Tropikalne batony musli

Muslibars

Diety oparte na naturalnych, nieprzetworzonych i zdrowych składnikach zyskują w ostatnim czasie coraz większą popularność wśród osób dbających o zdrowy styl życia. Od kilku miesięcy my również coraz częściej eksperymentujemy z elementami takich diet jak na przykład paleo.

Jedną ze zmian w kierunku lepszego samopoczucia i wyglądu powinno być zastąpienie sklepowych słodyczy domowymi deserami i przekąskami. Nie licząc drobnych wyjątków (czyt. kvikk lunsj) udaje nam się to całkiem nieźle, a spora zasługa w tym batoników musli, które ostatnio piekę nałogowo Nasza ulubiona wersja posiada smak tropikalnych owoców: banana, kokosa, mango, papaji i ananasa. Takie połączenia przywodzi skojarzenie z Hawajami i pozytywnie wpływa na nastrój

Inspiracją do wykonania tego typu batoników była strona My New Roots.

Przedstawiony przepis jest jednakże bardzo uniwersalny, więc można go modyfikować w zależności od preferencji lub dostępności wybranych składników. Miód można zastąpić syropem klonowym, zaś świetnymi dodatkami są na przykład suszona żurawina, rodzynki, suszone figi lub morele i oczywiście orzechy, z których najbardziej polecam makadamia (pasują do tropikalnej wersji batonów), migdały oraz orzechy nerkowca.

Tropikalne batoniki musli świetnie się sprawdzają w roli śniadania do kawy, mleka, jogurtu albo deseru po obiedzie, chociaż nam najlepiej smakują podczas wycieczki, w otoczeniu przyrody…

Przepis na tropikalne batoniki musli

Składniki:

  • 1 duży banan
  • 2 łyżki miodu
  • 3 szklanki platków owsianych
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/3 szklanki suszonego ananasa
  • 1/3 szklanki suszonej papji
  • 1/3 szklanki suszonego mango
  • 1/2 szklanki mąki (u mnie bezglutenowej)
  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj w misce płatki owsiane, mąkę, cynamon, wiórki kokosowe, orzechy i suszone owoce.
  2. W rondelku połącz i lekko podgrzej olej kokosowy, miód i wodę, a banana rozgnieć widelcem.
  3. Banana oraz mokre składniki dodaj do suchych i całość dokładnie wymieszaj.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Prostokątną formę do ciasta (u mnie o wymiarach 38 x 28 cm) wyłuż papierem do pieczenia. Masę przełuż do formy, rozprowadź na całości, dociśnij i wygładź wierzch spodem łyżki.
  5. Piecz około 45 minut na złoty kolor (ja używam funkcji z termoobiegiem).
  6. Ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia, a następnie pokrój na kawałki – prostokąty lub kwadraty.

Batony musli najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku (nawet do dwóch tygodni) – najlepiej w lodówce, co zapobiega ich kruszeniu się.

Tropikalne batony musli

Tropikalne batony musli

Tropikalne batony musli

Tropikalne batony musli

Tropikalne batony musli

4 Comments

  1. marcelina
    5 listopada 2015

    Uwielbiam takie batoniki! Smaki zdecydowanie kojarzą się z Hawajami

    Odpowiedz
  2. Beata
    6 listopada 2015

    Przyznam, że nie przepadam za takimi słodkościami, wolę te czekoladowe;), ale pokazane u Ciebie na zdjęciu kuszą do zrobienia.
    Pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  3. Agnieszka F.
    8 listopada 2015

    Bardzo fajne, na pewno smaczne i zdecydowanie zdrowe :))
    Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
  4. Addicted to Passion
    10 listopada 2015

    O kochana, takie batoniki to idealna sprawa. Lece po skladniki i bede piec, oczywiscie dam znac jak smakowaly

    P.S. Wlasnie dopinam nasz plan na NZ, w tym tygodniu powinnismy kupic bilety tylko ciiiii

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *