Orzechy makadamia w czekoladzie

Czekolada z orzechami makadamia

Jeśli lubicie czekoladę z dodatkiem kawy oraz orzechy makadamia to dzisiejszy przepis powinien Wam się spodobać. To połączenie smakowe jest inspirowane Hawajami, gdyż to właśnie tam stałam się miłośniczką wspomnianych orzechów, odkryłam mnogość ich zastosowań oraz wariantów smakowych.

Czy wiedzieliście jednak, że drzewo makadamia wcale nie pochodzi z Hawajów? Ich ojczyzną jest Australia, gdyż to właśnie tam zostały odkyte w 1857 roku przez botanika Waltera Hilla. Odkrywca postanowił nadać nazwę roślinie na cześć swojego przyjaciela Johna MacAdama. Niedługo potem makadamia dotarła w inne miejsca na świecie i rozpoczęto światową ich produkcję. W 1881 roku pierwsze drzewo makadamia dotarło na Hawaje i zostało zasadzone na wyspie Big Island (Hawaii). W 1921 roku niejaki William H. Purvis założył niedaleko Honolulu pierwszą plantację, zaś w 1949 została powstała plantacja Mauna Loa na Big Island, która do dziś stanowi jedną z największych plantacji makadamia na świecie. Australijczycy pozostają nadal głównymi dostawcami makadamia na światowy rynek. Zasługą hawajkich plantatorów jest natomiast udoskonalenie upraw pozwalające otrzywać wyłącznie wysokiej jakości orzechy w ilościach hurtowych.

Orzechy makadamia posiadają najtwardszą łupinę na świecie. W ciemnobrązowej skorupce kryją się okrągłe owoce o kremowym kolorze i delikatnym smaku. Makadamię wyróżnia największa zawartość tłuszczów nienasyconych wśród orzechów (około 77%), które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Orzechy są cennym źródłem witamin oraz minerałów takich jak wapń, fosfor, potas, żelazo, magnez. Ponadto posiadają silne właściwości antyoksydacyjne, wpływają pozytywnie na skórę, układ krwionośny oraz metabolizm komórkowy.

Z orzechów makadmia pozyskiwany jest również ceniony na całym świecie olej wykorzystywany m.in. w celach kulinarnych oraz do produkcji kosmetyków.
Orzechy makadamia stanowią pyszną przekąskę same w sobie, ale dodatkowo możemy wykorzystać je jako dodatek do sałatek, dań mięsnych i rozmaitych deserów. Zblendowana makadamia sprawdzi się w roli posypki do pieczonej ryby oraz jako składnik wypieków.

Każdemu, kto lubi makadmia i planuje w przyszłości podróż na Hawaje polecamy odwiedzenie przynajmniej jednej z plantacji makadamia. To doskonała możliwość dowiedzenia się więcej o uprawie i procesie przetwórstwa tych orzechów, skosztowania makadamia w wielu zaskakujących połączeniach smakowych i oczywiście okazja do smacznych zakupów.

Jednym z miejsc wartych odwiedzenia jest wspomniana przetwórnia Mauna Loa Macadamia Nut Factory znajdująca się na wyspie Big Island (Hawaii).
Na wyspie Oahu polecamy natomiast odwiedzić sklep Tropical Farms oferujący możliwość degustacji makadamia w wielu różnych wariantach smakowych, jak również kawajskiej kawy kona.
To właśnie tam spróbowałam po raz pierwszy orzechów makadamia w polewie czekoladowej, posypce cynamonowej, kawowej, oblanych miodem, a nawet w wersji z cebulą i czosnkiem. Najbardziej zasmakowały mi trzy pierwsze połączenia smakowe, co jak się domyślacie zainspirowało mnie do stworzenia dzisiejszego przepisu…
Innym miejscem oferującym podobną degustację jest Hamakua Macadamia Nut Visitor Center na Big Island. Tego miejsca nie odwiedziliśmy, ale czytałam, że podczas oferowanego „macadamia walk” istnieje możliwość spróbowania wielu oryginalnych wersji smakowych takich jak: makadamia z sosem sojowym, w posypce wasabi, z chilli, jalapeno, pieprzem, cebulą, czosnkiem…

Przepis na kawową czekoladę z orzechami makadamia jest inspirowany wizytą we wspomnianiej Tropical Farms i trzema ulubionymi połączeniami: makadamia + kawa, makadamia + czekolada, makadamia + cynamon.

Przepis na kawową czekoladę z orzechami makadamia

  • 500 g ciemnej czekolady (przynajmniej 60% zawartości kakao)
  • 1 łyżeczka drobno zmielonych ziaren dobrej jakości kawy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki orzechów makadamia
  • ew. garść płatków kokosowych

Blachę do pieczenia albo inne prostokątne naczynie wyłóź papierem do pieczenia.
Czekoladę połam na drobne kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej, ustawiając miskę na garnku z gotującą się wodą. Dodaj do czekolady kawę i cynamon i dokładnie całość wymieszaj.
Wylej mieszankę na blachę i równomiernie rozprowadź.
Posyp na wierzchu orzechami makadamia i ewentualnie płatkami kokosowymi.
Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia, a następnie połam na mniejsze kawałki.
Przechowuj w lodówce.

Czekolada z makadamia, kokosem i kawą

Czekolada z makadamia, kokosem i kawą

Czekolada z makadamia, kokosem i kawą

Czekolada z makadamia, kokosem i kawą

Czekolada z makadamia, kokosem i kawą

1 Comment

  1. marcelina
    18 czerwca 2017

    Zdecydowanie czekolada dla mnie, tym bardziej, że są jeszcze płatki kokosowe. Zdjęcia przesmaczne!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *