Tosty z masłem orzechowym i dżemem

Tosty z masłem orzechowym i dżemem

Każda okazja jest dobra, aby zjeść coś słodkiego. Zgadzacie się? Dzisiaj blog Przepisy z podróży obchodzi swoje trzecie urodziny.

W zeszłym roku świętowałam w ulubionej kawiarni w Oslo, wcześniej przygotowałam tort tiramisu, zaś dzisiaj, dla odmiany, postanowiłam przyrządzić słodkie śniadanie.

Dzisiejszy przepis nawiązuje jednocześnie do naszej ostatniej podróży do Nowego Jorku.

Ze wspomnianego wypadu nie przywiozłam wielu pamiątek kulinarnych, ale na jedną rzecz musiałam się skusić – masło orzechowe z dodatkiem oleju kokosowego. Jest to produkt często obecny w mojej kuchni, gdyż kromka chleba chrupkiego z masłem orzechowym pełni u mnie rolę przekąski.

Stany Zjednoczone są wiodącym eksporterem masła orzechowego, a na stronach takich jak np. peanutbutterlovers.com albo ilovepeanutbutter.com znajdziecie mnóstwo przepisów z wykorzystaniem tego produktu.

Połączenia takie jak masło orzechowe plus ogórki, majonez, oliwki, cebula albo boczek wydają mi się nieco zbyt kontrowersyjne (podobno Elvis był miłośnikiem kanapki z masłem orzechowym, bananem i bekonem)… Warta wypróbowania wydała mi się natomiast słynna kanapka The peanut butter and jelly sandwich – w skrócie PB&J – czyli kanapka z masłem orzechowym i galaretką (często także marmoladą lub dżemem).

Sposobów przygotowania kanapki PB&J również jest cała masa czego przykładem jest ten artykuł pt. 16 Ways To Make A Better PB&J

Przeglądając stronę ilovepeanutbutter.com znalazłam natomiast wariant wspomnianej kanapki w postaci tostów przyrządzonych na sposób francuski (PB&J French Toast). Lekko zmodyfikowałam ten przepis np. zamiast masła użyłam do smażenia oleju kokosowego, a całość podałam z plasterkami bananów, miodem i wiórkami kokosowymi.

Tosty francuskie

Tosty francuskie

Przepis na tosty z masłem orzechowym i dżemem

Składniki:
(na około 2 porcje)

  • 4 kromki chleba tostowego
  • masło orzechowe
  • ulubiony dżem (u mnie truskawkowy)
  • 2 roztrzepane jajka
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • banan, miód, płatki kokosowe do przystrojenia

Sposób przygotowania:

  1. Posmaruj jedną kromkę chleba masłem orzechowy, a drugą dżemem i złóż krompki ze sobą.
  2. Ubij w misce jajka z dodatkiem cynamonu.
  3. Zanurzaj kanapki w jajku i smaż na patelni na oleju kokosowym kilka minut z każdej strony do uzyskania złotego koloru.

Podawaj z plasterkami bananów albo truskawkami, miodem albo syropem klonowym i innymi ulubionymi dodatkami w zależności od preferencji.

Tosty francuskie

Tosty francuskie

Tosty francuskie

Tosty francuskie

Tosty francuskie

Tosty francuskie

18 Comments

  1. foodmania
    22 lutego 2015

    prawdziwa dawka energii!

    Odpowiedz
    1. Marta
      23 lutego 2015

      Oj tak, energii starczyło mi aż do późnego wieczora

      Odpowiedz
  2. Mig
    23 lutego 2015

    Takie proste a „niebo w gębie”. Juz zapisalam i w niedzielę zapodam na wspólne śniadanie. Pysznie!

    Odpowiedz
  3. Patka
    23 lutego 2015

    Tosty z maslem orzechowym i bananem to cos, czego nauczylam sie w Norwegii od mojej rodziny goszczacej chetnie sprobuje Twojego przepisu!

    Odpowiedz
    1. Marta
      23 lutego 2015

      Akurat taki przejaw norweskiego „zamerykanizowania” jak najbardziej popieram

      Odpowiedz
  4. TimidSmile
    23 lutego 2015

    Pomimo, że jestem na etapie „odcukrzania się” taką przekąskę skosztowałabym z miłą chęcią.

    Odpowiedz
  5. Beata
    23 lutego 2015

    A to ciekawostka. Ja owszem masło orzechowe jadłam, ale z krakersami, tak bardziej na słono. Muszę spróbować tego co polecasz:)

    Odpowiedz
    1. Marta
      23 lutego 2015

      Polecam! Nie spodziewałam się, że to nieco kontrowersyjne zestawienie słonego ze słodkim może tak dobrze smakować

      Odpowiedz
  6. Zuza
    23 lutego 2015

    wyglądają przepysznie!

    Odpowiedz
  7. aschaaa
    24 lutego 2015

    jejku jak to pysznie wyglada. a ja akurat na diecie jestem

    Odpowiedz
  8. Karolina
    24 lutego 2015

    Jestem przykladem czlowieka silnie uzaleznionego od masla orzechowego. Moglabym jesc codziennie pod kazda postacia! Najbardziej w wersji z dzemem morelowym na cieplym chrupiacym toscie Mmmmm…ide sobie zrobic kromke

    Odpowiedz
  9. Agnieszka F.
    24 lutego 2015

    Na taką słodycz zawsze będę na tak Uwielbiam słodycze, więc trochę to i moja zmora, ale cóż poradzić? Cóz robić?

    Odpowiedz
  10. Marcelina
    25 lutego 2015

    Kanapki porywam, uwielbiam masło orzechowe a jeszcze w takiej wersji byłabym w niebie A jest co świętować, oby kolejny rok był taki słodki

    Odpowiedz
  11. Addicted to Passion
    27 lutego 2015

    No w takiej odsłonie jeszcze tostów nie jadłam

    Odpowiedz
  12. Zastrzyk inspiracji
    4 marca 2015

    Jakie pyszności

    Odpowiedz
  13. Meela
    16 stycznia 2016

    Bardzo inspirujące zestawienie smaków. Uwielbiam takie pomysłowe tosty Ostatnio zrobiłam z masłem orzechowym z kawałkami orzechów Felixa, dżemem z aronii i wiśni Gomaru oraz serkiem bryndzą. Kumpela jak tylko usłyszała o tostach Elvisa mówi „dawaj przepis” ale jak zaczęłam o boczku to było over and out

    Odpowiedz
  14. Jowita
    15 marca 2017

    No I co Pani mi zrobiła? Teraz musze się ubrać i lecieć do sklepu

    Odpowiedz
    1. Marta
      17 marca 2017

      Przepraszam

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *