Tropikalna granola

Tropikalna granola domowa

Jednym z moich ulubionych sposobów na wprowadzenie odrobiny tropików do ponurego, zimowego dnia jest przygotowanie granoli inspirowanej hawajskimi wyspami. Podczas jej pieczenia po domu rozchodzi się wspaniały zapach przywołujący wspomnienia egzotycznych podróży.
Granola może stanowić samodzielną przekąskę, pełnić rolę dodatku do smoothie bowl (np. z jagodami acai lub anansowego ze spiruliną), mleka, jogurtu, owoców, jak również posypki do deserów.

Domowa granola może być dodatkowo zdrowsza od wersji sklepowej dzięki temu, że mamy kontrolę nad rodzajem oraz ilością cukru i oleju. Kombinacja składników takich jak owies, orzechy makadamia, płatki kokosa, olej kokosowy i syrop klonowy dostarcza błonnika i jest bogata w korzystne dla zdrowia przeciwutleniacze, kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały. Smak można wzbogacić dodatkiem suszonych owoców – najlepiej niesłodzonych.

Przepis na tropikalną granolę

  • 3 szklanki płatków owsianych górskich (w razie potrzeby bezglutenowych)
  • 1 szklanka dużych niesłodzonych płatków / chipsów kokosowych + 1/3 szklanki do dodania na koniec
  • 1 szklanka orzechów makadamia (najlepiej nieprażonych i niesolonych)
  • 5 łyżek oleju kokosowego (najlepiej extra virgin – tłoczony na zimno nierafinowany)
  • 5 łyżek syropu klonowego (ew. miodu)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • opcjonalnie: 1 szklanka suszonych owoców – ananasa, mango, papai, chipsów bananowych (najlepiej niesłodzonych)
  • opcjonalnie: szczypta sproszkowanego cynamonu i imbiru

Piekarnik rozgrzej do 160 stopni C.
Orzechy makadamia zmiel (opcjonalnie) w blenderze na mniejsze kawałki.
Wymieszaj w misce suche składniki – płatki owsiane, kokosowe i orzechy.
Rozpuść w rondelku olej kokosowy, dodaj syrop klonowy, ekstrakt waniliowy, przyprawy i wymieszaj całość.
Połącz suche składniki z mokrymi i dokładnie całość wymieszaj.
Przełóż mieszankę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadź.
Wstaw blachę do piekarnika na ok. 25 minut mieszając w między czasie 2-3 razy w celu uniknięcia przypalenia.
Po wyjęciu granoli z piekarnika dodaj pozostałą porcję płatków kokosowych i garść suszonych owoców.
Przestudzoną granolę możesz przechowywać kilka tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoiku.

Tropikalna granola domowa
Tropikalna granola domowa
Tropikalna granola domowa
Tropikalna granola domowa
Tropikalna granola domowa
Tropikalna granola domowa
Tropikalna granola domowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *