Skyrkaka.Islandzki sernik na zimno

Skyr cake

Tuż przed naszą naszą podróżą do Krainy Ognia i Lodu poznaliście przepis na islandzkie śniadanie, zaś chwilę po powrocie na tradycyjny obiad – plokkfiskur. Zabrakło jedynie deseru, więc teraz pora na coś słodkiego – islandzki sernik na zimno zwany „Skyr cake”, a po islandzku „Skyrkaka”.

Jak wskazuje nazwa podstawowym składnikiem tego ciasta jest Skyr – bardzo popularny na Islandii produkt mleczny, o którym pisałam więcej we wcześniejszych wpisach. Jest on przepyszny, występuje w wielu smakach (na szczęście również w Norwegii) i ma wiele zastosowań. Skyr posiada kremową, gęstą konsystencję przypominającą jogurt grecki, ale jednocześnie charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu i wysoką zawartością białka.

Inspiracji do wykonania islandzkiego sernika dostarczyła mi wizyta w pewnej kawiarni w Reykjaviku, w której próbowaliśmy waniliowego „Skyr cake” z musem truskawkowym. Do przygotowania pierwszego islandzkiego sernika zdecydowałam się jednakże skorzystać z Skyr o smaku owoców leśnych, zaś wierzch ciasta ozdobiłam dżemem i świeżymi owocami. Sernik wyszedł idealny, więc w najbliższym czasie rozpoczynam eksperymenty z innymi smakami – waniliowym, kawowym, cytrynowo-limonkowym…

Przepis na islandzki sernik na zimno (skyrkaka)

Składniki:

Spód:

  • 12 ciasteczek owsianych albo digestive
  • 60 g oleju kokosowego lub masła

Masa:

  • 500 g skyr o smaku owoców leśnych (ew. gęsty jogurt np. grecki)
  • 250 ml śmietany kremówki (30 – 36%)
  • 3 łyżki miodu (ew. innego środka słodzącego)
  • 4 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżeczka wanilii

Do ozdobienia:

  • 4 łyżki dżemu jagodowego lub z owoców leśnych
  • 100g świeżych owoców np. jagód, malin, truskawek

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykłuż papierem do pieczenia.
  2. Rozpuść olej kokosowy (lub masło) na małym ogniu. Ciastka pokrusz ręcznie albo w mikserze i dodaj do oleju. Wymieszaj całość dokładnie, a następnie wyłuż dno tortownicy powstałą masą z ciastek mocno dociskając ją do dna. Umieść formę w lodówce.
  3. Żelatynę zalej gorącą wodą (1/3 szklanki), wymieszaj do rozpuszczenia i odstaw na kilka minut.
  4. Śmietanę ubij na sztywną pianę, dodaj miód, wanilię oraz skyr i zmiksuj całość na jednolitą masę.
  5. 5. Do lekko ciepłej żelatyny dodaj łyżkę masy serowej i rozmieszaj. Następnie wlej powoli żelatynę do pozostałej masy serowej jednocześnie miksując całość do połączenia się składników (w ten sposób nie pojawią się grudki).

  6. Wlej masę do tortownicy na ciasteczkowy spód, wyrównaj wierzch i włóż do lodówki – do stężenia, na min. 4 godziny, najlepiej na noc.
  7. Przed podaniem wyjmij ciasto z tortownicy (zdejmując obręcz), wierzch ciasta posmaruj dżemem i udekoruj świeżymi owocami.
  8. Uwaga: W przypadku braku dostępu do skyr można oczywiście skorzystać z gęstego jogurtu o ulubionym smaku – chociaż wówczas nie będzie to islandzki „Skyr cake” a zwykły sernik na zimno

Skyr cake - islandzki sernik na zimno
Skyr cake - islandzki sernik na zimno
Skyr cake - islandzki sernik na zimno
Skyr cake - islandzki sernik na zimno
Skyr cake - islandzki sernik na zimno
Skyr cake - islandzki sernik na zimno
Skyr cake - islandzki sernik na zimno

8 Comments

  1. Marcelina
    September 10, 2016

    Islandzki sernik – bardzo podoba mi się! Jeszcze ten dżem i owoce – pychota!

    Reply
  2. Łukasz
    September 10, 2016

    Brzmi jak spełnienie marzeń o serniku na zimno

    Reply
  3. Kasia & Marta
    September 10, 2016

    Zawsze chciałyśmy zwiedzić Islandię.. z takim sernikiem może uda nam się ją odwiedzić chociaż na talerzu Pysznie!

    Reply
  4. Agnieszka F.
    September 14, 2016

    Wygląda obłędnie, i smakuje pewnie też

    Reply
  5. Agnes
    June 1, 2019

    Zgadza sie,pychota:) mieszkamna Islandii juz 13lat😍

    Reply
  6. Ania
    March 24, 2020

    Witam, A czym mogę zastąpić śmietankę?? Coś bardziej lajt?;)

    Reply
    1. Marta
      April 9, 2020

      Niestety nie próbowałam wersji bez śmietany, więc trudno mi coś doradzić. Być może schłodzone mleko kokosowe by się sprawdziło jako zastępnik.

      Reply
  7. Ola
    November 20, 2021

    W Islandii osta/skyrkökur jest robiony bez zelatyny .On nie ma miec konsystencji polskiego sernika na zimno.
    Pozdrawiam z Islandii

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *