Tatar z łososia ze spotkania „Smaki Norwegii”

Tatar z łososia ze spotkania Smaki Norwegii

10 września miałam przyjemność wziąć udział w spotkaniu pt. „Smaki Norwegii” zorganizowanym przez Innovation Norway w progach warszawskiego SmArt Studio.

Na wstępie Konrad Konieczny – redaktor portalu Norwegofil.pl – przestawił prezentację dotyczącą norweskich kulinariów.
Charakterstyczne dla kuchni norweskiej są proste dania, a duży nacisk kładzie się na serwowanie świeżych, najwyższej jakości, lokalnych i sezonowych produktów.

Dowiedziałam się, dlaczego ryby i owoce morza wyławiane na północy Europy cieszą się tak wyjątkowym smakiem, a tak słodkich truskawek jak w Kraju Wikingów nie znajdziemy nigdzie indziej. Nie zabrakło również ciekawostek na temat największych norweskich przysmaków takich jak: sztokfisz (tørrfisk) – suszona na słońcu ryba, krewetek, mięsa renifera, norweskich serów takich jak brązowy brunost, gofrów (nor. vafler) oraz owoców takich jak niezwykle ceniona na północy Europy malina moroszka. Ponadto Konrad Konieczny udzielił kilku rekomendacji na temat najbardziej znanych norweskich targów takich jak Mathallen w Oslo czy Fisketorget w Bergen oraz kulinarnych wydarzeń takich jak festiwal sztuki kulinarnej Gladmat organizowany co roku w porcie w Stavanger (http://www.gladmat.no/).

Po prezentacji uraczono nas norweską wersją fast fooda czyli dorodnymi krewetkami z sosem majonezowym, a następnie wszyscy uczestnicy spotkania podzielili się na niewielkie grupy i przystąpiliśmy do wspólnego gotowania potraw z wykorzystaniem produktów pochodzących z Norwegii.

W trakcie warsztatów poprowadzonych przez Tomka Jakubiaka przygotowaliśmy od podstaw kilka norweskich specjałów takich jak: tatar z łososia, zupa z dorsza, halibut z bobem i puree z ziemniaków, żeberka jagnięce z zapiekanką ziemniaczaną oraz – na deser – ciasto migdałowe.

Ja wzięłam udział w przygotowaniu przystawki czyli tatara z łososia, co jak nietrudno się domyśleć było zadaniem prostym, gdyż polegało na drobnym pokrojeniu wszystkich wskazanych składników.
Żeby jednak nie było zbyt „lajtowo” to ostatni etap polegał na oddzieleniu żółtek malutkich jajek przepiórczych w celu umieszczenia ich na wierzchu przystawki
Ostatecznie jednak efekt wizualny, jak również smakowy okazał się świetny. Z kolejnych serwowanych potraw zdecydowanie halibut, zupa rybna oraz deser smakowały mi najbardziej.

Smaki Norwegii

Norweski fast food czyli krewetki z sosem majonezowym

Smaki Norwegii

Tomek Jakubiak pokazuje uczestnikom spotkania, jak filetować łososia

Smaki Norwegii
Przygotowywanie przystawki

Smaki Norwegii

Smaki Norwegii

Smaki Norwegii

Gotowa przystawka – norweski tatar z łososia

Smaki Norwegii
Żeberka jagnięce z ziemniakami i bobem

Smaki Norwegii
Zupa z dorsza

Smaki Norwegii

Smaki Norwegii

Inne dania w trakcie przyrządzania przez pozostałych uczestników

Więcej zdjęć ze spotkania znajdziecie tutaj.

Warsztaty stanowiły dla mnie również inspirację do zgłębiania kolejnych norweskich przepisów.
Kilka dni po wspomnianym spotkaniu przygotowałam w domu swoją wersję przystawki wzorując się na daniu, w którego przygotowaniu brałam udział podczas warsztatów.
Wierzch tatara ozdobiłam jednakże kawiorem (zamiast żółtek) i użyłam nieco mniej kolendry.

Przepis na tatar z łososia

/porcja dla 2 osób/

Składniki:

  • 200g łososia norweskiego surowego
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 szalotka ze szczypiorkiem
  • 10 czarnych oliwek
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 małe pomidory
  • sok z połowy limonki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 jajka przepiórcze
  • kilka listków świeżej kolendry

Sposób przygotowania:

  1. Łososia, ogórki, szalotkę i szczypirek, pomidory, oliwki, kapary oraz liście kolendry pokrój bardzo drobno i umieść w misce.
  2. Wciśnij sok z połowy limonki, dodaj łyżkę oliwy z oliwek, dopraw odrobiną soli oraz pieprzu i całość dokładnie wymieszaj.
  3. Tatar podawaj w niewielkich miseczkach ozdobiony na wierzchu żółtkiem jajka przepiórczego.

Norweski tatar z łososia

Norweski tatar z łososia

Norweski tatar z łososia

Norweski tatar z łososia