Sylwestrowe trufle marcepanowe

Marcepanowe trufle

Słodycze i wypieki wykonane z marcepanu są zdecydowanie bardziej popularne w Norwegii niż w Polsce. Norwegowie zjadają monstrualne ilości marcepanowych figurek, batoników, ciast z marcepanem i innych słodkości.

Chwilę zajęło mi zrozumienie tego fenomenu, ale stopniowo przekonałam się do smaku tej słodkiej, migdałowej masy i obecnie lubię ją pod każdą postacią. Oczywiście uważam, że dużo lepszy i zdrowszy od tego dostępnego w sklepach jest „prawdziwy” marcepan wykonany w domu.

Masa marcepanowa jest popularna na całym świecie, ale nie ma zgodności co do tego, skąd pochodzi. Prawdopodobnie przywędrowała do Europy razem z najazdami tureckimi, lecz spór o autorstwo przepisu toczą także Włosi i Węgrzy. Jednymi z najsłynniejszych osobliwości marcepanowych są frutta martorana – sycylijskie słodycze z marcepanu uformowane w kształcie owoców i warzyw. W Szentendre, niedaleko Budapesztu, znajduje się natomiast Muzeum Marcepanu będące podobno rajem dla podniebienia i oczu wszystkich miłośników tego przysmaku. Z kolei za europejską stolicę marcepanu uważa się położone w Niemczech miasto Lubeka, a zasługa w tym Johanna Georga Niedereggera, który założył w tym mieście fabrykę marcepanu.

W Norwegii marcepan stanowi nieodłączny element Świąt Wielkanocnych (Påskemarsipan) i Bożego Narodzenia (Julemarsipan). Słodkości wykonane z marcepanu znajdują się w wielkanocnym jajku wypełnionym słodyczami (påskeegget). Podczas Świąt Bożonarodzeniowych hitem są natomiast marcepanowe świnki (marsipangris) w białej czekoladzie, które stanowią między innymi element ulubionej bożonarodzeniowej zabawy dzieci. Taką figurkę otrzymuje w nagrodę osoba, która znajdzie migdał ukryty w świątecznej owsiance (julegrøt).
W Niemczech podarowanie marcepanowej świnki (das Glücksschwein) na Boże Narodzenie i Nowy Rok symbolizuje szczęście i bogactwo w nadchodzącym roku.
Pierwszą marcepanową świnkę wyprodukowała firma Nidar w 1915 roku – największy dostawca świątecznych słodyczy na rynku norweskim. W okresie samych świąt zimowych, producent sprzedaje około 45 milionów marcepanowych figurek.
Pod koniec 2016 roku dwóch norweskich artystów – Stian Pollestad i Erik Pirolt przygotowało największą marcepanową swinię ważącą 800 kilogramów i tym samym ustanowili nowy rekord świata.

W Norwegii, oprócz gotowych słodkości, bez problemu można kupić gotową masę marcepanową – w postaci „kiełbasek” albo bloków, a do wyboru mamy różne rodzaje np. czysty marcepan – do wykorzystania na surowo (Ekte Marsipan), marcepan powstały z migdałów ze skórką – do wypieków (Kransekakemasse) oraz marcepan z dodatkiem orzechów laskowych oraz czekolady. Gotowy marcepan możemy wykorzystać w domu do lepienia figurek, jak również do dekorowania tortów, pierniczków i ciast oraz wypieków marcepanowych takich jak na przykład Kransekake – norweskie świąteczne ciasto piętrowe składające się z marcepanowych kółek (często obecne na weselach czy też podczas Święta Narodowego).

Marcepan dostępny w norweskich sklepach jest dla mnie zwyczajnie zbyt słodki, a proporcje cukru i migdałów zdecydowanie nie odpowiadają moim preferencjom. Na szczęście do wykonania marcepanu w domu wystarczą zaledwie trzy podstawowe składniki. Jeśli macie problem z zakupem gotowych zmielonych migdałów (mąki migdałowej), możecie kupić obrane migdały i zmielić je sami w blenderze na drobny pył. Proporcje migdałów i cukru pudru można dopasowywać wedle uznania. Większość przepisów bazuje na proporcjach 50% migdałów i 50% cukru, ale polecam przygotowanie wersji nieco zdrowszej zwiększając ilość migdałów, jak również używając zamiennika cukru.

Marcepanowe trufle sprawdzą się jako sylwestrowy deser, jak również noworoczny upominek.

Szczęśliwego 2017 roku!

Przepis na marcepanowe trufle

Składniki:

  • 100 g mąki migdałowej
  • 70 g cukru pudru (lub odpowiednika, ja używam erytrolu – sukrinmelis)
  • 2 białka jajek (można zastąpić 2 łyżkami wody lub mleka)
  • 1 łyżka likieru amaretto, brandy lub koniaku – do smaku (opcjonalnie)
  • 3 krople aromatu waniliowego albo migdałowego (opcjonalnie)
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Wymieszaj w misce wszystkie składniki i ugniataj rękoma do uzyskania plastycznego ciasta.
Zawiń marcepan w folię spożywczą i włóż do lodówki na kilka godzin.
Z powstałej masy formuj porządane kszałty i ozdabiaj według uznania.

Uwagi:
Smak marcepanowego ciasta możemy wzbogarcić dodając np. startą skórkę pomarańczy, kakao, sproszkowaną zieloną herbatę matcha lub ulubione przyprawy (np. cynamon)… Zachęcam do eksperymentowania
Do obtoczenia trufli użyłam srebrnej posypki, ale sprawdzi się również cynamon lub kakao.
Gotowy marcepan można przechowywać szczelnie zawinięty przez kilka tygodni w lodówce.

Marcepanowe trufle

Marcepanowe trufle

Marcepanowe trufle

Marcepanowe trufle

5 Comments

  1. Ewa
    31 grudnia 2016

    Aaaaaa… ja na diecie, a Ty mnie marcepanowymi kulkami karmisz?
    Uwielbiam marcepan! Nigdy nie jadłam domowego niestety… Byłam za to w Szentendre na Węgrzech, tamtejsze Muzeum Marcepanu jest świetne, bardzo podobały mi się te wszystkie rzeźby marcepanowe tam prezentowane.

    Wszystkiego dobrego w 2017 roku! buziaki!

    Odpowiedz
  2. Marta @NocnaSowa.pl
    31 grudnia 2016

    Wyglądają bajkowo. Jak u Królowej Śniegu.

    Odpowiedz
  3. Jaglusia
    1 stycznia 2017

    Kocham takie trufle. Koniecznie muszę zrobić.
    https://jaglusia.wordpress.com/

    Odpowiedz
  4. Gustavo Woltmann
    14 stycznia 2017

    Oj do marcepanu to się chyba nigdy nie przekonam… Jak byłam mała mama mi powtarzała „Tobie to by nawet marcepan nie posmakował”, no i spróbowałam… i miała rację

    Odpowiedz
  5. Agnieszka F.
    17 stycznia 2017

    Ja kocham marcepan!! W każdej postaci!
    Choć zawsze sie śmieję, że pierwsze czekoladki z Merci, jakie znikają, to zawsze te marcepanowe
    Pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *