Muffiny wytrawne z wyspy Hovedøya

Muffiny wytrawne

Na początku maja rozpoczęliśmy na dobre sezon piknikowo-grillowy. Popłynięliśmy na wyspę Hovedøya, gdzie spotkaliśmy się z grupą kilku znajomych i urządziliśmy małą ucztę. O grillowaniu w norweskim stylu oraz wyspy na Oslofjordzie pisałam już wcześniej, zaś dziś pora na przepis, który zdecydowałam się opublikować na specjalne życzenie uczestników grilla

Wytrawne, bezglutenowe muffiny o smaku pizzy, które upiekłam jako dodatek do przysmaków z grilla, które bardzo wszystkim przypadły do gustu. Pasują do różnego rodzaju mięs i sałatek oraz mogą stanowić alternatywę dla typowego pieczywa.

Naszym pierwszo-majowym piknikowaniem zaprosiliśmy do Norwegii prawdziwą wiosnę. Kwiecień (plecień) był mocno kapryśny, a dzień przed naszą wycieczką padał śnieg z deszczem przez niemal cały dzień… Na szczęście maj jest przepiękny, dni są długie, słońce wpada częściej, więc nie pozostaje nic innego jak kontynuować piknikowanie.

Przepis na muffiny wytrawne

/na 12 muffinów/

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (u mnie mieszanka mąk bezglutenowych)
  • 125g masła
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżka przyprawy do pizzy (mieszanki bazylii i oregano)
  • 2 niewielkie czerwone papryki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 szklanka startego sera mozarella (ew. dowolnego żółtego)
  • 2 jajka
  • pół szklanki mleka (ew. wody)
  • 1 łyżka cukru (lub zdrowszego odpowiednika)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
Obierz cebulę, papryki umyj, wykrój gniazda nasienne, a następnie pokrój warzywa w drobną kostkę.
Wymieszaj suche składniki: mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i przyprawami.
Rozpuść masło w rondelku, wymieszaj dokładnie i lekko ostudź.
Do suchych składników dodaj pokrojone warzywa i starty ser, wymieszaj całość.
Dodaj jajka, mleko i rozpuszczone masło i ponownie dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być w miarę płynne. W razie potrzeby dodaj więcej mleka albo wody.
Nakładaj łyżką ciasto do form muffinowych.
Piecz muffiny w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C przez około 30 minut – do momentu aż będą lekko rumiane.

Muffiny wytrawne

Muffiny wytrawne

Muffiny wytrawne

Muffiny wytrawne

Muffiny wytrawne

W drodze na wyspę Hovedøya…

Hovedøya

Hovedøya

Hovedøya

7 Comments

  1. Marta @NocnaSowa.pl
    May 13, 2016

    Pyszności. Dzięki za przepis w imieniu uczestników grilla.

    Reply
  2. Agnieszka F.
    May 14, 2016

    Mmmm, oczywiście jak zawsze ślinka mi cieknie
    Pozdrawiam ciepło!

    Reply
  3. Justyna
    November 9, 2018

    Jakich mąk bezglutenowych mogę użyć?

    Reply
    1. Marta
      November 9, 2018

      Eksperymentowałam z mieszanką ryżowej i kukurydzianej.

      Reply
  4. Aga
    February 25, 2019

    O Boże to najlepsze muffiny bezglutenowe jakie w życiu jadłam!. Dodałam mix mąk Shar i zamiast papryki dałam szynkę bo nie miałam a wyszły mimo to obłędne!!!

    Reply
    1. Marta
      February 25, 2019

      Bardzo się cieszę i dzięki za komentarz

      Reply
  5. Agnieszka
    September 6, 2022

    Przepis wygląda bardzo ciekawie, ale co to znaczy “dwie płyty mąki”? Ile jej powinno być? Chciałabym upiec i poległam…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *