Trufle daktylowe
z żurawiną i goji

Trufle daktylowe

Słodycze bez dodatku cukru i innych składników uważanych za mało zdrowe bywają często nudne i smakują bez wyrazu, jednak w przypadku daktylowych trufli jest kompletnie inaczej. Zaspokajają one potrzebę zjedzenia “czegoś słodkiego“, a do tego są bardzo smaczne i pełne wartości odżywczych.

Podstawowym składnikiem są oczywiście suszone daktyle, które niczym naturalne cukierki są już tak słodkie, że dodatek curku jest zbędny. Do daktyli dodajemy gorzkie kakao, zaś reszta dodatków jest w zasadzie opcjonalna. Smak trufli urozmaicać można na różne sposoby – na przykład dodając garść jagód goji oraz suszonej żurawiny tak jak w naszym ulubionym przepisie prezentowanym poniżej. Świetnie sprawdzają się także suszone figi, morele albo zblendowane orzechy (migdały, orzechy włoskie, nerkowca).

Należy pamiętać, aby owoce zalać gorącą wodą na moment przed zblendowaniem. Daktyle nie będą wówczas tak twarde i suche, więc powstała masa będzie miała lepszą konsystencję. Jeśli mieszanka wydaje się z kolei zbyt lepka i wodnista, wystarczy wówczas potrzymać ją chwilę w lodówce – lepienie trufli będzie wówczas łatwiejsze.

Zaletą daktylowych trufli jest także to, że w odróżnieniu od domowych czekoladek, o których pisałam tutaj, słodycze te nie rozpuszczają się w temperaturze pokojowej, więc łatwiej je przetransportować – sprawdziłam, przetrwały podróż samolotem

Przepis na trufle daktylowe

/na 10-15 kulek – w zależności od wielkości/

Składniki:

  • 25 suszonych daktyli
  • garść suszonych jagód goji
  • garść suszonej żurawiny (ew. rodzynek)
  • 2 łyżki gorzkiego, sproszkowanego kakao
  • szczypta sproszkowanej wanilii
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • cynamon lub kakao – do obtoczenia gotowych trufli (ew. wiórki kokosowe albo zblendowane orzechy)

Sposób przygotowania:

Z daktyli pozbywamy się pestek.
Daktyle, goji oraz żurawinę zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka sekund, a następnie odlewamy wodę.
Wszystkie składniki (suszone owoce, kakao, olej kokosowy) blendujemy dokładnie na gładką masę.
Z gotowego ciasta formujemy dłońmi niewielkie kulki. Jeśli ciasto jest nieco zbyt lepkie można namoczyć ręce w wodzie albo umieścić masę na chwilę w lodówce.
Gotowe kulki obtaczamy w cynamonie, kakao, wiórkach kokosowych lub zblendowanych orzechach.
Przed podaniem trufle można schłodzić w lodówce, aby były bardziej zwarte.

Trufle daktylowe

Trufle daktylowe

Trufle daktylowe

3 Comments

  1. Beata
    7 marca 2016

    Wyglądają bardzo apetycznie, lubię takie owocowe mieszanki, ale przyznać się też muszę, że uwielbiam trufle z Wawela;)
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Marta @NocnaSowa.pl
    7 marca 2016

    Potwierdzam, że są przepyszne. Dzięki za przepis.

    Odpowiedz
  3. Edyta
    7 marca 2016

    Bardzo ciekawy przepis i wygladaja tak zdrowo. Fajny pomysl. Pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *