Riskrem med jordbærsaus
Norweski deser ryżowy z sosem truskawkowym

Riskrem med jordbærsausLato nie byłoby takie samo bez świeżych, soczystych, czerwonych truskawek!
W Norwegii sezon na te owoce rozpoczął się w tym roku wcześniej niż zazwyczaj (podobno aż o 3 tygodnie), a wszystko dzięki łagodnej zimie. Poprzedni rok nie był zbyt przychylny, za to obecny wygląda bardzo obiecująco.

Wiele osób (ze mną włącznie uważa, że norweskie truskawki są wyjątkowo smaczne oraz słodkie i podobno nie ma to związku z norweskim patriotyzmem

Powodów jest kilka, ale największe znaczenie wydaje się mieć panujący w kraju klimat. Norweskie lato jest łagodne (niższe temperatury), ale jednocześnie słoneczne (duża ilość światła). Owoce dojrzewają powoli i dzięki temu mają więcej czasu, aby nabrać pełni smaku.

Z badań wynika również, że nikt nie spożywa tylu truskawek co Norwegowie (średnio cztery kilogramy rocznie), a ilość ta wzrasta z roku na rok.

Gdy zobaczyłam w Oslo pierwsze stragany z napisem „norske jordbæer” nie mogłam przejść obok obojętnie, a w mojej głowie natychmiast powstał pomysł przygotowania norweskiego deseru z okazji lata (tak naprawdę z jakiejkolwiek okazji ;), a tym samym rozpoczęcia mojego lipcowego urlopu.

Riskrem

Riskrem

W Norwegii powszechne jest jedzenie truskawek ze śmietaną, lodami, wykorzystywania ich jako dodatku do ciast, ale nie brakuje także bardziej oryginalnych zastosowań i połączeń – na przykład truskawki z octem balsamicznym czy pieprzem.
Ja natomiast postanowiłam postąpić bardziej tradycyjnie i wypróbować przepis na norweski deser – riskrem z sosem truskawkowym i świeżymi owocami.

Riskrem to odmiana ryżowego puddingu. Deser przygotowuje się ze specjalnego, bardzo kleistego ryżu nazywanego grøtris, ale można zastąpić go dostępnym w Polsce ryżem do risotto. Ryż gotuje się na wodzie i mleku (najlepiej tłustym), a następnie dodaje śmietanę i cukier, zaś całość polewa się sosem owocowym – najczęściej w kolorze czerwonym (rød saus) – malinowym (bringebærsaus) lub truskawkowym (jordbærsaus). Oczywiście w sklepach dostępne są gotowe sosy oraz mrożonki, ale sos ze świeżych owoców jest najsmaczniejszy.

Riskrem

Riskrem

Norweski pudding ryżowy jest jedzony tradycyjnie podczas specjalnych okazji i spotkań – również z okazji Bożego Narodzenia. Zgodnie ze zwyczajem w jednej z misek z deserem ukryty jest migdał, zaś osoba, która go odnajdzie dostaje drobny upominek czyli „mandelgave”.

Moim zdaniem riskrem sprawdza się równie dobrze jako pożywne śniadanie albo kolacja po wyczerpujacym dniu np. górskim trekkingu. Czasami gotuję ryż dzień wcześniej, a potem łączę go tylko ze śmietanką albo jogurtem naturalnym, dodaję migdały, owoce i posiłek gotowy!

Przygotowując riskrem bazowałam na przepisie ze strony trinesmatblogg.no

Przepis na Riskrem z sosem truskawkowym (jordbærsaus)

Składniki:
/na cztery porcje/

  • 1 dl (100 ml) wody
  • 100g grøtris lub ryżu do risotto
  • 0,5 l tłustego mleka
  • 1,5 dl (150 ml) śmietanki 30 lub 36%
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 łyżki płatków migdałów

Sos:

  • 0,5 dl wody
  • 70g cukru cukru
  • 200g truskawek

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj grøtris zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zazwyczaj należy zagotować wodę, wrzucić do niej ryż i gotować go przez około 10 minut. Następnie dolewa się mleko i gotuje ryż dalej na małym ogniu mieszając co jakiś czas do momentu, aż ryż zacznie się kleić (około 30 minut).
  2. Ubij śmietanę z cukrem i cukrem waniliowym.
  3. Wymieszaj schłodzony ryż ze śmietaną i kawałkami migdałów.
  4. Przygotuj sos. Zagotuj wodę w rondelku i rozpuść w niej cukier, a następnie zalej nią truskawki i zblenduj całość na jednolitą masę.
  5. Riskrem podawaj schłodzony w lodówce i polany sosem z truskawek i ewentualnie ozdobiony kawałkami migdałów lub świeżych owoców.

Riskrem

Riskrem

Riskrem

Riskrem

Riskrem

Riskrem

Riskrem

Riskrem

Riskrem

Riskrem