Skagenröra. Szwedzka sałatka krewetkowa

Sałatka krewetkowa

Możliwość zakupu świeżych ryb i owoców morza na nabrzeżu prosto od rybaków to prawdziwy luksus i ogromna zaleta mieszkania nad wodą. Norweskie krewetki mają krótką drogę do przebycia ze słonej, zimnej głębi prosto na talerz. Ten fakt sprawia, że smakują wybornie i potrzebują jedynie minimalnej ilości dodatków. Wystarczy koperek, majonez, cytryna, dobre masło i świeże pieczywo. Odkąd zaprzyjaźniłam się na dobre z jedzeniem krewetek na sposób norweski, inne przepisy i sposoby przyrządzenia tych skorupiaków w zasadzie dla mnie nie istnieją chociaż wiem, że to może trochę niesprawiedliwe podejście.

Ostatnio zdecydowałam się jednakże na małe urozmaicenie i wykonanie szwedzkiej sałatki krewetkowej. Kiedy przeczytałam o niej po raz pierwszy od razu pomyślałam, że to tak, jakby zmieszać składniki typowego norweskiego przyjęcia krewetkowego.

Połączenie krewetek, majonezu i koperku znane pod nazwą sałatki Skagen (szw. Skagenröra) wymyślił szwedzki kucharz Tore Wretman, kiedy brał udział w konkursie żeglarskim „Skagen runt” (Wokół Skagen) w latach pięćdziesiątych. Miasto Skagen znajduje się na północnym krańcu duńskiej Jutlandii, aczkolwiek jak wyjaśnia Magnus Nilsson w książce Nordic Cookbook, Skagenröra jest bardzo mało znana w Danii, zaś w Szwecji jest jedną z popularniejszych przekąsek.

Skagenröra to również składnik znanej szwedzkiej kanapki Toast Skagen, która składa się z kromki podpieczonego albo podgrillowanego francuskiego chleba i sałatki krewetowej ozdobionej pomarańczową ikrą ryby z rodziny łososiowatych, koperkiem i plasterkiem cytryny. Szwedzka sałatka krewetkowa bywa także wykorzystywana jako nadzienie do pieczonych ziemniaków oraz awokado.

Sałatkę Skagen można dziś znaleźć w wielu wariantach i często określa się tą nazwą różne kremowe sałatki z dodatkiem owoców morza (albo, co niestety bardziej prawdopdobne, śladowymi ich ilościami). Dostępne w Norwegii gotowe sałatki krewetkowe (no. rekesalat, skagenrøra, skagensalat) również występują w wielu odmianach, ale często daleko im do klasycznej skagensalat.

Oryginalna receptura stworzona przez Wretmana zawiera wyłącznie koperek, majonez i krewetki. Zdaniem autora Nordic Cookbook powinniśmy wystrzegać się dodawania cebuli lub jakichkolwiek produktów mlecznych pomimo tego, że w wielu przepisach pojawia się na przykład kwaśna śmietana (crème fraîche).
Oczywiscie zaleca się również wykorzytywanie wyłącznie świeżych krewetek, a najgorsze co możecie zrobić to zastąpić je krewetkami w zalewie. Alternatywnym rozwiązaniem mogą być krewetki mrożone, aczkolwiek jak łatwo się domyśleć smak będzie nieco gorszy.

Jeśli macie jednakże ochotę na pewną odmianę, to polecam Wam przetestowanie islandzkiego wariantu (is. rækjusalat) – sałatki krewetkowej z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek i doprawionej sproszkowaną papryką lub curry (zamiast koperku), a czasem także odrobiną szczypiorku, chilli lub sosu tabasco, choć to już bardziej nasza inicjatywa

A tak na marginesie… Czy wiecie, że 14 października w Szwecji świętuje się Dzień Krewetkowej Kanapki (Räkmackans dag)? Najbardziej klasyczna szwedzka kanapka z krewetkami (räksmörgås / räkmacka) to taka z jajkiem ugotowanym na twardo, sałatą i ogórkiem (czasem również pomidorem), ozdobiona koperkiem, kawiorem, majonezem i plasterkiem cytryny. Uważam, że to doskonała okazja, żeby przetestować różne skandynawskie patenty na krewetkowe kanapki i ocenić, który wariant smakuje Wam najbardziej.
Przyłączacie się do krewetkowego ucztowania?

Skagenröra. Szwedzka sałatka krewetkowa.

  • 400g świeżych, obranych krewetek
  • 1/2 szklanki (100-200 ml) majonezu
  • pęczek koperku
  • sól i pieprz, do smaku
  • ew. odrobina startego chrzanu, do smaku
  • ew. odrobina soku z cytryny

Wymieszaj krewetki z majonezem i posiekanym drobno koperkiem, dopraw solą i pieprzem i ewentualnie odrobiną startego chrzanu oraz soku z cytryny. Uważaj, żeby nie przeszadzić z ilością majonezu, gdyż sałatka będzie wówczas zbyt wodnista.
Podawaj ze świeżym lub podgrillowanym pieczywem, chrupkim chlebem (sv. knäckebröd), na krakersach, ozdobioną kawiorem (sv. kaviar / fiskrom, nor. fiskerogn) i świeżymi ziołami.

Szwedzka sałatka krewetkowa
Szwedzka sałatka krewetkowa
Szwedzka sałatka krewetkowa
Szwedzka sałatka krewetkowa

Szwedzka sałatka krewetkowa
Szwedzka sałatka krewetkowa
Szwedzka sałatka krewetkowa
Szwedzka sałatka krewetkowa
Szwedzka sałatka krewetkowa

2 Comments

  1. Zuza
    26 września 2017

    ja z kolei mieszkam w Hiszpanii i też jestem zachwycona świeżymi owocami morza świetna ta Twoja sałatka

    Odpowiedz
  2. aga f.
    9 października 2017

    Bajecznie wyglądaja na tych tarteletko-muszlach !! Bardzo lubię krewetki, wypróbuję przepis
    Pozdrawiam ciepło i proszę o wybaczenie, że tak rzadko zaglądam!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *