Poké Bowl w kolorach tęczy

Poké Bowl w kolorach tęczy

Każdy powód jest dobry, żeby zjeść w weekend poké bowl. Od dobrych kilku lat jest to jedno z naszych ulubionych dań i chyba nigdy nam się nie znudzi – szczególnie, że za każdym razem eksperymentujemy z innymi dodatkami. Podstawę naszego poké bowl stanowi zawsze norweski surowy łosoś, gdyż jest najłatwiej dostępny i jednocześnie pyszny. Skład marynaty modyfikujemy jednakże w zależności od warzyw i owoców pełniących rolę dodatków. Najpopularniejszy biały ryż zastępujemy najczęściej ryżem czarnym, a czasami również komosą ryżową.

W zeszły weekend przyszła pora na kolejną kombinację smakową, a dodatkowej motywacji do przygotowania poké dostarczyło mi jedno z zadań, które otrzymałam w szkole fotografii.
Temat główny: Kolor

Uznałam, że barwne poké bowl idealnie się nada do tego, żeby wcielć się w rolę kulinarnego stylisty i fotografa, zaś wybór tego hawajskiego specjału dodatkowo podyktowany był faktem, że Hawaje nazywane są „Stanem tęczowym” (również „Stanem Aloha”), zaś tęcza stanowi jeden z symboli wysp.
To kolorowe połączenie smakowe bardzo nam przypadło do gustu i dlatego też nie mogłam odmówić sobie opublikowania kolejnego postu poświęconemu hawajskiemu poké.

Przepis na hawajskie Poké Bowl w kolorach tęczy

Składniki:
(na 2 porcje)

  • 400g świeżego surowego łososia (np. norweski Salmalaks)
  • 100g czarnego ryżu
  • 1 awokado
  • 1 mango
  • ćwiartka czerwonej kapusty

marynata 1:

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka startego świeżego czosnku
  • 1 łyżeczka ziaren białego i czarnego sezamu

marynata 2:

  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka pasty wasabi
  • 1 łyżeczka startego świeżego czosnku
  • 1 łyżeczka ziaren białego i czarnego sezamu

do ozdobienia:

  • biały i czarny sezam
  • japońska przyprawa furikake
  • płatki chilli
  1. Pokrój łososia w niewielką kostkę.
  2. Połącz w misce wszystkie składniki marynaty. Dodaj do marynaty pokrojonego łososia, wymieszaj całość dokładnie i wstaw do lodówki na minimum pół godziny (do zamarynowania).
  3. W tym czasie ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw do przestudzenia (do temperatury pokojowej).
  4. Avokado obierz i pokrój w plasterki. Mango obierz i pokrój w kostkę. Czerwoną kapustę umyj dokładnie i pokrój w cienkie paski.
  5. Podziel ryż na miski, wyłóż na wierzch zamarynowane kawałki ryby, awokado, mango i kapustę, a na koniec posyp całość ziarnami sezamu lub przyprawą furikake i ewentualnie płatkami chilli.

Poke Bowl
Poke Bowl
Poke Bowl
Poke Bowl
Poke Bowl

1 Comment

  1. codojedzenia
    24 marca 2018

    Uwielbiam poke bowl! Pysznie zdrowo!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *