Skúffukaka. Islandzkie ciasto czekoladowe

Zimowa zupa

Po przepisie na sernik na zimno – skyrkaka oraz owsiane ciasto z dżemem – hjónabandssæla, przyszła pora na kolejny islandzki wypiek – ciasto skúffukaka.

Skúffukaka to tak naprawdę całkiem zwyczajne ciasto czekoladowe, ale jego cechą charakterystyczną jest dodatek espresso, polewa czekoladowa i posypka w postaci wiórków kokosowych. Niektóre przepisy zakładają dodatek popularnej na Islandii lukrecji.

Jako, że nie jestem w stanie polubić jej smaku, zrezygnowałam z tego składnika – pomimo tego, że wciąż posiadam opakowanie salmiaków przywiezionych z Helsinek (tam to dopiero jest lukrecjowe szaleństwo)

Nazwa ciasta (is. skúffa – szuflada) nawiązuje do kształtu ciasta, które pieczone w prostokątnej brytfannie. Podobne określenie dla tego typu wypieków funkcjonuje również w języku norweskim – „skuffkake”. Tak czy inaczej skúffukaka raczej nie nadaje się do przechowywania w szufladzie Ciasto jest tak dobre, że długo nie postoi, a najlepiej smakuje do kawy – oczywiście takiej «po islandzku» czyli dużej i z dodatkiem mleka

Przepis na islandzkie ciasto czekoladowe Skúffukaka

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki cukru (lub zamiennika cukru: erytrolu, ksylitolu)
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g masła (ew. oleju kokosowego)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1/4 szklanki mocnej kawy
  • kawałki lukrecji (dla chętnych

Polewa:

  • 3 łyżki miodu (ew. cukru pudru)
  • 3 łyżki kakao w proszku
  • 100g masła lub oleju kokosowego
  • 3 łyżki mocnej kawy
  • wiórki kokosowe (do posypania ciasta)

Sposób przygotowania:

Wymieszaj wszystkie suche składniki w misce.
Dodaj jajka, mleko, kawę, roztopione masło i całość dobrze wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 200 °C.
Prostokątną blachę (około 35x26cm) wyłóż papierem do pieczenia.
Wlej ciasto do formy i piecz w temperaturze 200 °C przez około 20 minut.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika przygotuj polewę. Miód, olej kokosowy i kakao podgrzej w rondelku i dokładnie wymieszaj.
Rozprowadź masę kakaową na jeszcze ciepłym cieście, a kiedy całość lekko ostygnie posyp ciasto wiórkami kokosowymi.

Islandzkie ciasto czekoladowe - skuffkaka

Islandzkie ciasto czekoladowe - skuffkaka

Islandzkie ciasto czekoladowe - skuffkaka

Islandzkie ciasto czekoladowe - skuffkaka

7 Comments

  1. gin
    21 listopada 2016

    Oj tak; Duńczycy też za lukrecją przepadają, a ja jej polubić nie mogę…
    Ciacho (bez lukrecji) z pewnością smakowało wybornie

    Odpowiedz
  2. slodkieniebo
    22 listopada 2016

    Ja podobnie jak Gin za lukrecją nie przepadam. Dostałam kiedyś takie żelki z Norwegii jednak zjeść ich nie mogłam. Bardzo chętnie spróbowałabym jednak Twojego ciasta !

    Odpowiedz
  3. marcelina
    22 listopada 2016

    Za lukrecją nie przepadam, też bym ją pominęła w cieście
    Na kawałek takiego czekoladowego miałabym teraz ochotę, do kawki by pasował

    Odpowiedz
  4. Magdalena
    22 listopada 2016

    jakie genialne ciasto

    Odpowiedz
  5. Beata
    26 listopada 2016

    Dzięki za przepis. Na pewno ciasto upiekę. Po pierwsze jest czekoladowe, a po drugie szybkie w zrobieniu. Nic tylko upiec:)
    Pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  6. Kasia
    2 grudnia 2016

    Dziękuję za ciekawe pomysły!!!

    Odpowiedz
  7. naleśniki
    20 marca 2017

    Jakie piękne i kolorowe! Na pewno smakuje świetnie 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *