Portugalskie tapas.
Pasta z sardynek

Pasta z sardynek

Minęło już trochę czasu od naszej krótkiej Lizbona i z tej perspektywy muszę stwierdzić, że jednym z częściej powracających kulinarnych wspomnień są – nazywając to ogólnie – sardynki.

Dlaczego sardynki? Chociażby dlatego, że podczas wieczornych tapas zasmakowaliśmy w przepysznych konserwach rybnych firmy Manná (jednej z najważniejszych portugalskich fabryk), zaś „paté de sardinha” czyli pasta z sardynek serwowana była w wielu restauracjach jako przystawka przed głównym daniem – najczęściej w towarzystwie oliwek i pieczywa.

I właśnie „paté de sardinha” okazuje się być łatwą w przygotowaniu przekąską do świeżego pieczywa, oliwek, ulubionego sera i oczywiście portugalskiego wina.

W przepisach na paté de sardinha podstawowymi składnikami poza rybą są zazwyczaj oliwa (opcjonalnie masło), pomidory oraz przyprawy. Reszta dodatków takich jak sok z cytryny, natka pietruszki, cebula, papryczka chilli – jest opcjonalna…

Wybierając kilka z najpopularniejszych dodatków przygotowaliśmy ostatnio przepis na naszą ulubioną pastę sardynkową. Takie tapas sprawia, że od razu nabieramy ochoty, aby jeszcze kiedyś ponownie wybrać się gdzieś do Portugalii…

Portugalska pasta z sardynek

Portugalska pasta z sardynek

Przepis na pastę z sardynek

Składniki:

  • 2 puszki sardynek w oliwie
  • sok z połowy cytryny
  • świeża papryczka chilli lub łyżeczka suszonej, ostrej papryki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • szczypta soli i pieprzu do smaku

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładką pastę (sardynki razem z olejem).
Podawaj ze świeżym pieczywem, oliwkami, pomidorkami cherry, ulubionym serem lub w postaci gotowych zakąsek – na krakersach lub małych crostini.

Portugalska pasta z sardynek

Portugalska pasta z sardynek

Portugalska pasta z sardynek

Portugalska pasta z sardynek

4 Comments

  1. Agnieszka F.
    16 stycznia 2016

    Akurat mam sardynki w domu i już wiem co zrobię na pzystawkę dla gości! Dzięki za przepis :)))

    Odpowiedz
  2. marcelina
    17 stycznia 2016

    Świetna pasta! Ciekawe urozmaicenie do kanapek

    Odpowiedz
  3. addicted to passion
    25 stycznia 2016

    O, akurat szukala jakiejs fajnej pasty rybenj Bedzie jak znalazl dziekuje

    Odpowiedz
  4. Ewa
    25 stycznia 2016

    Uwielbiam tę pastę tak bardzo

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *