Pomada czyli orzeźwiający napój z Minorki

Ser najbardziej norweski z norweskichNa hiszpańskiej Minorce sezon urlopowy wygląda inaczej niż na pozostałych wyspach Balearów, na których ciąży stereotyp miejsc mocno imprezowych (chodzi przede wszystkim o Majorkę i Ibizę).

Większość terenów stanowi tutaj rezerwat biosfery, więc wyspa jest idealnym miejscem dla osób, które zamiast tłumów i rozrywek wolą spokojny wypoczynek blisko natury z odrobiną „południowego” luzu. Pełno tutaj malowniczych zatoczek, groźnych klifów, tajemniczych kamiennych budowli. 
Nawet w szczycie sezonu łatwo tutaj znaleźć sposób, miejsce i czas na zaczerpnięcie oddechu.

Wyjątkowe na Minorce jest również to, że najpopularniejszym alkoholem w odróżnieniu od reszty kraju wcale nie jest wino, ale tamtejszy gin.

Podczas zwiedzania stolicy wyspy– Mahon (Mao) – wstąpiliśmy do znajdującej się nieopodal portu destylarni Xoriguer, która oferuje szeroki wybór likierów, ale przede wszystkim słynie z produkcji ginu.

Pomada z Minorki

Komercyjna produkcja tego alkoholu na Minorce rozpoczęła się w XVIII wieku pod wpływem panowania na wyspie Brytyjczyków, którzy nauczyli wyspiarzy pędzić gin.

Gin minorkański nie jest jednak taki sam jak brytyjski, ponieważ produkowany jest z winogron, a nie ze zbóż. Stanowi on więc mieszankę tradycji brytyjskiej i śródziemnomorskiej. Jej spadkobiercą stał się gorzelnik Miquel Pons, który na początku XX wieku, stworzył słynny Xoriguer Gin. Wyróżnia się on wyglądem butelki, z wizerunkiem starego, rodzinnego wiatraka, który stał się również symbolem wyspy. Xoriguer jest też ostatnią gorzelnią na wyspie, w której gin jest nadal sprzedawany w tradycyjnych butelkach ceramicznych.

Gin może być spożywany sam, choć tradycyjnie na wyspie jest mieszany. Najbardziej popularne napoje to „pellofa” (tworzona przez dodanie odrobiny wody sodowej i skórki cytryny) i „pomada” (tworzona jako gin zmieszany z lemoniadą).

Ze sposobem przyrządzania pomady mieliśmy okazję zapoznać się w niezwykłym, oryginalnym pubie. Zwiedzając wyspę trafiliśmy na jej południowe wybrzeże do Cala en Porter, gdzie znajduje się naturalna jaskinia Cova d’en Xoroi położona 50 metrów nad poziomem morza.

Wewnątrz jaskini urządzono bar i miejsce, gdzie organizowane są ambientowo-elektroniczne imprezy prowadzone często przez znanych na całym świecie DJ’ów. Aranżacja wnętrza i jego mroczny klimat zrobiło na nas bardzo duże wrażenie. Zamówiliśmy w barze dwa drinki z pomadą i usiedliśmy na drewnianej ławie w głębi jednej z grot sącząc nasz napój przy dźwiękach muzyki chillout i delektując się oryginalnym otoczeniem. Pomada w takim miejscu smakowała wybornie.
Oryginalny bar zyskał na tyle dużą popularność, że obecnie jest często odwiedzanym miejscem również wśród zorganizowanych grup turystów.

Gotowa pomada jest powszechnie dostępna w sklepach i barach na Minorce, ale bardzo łatwo jest samodzielnie przyrządzić ten napój mieszając odpowiednie składniki. Oczywiście do jego wykonania najlepiej użyć oryginalnego ginu Xoriguer, ale z powodzeniem można użyć innego zakupionego w Polsce. Drink ten jest idealnym sposobem na orzeźwienie i relaks w letnie, upalne dni. Warto dodać, że warunkiem zachowania stanu orzeźwienia jest zachowanie umiaru w ilości napoju orzeźwiającego

Pomada z Minorki

Sposób przyrządzenia:

  1. Kupujemy butelkę Ginu Xoriguer (jeśli mamy możliwość) albo innego (jeśli nie przebywamy na Minorce).
  2. Bierzemy długą szklankę.
  3. Wypełniamy szklankę kilkoma kostkami lodu.
  4. Wlewamy gin i lemoniadę (ja preferuję sprite’a) w proporcjach 1/3.
  5. Wierzch ozdabiamy plasterkiem cytryny lub limonki

Konsumujemy, cieszymy się i powtarzamy (póki starczy sił).

W celu ograniczenia liczby powtórzeń i dla lepszego efektu można wykonać wersję mocniejszą – połowa szklanki ginu i połowa zimnej lemoniady. Lecz tutaj uwaga – zapas sił może skończyć się szybciej

Pomada z Minorki

Pomada z Minorki

Pomada z Minorki

Pomada z Minorki

Poniżej kilka migawek z Minorki

Stolica wyspy – Mahon (Mao)
Pomada z Minorki

Pomada z Minorki

Port w Ciutadelli
Pomada z Minorki

Pomada z Minorki

Cypel Pont D’en Gil
Pomada z Minorki

Pomada z Minorki

Plaża Cala Morell
Pomada z Minorki

Zobacz także:

3 Comments

  1. Ewa
    6 sierpnia 2012

    Czesc! Ciesze sie, ze zajrzalas na moj blog, dzieki temu odkrylam Twoj. Bardzo mi sie podoba (szczegolnie zdjecia) i na pewno bede tu zagladac

    Mocno zaluje, ze bedac od stycznia na Majorce nie mam w zasadzie dosc wolnego czasu i mozliwosci, zeby zrobic maly wypad na Menorke, a Twoj post jeszcze to uczucie poglebil ale nic straconego, na pewno jeszcze kiedys bede miala okazje…

    Odpowiedz
  2. Ania
    9 sierpnia 2012

    Coś czuję, że w ten weekend zrobię pomadę:)
    Ja również dziękuję za odwiedziny, w ten sposób udało mi się trafić do Ciebie. Uwielbiam podróże i odkrywanie lokalnych specjałów, więc coś czuję że zagoszczę u Ciebie na dobre.
    A Menorca…moje wielkie hiszpańskie marzenie!!!
    Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
  3. Marta
    9 sierpnia 2012

    Ewo, Aniu,
    Dziękuję za miłe słowa i bardzo się cieszę, że zachęciłam Was do regularnych odwiedzin

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *