Migdałowe ciastka z matcha

Migdałowe ciastka z matcha

W Japonii sproszkowaną zieloną herbatę dodaje się zarówno do tradycyjnych japońskich słodyczy określanych jako wagashi, jak również do innych wyrobów cukierniczych i rozmaitych produktów zapożyczonych z innych krajów. Wybór jest ogromny, więc będąc w Kraju Kwitnącej Wiśni łatwo rozsmakować się w herbacianych wyrobach oraz zachwycić się ich różnorodnością. Osoby nieprzepadające za smakiem zielonej herbaty, mają tym samym spore szanse na jej polubienie, co z kolei może skutkować tym, że zostaną jej zagorzałymi miłośnikami. Tak właśnie wydarzyło się w moim przypadku podczas piewszej wizyty w Japonii kilka lat temu.

Mam to szczęście, że zarówno najbliższa rodzina, jak i moi przyjaciele oraz znajomi bardzo lubią zieloną herbatę i doceniają moje kulinarne eksperymenty, co oczywiście motywuje mnie nieustannie do testowania kolejnych herbacianych przepisów. Maślane ciastka na mące migdałowej z dodatkiem matcha upiekłam z myślą o mojej koleżance, która uwielbia smak wszystkiego, co posiada dodatek matcha pomimo tego, że w Japonii jeszcze nie była. My tymczasem planujemy w tym roku drugą wizytę w tym kraju i właśnie z tej okazji po dość długiej przerwie postanowiłam opublikować garść nowych przepisów inspirowanych japońską kuchnią.

Przepis na migdałowe ciastka z matcha

/Na 1 blachę (ok. 15 ciastek)/

  • 100g masła (niesolonego)
  • 1/2 szklanki cukru pudru (lub zdrowszego zamiennika np. erytrolu)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki migdałowej (odtłuszczonej)
  • 2 łyżki matcha
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sproszkowanej wanilli
  • 2 jajka
  • czarny i biały sezam, zmielone pistacje (do ozdobienia / posypania)
  1. Wymieszaj w misce suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, wanilię, sól oraz matcha.
  2. W drugiej misce zmiksuj masło o temperaturze pokojowej z cukrem i jajkami aż do uzyskania gładkiej masy.
  3. Dodaj mokre składniki do suchych i zagnieć ciasto. Uformuj z ciasta gruby wałek o średnicy ok. 5 cm, zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż na min. 1 godzinę do lodówki lub na 30 min. do zamrażalnika.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180 °C i wyłóż blachę papirem do pieczenia. Wyjmij ciasto z lodówki, a następnie przy użyciu ostrego noża pokrój je w plastry o grubości ok. 1 cm. Opcjonalnie ciasto po wyjęciu z lodówki możesz rozwałkować i wykrajać z niego ciastka przy użyciu foremki.
  5. Ułóż ciastka na blasze (zachowaj odstępy ok. 1 cm między ciastkami), wstaw na środkową półkę piekarnika i piecz ok. 15 minut do lekkiego zarumienienia krawędzi. Wyjmij blachę z piekarnika i odstaw ciastka do całkowitego ostygnięcia.

Migdałowe ciastka z matcha
Migdałowe ciastka z matcha
Migdałowe ciastka z matcha
Migdałowe ciastka z matcha

1 Comment

  1. marcelina
    15 marca 2018

    Ciasteczka jak zawsze idealne do kawy Kolor to mają fantastyczny!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *