Muffiny jabłkowo-cynamonowe z dedykacją

Muffiny jabłkowo-cynamonowe

Pierwsze moje skojarzenie z muffinami jest związane z latem w Oslo i weekendowymi wycieczkami po okolicznych szlakach. Moja towarzyszka wędrówek – Michalina, którą poznałam pół roku temu w Oslo, zawsze zabierała ze sobą jakąś przekąskę – owoce, kanapki z norweskim brązowym serem albo pyszne, świeże muffiny.

Kiedy udałyśmy się pod koniec lata do lasu na jagody pomyślałam, że to świetna okazja, aby skorzystać z zebranych owoców i poeksperymentować nieco z przepisem na muffiny, jaki od Michaliny otrzymałam.

Muffiny jabłkowo-cynamonowe

Muffiny jabłkowo-cynamonowe

Pierwsze były zatem muffiny jagodwe, następnie czekoladowe z suszonymi śliwkami, a ostatnio największym powodzeniem cieszą się bananowe oraz jabłkowe z dodatkiem cynamonu. W ten sposób zaczęło się prawdziwe muffinowe szaleństwo i efekt jest taki, że mniej więcej co tydzień piekę muffiny i co jakiś czas eksperymentuję z innymi owocami i dodatkami. Muffiny są banalne w wykonaniu i idealne na weekendowe śniadanie albo jako prowiant na wycieczkę.

Muffiny jabłkowo-cynamonowe

Muffiny jabłkowo-cynamonowe

Muffiny jabłkowo-cynamonowe

W ciągu ostatnich miesięcy przepis dostosowałam nieco do własnych preferencji, a wersja jabłkowo-cynamonowa wraz z nadejściem jesieni gości ostatnio u nas zdecydowanie najczęściej.
W związku z powyższym zapraszam dzisiaj na nasze ulubione muffiny.

Wpis dedykuję Michalinie. Z pozdrowieniami i życzeniami szybkiego powrotu do zdrowia!

Przepis na muffiny z jabłkami i cynamonem

Składniki:
(na około 12 muffinów)

  • 2 jajka
  • 125g masła
  • 1/2 szklanki curku
  • 2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki mleka lub wody
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jabłka

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj suche składniki: mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
  2. Rozpuść masło w rondelku, połącz z cukrem i wodą, wymieszaj dokładnie i lekko ostudź.
  3. Obierz i pokój jabłka w niewielką kostkę.
  4. Mokre składniki wlej do suchych, dodaj jajka, jabłka i dokładnie wymieszaj całość łyżką. Ciasto powinno być w miarę płynne. W razie potrzeby dodaj odrobinę mleka albo wody.
  5. Nakładaj łyżką ciasto do form muffinowych (powinno zająć około ¾ wysokości).
  6. Piecz muffiny w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 ° C przez około 30 minut – do momentu aż będą lekko rumiane.

Po upieczeniu muffiny od razu wyjmuję z piekarnika, a po ostudeniu zamykam w szczelnym pojemniku i w ten sposób jest śniadanie, przekąska albo deser na kilka dni

Muffiny jabłkowo-cynamonowe

Muffiny jabłkowo-cynamonowe

Muffiny jabłkowo-cynamonowe

Muffiny jabłkowo-cynamonowe

11 Comments

  1. Hitori
    November 16, 2014

    Pycha!

    Reply
  2. TimidSmile
    November 17, 2014

    Marta Twojpe muliny trzymają poziom i nie mogę sie doczekać coraz to nowych przepisów, z którymi eksperymentujesz:) a możliwości nie do wyczerpania! Dalszych sukcesów!

    Reply
  3. Edyta
    November 17, 2014

    Zrobię, bo i tak co troche piekę jakieś muffiny

    Reply
  4. marcelina
    November 17, 2014

    Ależ Ci pięknie wyrosły!

    Reply
  5. gin
    November 18, 2014

    Śliczne grzybki Ci urosły

    Reply
  6. Beata
    November 18, 2014

    Ojejku aż mi ślinka cieknie:)

    Reply
  7. Agnieszka F.
    November 18, 2014

    Mój smak to zdecydowanie muffiny jagodowe! Kocham jagody :)))

    Reply
  8. Paula
    November 28, 2014

    Ja szaleje na punkcie mufin jagodowych, moglabym jesc je bez konca

    Reply
  9. codojedzenia
    November 28, 2014

    Tak, fika musi być obowiązkowo! Uwielbiam Twoje relacje…i jagody takie jak w moim pobliskim lesie…ha, ha…
    Pozdrawiam
    Gosia

    Reply
  10. Miśka
    August 23, 2015

    Witam!
    Można na bazie tego ciasta zrobić muffiny z innymi owocami?

    Pozdrawiam;)

    Reply
    1. Marta
      August 23, 2015

      Jasne! Polecam np.z jagodami albo czekoladą i suszonymi śliwkami. Często robię różne wersje i zawsze wychodzą pyszne

      Reply

Leave a Reply to gin Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *