Marynowany camembert po czesku

Marynowany camambert

Jak być może pamiętacie, po wspomnianej w poprzednim wpisie wizycie w stolicy Danii, wpadliśmy jeszcze na kilka dni do Pragi – tak dla kontrastu ;). Dało nam to doskonałą okazję do spróbowania kilku tradycyjnych czeskich dań takich jak m.in. utopenci, smažený sýr, guláš, knedlíky… Wszystko było smaczne, aczkolwiek z tego typu kuchnią na dłuższą metę byśmy się raczej nie polubili. Spośród różnych lokalnych specjałów, jeden z nich – nakládaný hermelín, przypadł nam jednak szczególnie do gustu. Tuż po powrocie z podróży rozpoczęliśmy eksperymenty z domową wersją tej popularnej przekąski.

Hermelín to czeski ser, który wyglądem i smakiem przypomina francuskiego camemberta. Marynowny hermelín stanowi popularną zakąskę do piwa – podobnie jak wspomniane utopenci (marynowane serdelki). Ser (w całości lub pokrojony) umieszcza się wraz z wybranymi warzywami, ziołami i przyprawami w szklanym słoiku, zalewa olejem (ja zastąpiłam oliwą z oliwek) i odstawia na około tydzień.

Kilkudniowe marynowanie w oleju z dodatkami sprawia, że ser nabiera kremowej konsystencji, a smak staje się bardziej wyrazisty. Jeśli chodzi o skład marynaty, panuje w tej kwestii spora swoboda. Najczęściej dodaje się pieprz ziarnisty, liść laurowy, czosnek, cebulę, rozmaryn. My, jako miłośnicy pikantnych smaków, pozwoliliśmy sobie na dodatek chilli. Marynowanego camemberta polecamy podawać ze świeżymi warzywami (pomidory i ogórek pasują idealnie) oraz ulubionym, świeżym pieczywem.

Przepis na marynowany camembert po czesku

Składniki:
(na 2 porcje)

  • 2 sery camembert
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
  • szczypta soli
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • ew. tymianek – świeży lub suszony

Sery przekrój wzdłuż na pół. Obierz czosnek, cebulę i chilli pokrój w cienkie plasterki.
Umieść wszystkie składniki w szklance przekładając plasterki sera cebulą.

Zalej całość oliwą z oliwek, tak aby przykrywała całość. Zamknij słoik i wstaw do lodówki na co najmniej 5 dni (najlepiej ok. tygodnia).
Ps. Uważajcie, będzie tłuste

Marynowany camembert po czesku
Marynowany camembert po czesku
Marynowany camembert po czesku

Marynowany camembert po czesku
Marynowany camembert po czesku
Marynowany camembert po czesku

3 Comments

  1. Pawelec
    19 grudnia 2017

    Camambert, Camembert, Cemambert… XD

    Odpowiedz
    1. Marta
      20 grudnia 2017

      Dzięki

      Odpowiedz
  2. Agnieszka F.
    23 grudnia 2017

    Chciałabym życzyć Ci wszystkiego co najpiękniejsze w te świeta Bożego Narodzenia oraz szczęśliwego Nowego Roku 2018! Aga z viva-elmundo

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *