Snitter fest.
Przyjęcie w norweskim stylu.

Snitter

Kiedy opowiedziałam w pracy, że planuję urządzić skromne przyjęcie z okazji norweskiego święta narodowego 17. maja, moje koleżanki od razu podrzuciły mi pomysł przygotowania popularnych w Norwegii przekąsek snitter.

Takie rozwiązanie jest idealne dla osób dysponujących ograniczoną ilością czasu i przestrzeni w kuchni (czyli takich jak my ale posiadających za to grono znajomych, którzy chętni są wpaść na imprezę
Snitter to po prostu niewielkie kanapki wykonane z cienko pokrojonych kromek chleba. W Norwegii serwuje się je często na rozmaitych spotkaniach i uroczystościach rodzinnych.

To, co odróżnia snitter od zwykłych kanapek to sposób pokrojenia kromek pieczywa – po przekątnej i oczywiście sposób ich przystojenia, gdyż norweskie przekąski – podobnie jak popularne w Skandynawii kanapki zwane smørrebrød – stanowią często małe dzieła sztuki.
Snitter przygotowuje sie zawsze z różnymi rodzajami pålegg – to fajne norweskie słówko na wszystko to, co możemy położyć na kromkę chleba Do klasyków należy wędzony łosoś z jajkiem i krewetki z majonezem, ale popularne są także rozmaite mięsa, sery, warzywa…

Ja w swoim menu postawiłam zarówno na typowe norweskie dodatki, jak i te bardziej oryginalne.
– jajko ugotowane na twardo z kawiorem
– wędzony łosoś z ogórkiem i kawiorem z dodatkiem wasabi
– ser brie z winogronami i orzechami nerkowca
– szynka (u mnie norweska spekeskinke) z czerwoną cebulą
Całość ozdobiłam natką i koperkiem.

Wystarczy wziąć kromkę chleba, przekroić ją po przekątnej i zrobić kanapki ozdabiając je w taki sposób, jak podsuwa nam wyobraźnia
Co sądzicie o takim przyjęciu?

Norweskie przekąski snitter

Norweskie przekąski snitter

Norweskie przekąski snitter

Norweskie przekąski snitter

A na deser… Czekoladowe ciasto z suszoną żurawiną.

Norweskie przekąski snitter

Norweskie przekąski snitter

6 Comments

  1. Anna i Norge
    21 maja 2016

    O tak, snitter w Norwegii są bardzo popularne zetknęłam się z nimi po raz pierwszy kiedy w grudniu pracowałam przy przygotowaniu snitter na bankiet dla nauczycieli przed przerwą świąteczną. Połączenia smaków (spekesinke i suszone śliwki, albo roastbeef i pomarańcza, …) były awangardowe, a ilość pålegg’u na pojedynczej kanapce była tak wielka, że ledwie się utrzymywała na tej cienkiej kromeczce

    piękne zdjęcia, mam nadzieję że przyjęcie się udało i wszystkim smakowało

    Odpowiedz
    1. Marta
      23 maja 2016

      No tak, z ilością pålegg to dość typowe… Będę musiała wypróbować wersję spekesinke z suszonymi śliwkami albo roastbeef z pomarańczą! Dzięki za inspirację

      Odpowiedz
  2. Ooo na takie kanapeczki sama chętnie bym wpadła.

    Odpowiedz
    1. Marta
      23 maja 2016

      Wpadaj

      Odpowiedz
  3. Agnieszka F.
    23 maja 2016

    Przekąski super! Zdrowe i oryginalne, a jakie proste same w sobie
    No ale to ciasto…. czuję jakby mi sie w ustach rozpływało…. mniam!
    Pozdrawiam ciepło!

    Odpowiedz
  4. Beata
    24 maja 2016

    Takie proste, a takie wykwintne. Będę miała już gotowy przepis na małe przyjęcie:)
    Pozdrawiam:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *