęściej pamięcią do naszych włoskich podróży, a przede wszystkim leniwych wieczorów w Bolonii – jednym z naszych ulubionych miast.

Wieczór we Włoszech oznacza relaks przy lampce (albo kilku wina lub lekkim drinku takim jak spritz, a także długie rozmowy, nasłuchiwanie odgłosów z ulicy – skuterów, trąbnięć, ludzi przechadzających się pod arkadami. I ten charakterystyczny zapach miasta… – dym papierosów pomieszany z zapachem starych kamienic. Takie połączenie potrafi działać równie kojąco, co szum morskich fal i zapach oceanu.

Idealnym dopełnieniem całości jest włoska, skromna przekąska.
Zazwyczaj jednakże nie odczuwamy konieczności wybierana się w tym celu do restauracji czy też na aperitivo, gdyż wystarczy nam jedno, proste danie, które przygotowujemy podczas każdej wizyty we Włoszech, jak również regularnie w domu.

Jest to wariacja na temat sałatki caprese, jednak różnica polega na sposobie jej skomponowania i podania – na jednym, wspólnym talerzu. Ot tak, po prostu!

Obowiązkowy zestaw to pomidory koktajlowe (najlepiej w różnych kolorach), kulki mozarelli i świeża bazylia, odrobina przypraw i oczywiście dobre, włoskie wino. Dla nas to zestaw kompletny i zapewniający udany, romantyczny wieczór we włoskim stylu.

Przepis na włoską przekąskę a`la caprese

  • pomidorki koktajlowe
  • kulki mozarelli
  • pęczek świeżej bazylii
  • szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu
  • oliwa z oliwek
  • glazura balsamiczna lub ocet balsamiczny

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki ułóż na dużym talerzu, polej odrobiną oliwy i octu balsamicznego (balsamico), posyp odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem.
Podawaj z grissini albo innym włoskim pieczywem.

Przekąska a’la caprese
Przekąska a’la caprese
Przekąska a’la caprese
Przekąska a’la caprese

Włoski wieczór z ulubioną przekąską a’la caprese

Włoski wieczór z ulubioną przekąską a’la caprese

Włoski wieczór z ulubioną przekąską a’la caprese

Włoski wieczór z ulubioną przekąską a’la caprese

Włoski wieczór z ulubioną przekąską a’la caprese

4 Comments

  1. Agnieszka F.
    September 7, 2014

    Ja zawsze robię pomidor, mozarella, pomidor, mozarella itd. polane oliwą i posiekaną bazylią takiej wersji jeszcze nie robiłam i… zrobie na pewno!

    Reply
  2. Ewa
    September 7, 2014

    Ja też zawsze mozarella z pomidorkiem tylko, sól, oliwa i ocet balsamiczny. Ciabata do tego. Mini kulki, pomidorki i oliwki muszą się też fajnie komponować. Zgłodniałam

    Reply
  3. Marcelina
    September 8, 2014

    Sałatka trafia w moje smaki – sądzę, że jakbym zasiadła do niej to cała by zniknęła w mig.
    I pokazałaś przepiękne zdj nocne!

    Reply
  4. Marta
    September 11, 2014

    Ja również zgłodniałam sałatka wygląda smakowicie! Pozdrawiam!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *