Muffiny wytrawne
z wyspy Hovedøya

Muffiny wytrawne

Na początku maja rozpoczęliśmy na dobre sezon piknikowo-grillowy. Popłynięliśmy na wyspę Hovedøya, gdzie spotkaliśmy się z grupą kilku znajomych i urządziliśmy małą ucztę. O grillowaniu w norweskim stylu oraz wyspy na Oslofjordzie pisałam już wcześniej, zaś dziś pora na przepis, który zdecydowałam się opublikować na specjalne życzenie uczestników grilla

Wytrawne, bezglutenowe muffiny o smaku pizzy, które upiekłam jako dodatek do przysmaków z grilla, które bardzo wszystkim przypadły do gustu. Pasują do różnego rodzaju mięs i sałatek oraz mogą stanowić alternatywę dla typowego pieczywa.

Naszym pierwszo-majowym piknikowaniem zaprosiliśmy do Norwegii prawdziwą wiosnę. Kwiecień (plecień) był mocno kapryśny, a dzień przed naszą wycieczką padał śnieg z deszczem przez niemal cały dzień… Na szczęście maj jest przepiękny, dni są długie, słońce wpada częściej, więc nie pozostaje nic innego jak kontynuować piknikowanie.

Przepis na muffiny wytrawne

/na 12 muffinów/

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (u mnie mieszanka mąk bezglutenowych)
  • 125g masła
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżka przyprawy do pizzy (mieszanki bazylii i oregano)
  • 2 niewielkie czerwone papryki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 szklanka startego sera mozarella (ew. dowolnego żółtego)
  • 2 jajka
  • pół szklanki mleka (ew. wody)
  • 1 łyżka cukru (lub zdrowszego odpowiednika)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
Obierz cebulę, papryki umyj, wykrój gniazda nasienne, a następnie pokrój warzywa w drobną kostkę.
Wymieszaj suche składniki: mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i przyprawami.
Rozpuść masło w rondelku, wymieszaj dokładnie i lekko ostudź.
Do suchych składników dodaj pokrojone warzywa i starty ser, wymieszaj całość.
Dodaj jajka, mleko i rozpuszczone masło i ponownie dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być w miarę płynne. W razie potrzeby dodaj więcej mleka albo wody.
Nakładaj łyżką ciasto do form muffinowych.
Piecz muffiny w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C przez około 30 minut – do momentu aż będą lekko rumiane.

Muffiny wytrawne

Muffiny wytrawne

Muffiny wytrawne

Muffiny wytrawne

Muffiny wytrawne

W drodze na wyspę Hovedøya…

Hovedøya

Hovedøya

Hovedøya

6 Comments

  1. Marta @NocnaSowa.pl
    13 maja 2016

    Pyszności. Dzięki za przepis w imieniu uczestników grilla.

    Odpowiedz
  2. Agnieszka F.
    14 maja 2016

    Mmmm, oczywiście jak zawsze ślinka mi cieknie
    Pozdrawiam ciepło!

    Odpowiedz
  3. Justyna
    9 listopada 2018

    Jakich mąk bezglutenowych mogę użyć?

    Odpowiedz
    1. Marta
      9 listopada 2018

      Eksperymentowałam z mieszanką ryżowej i kukurydzianej.

      Odpowiedz
  4. Aga
    25 lutego 2019

    O Boże to najlepsze muffiny bezglutenowe jakie w życiu jadłam!. Dodałam mix mąk Shar i zamiast papryki dałam szynkę bo nie miałam a wyszły mimo to obłędne!!!

    Odpowiedz
    1. Marta
      25 lutego 2019

      Bardzo się cieszę i dzięki za komentarz

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *