Lomi-lomi salmon. Łososiowy masaż z Hawajów

Lomi lomi salmonZ czym większości osób kojarzy się określenie lomi lomi?
Słowo to w języku hawajskim oznacza masaż, zaś najczęściej używane jest obecnie do określenia zabiegu, którego ojczyzną są Hawaje.

Jednakże określenie lomi lomi ma również związek z pewnym wyjątkowym hawajskim daniem. Lomi lomi salmon (znany także jako Lomi salmon) to sałatka przyrządzana z surowego solonego łososia, pomidorów, słodkiej cebuli i opcjonalnie odrobiny papryczki chili.

Nazwa potrawy nawiązuje do metody jej przygotowania, gdyż składniki po pokrojeniu w kostkę są mieszane ręcznie w sposób przypominający wykonywanie masażu.

Lomi lomi salmon jest tradycyjną przystawką serwowaną na hawajskiej uczcie Lu’au, ale również na codziennych imprezach i spotkaniach.
Hawajska uczta obfituje w wiele innych tradycyjnych dań takich jak: Poi, Kalua Pig, Laulau, Saimin, Huli huli chicken.

Gdzie można wziąć udział w Lu’au?
Będąc na O’ahu – najczęściej odwiedzanej i najbardziej zaludnionej z hawajskich wysp – można wybrać się na przykład do Centrum Kultury Polinezji na północno-wschodnim wybrzeżu. Jest to jedna z największych atrakcji turystycznych na Hawajach, ale mimo swojego komercyjnego charakteru uważam, że miejsce warte jest odwiedzania.

Spacerując po Centrum Kultury Polinezji możemy nie ruszając się z wyspy O’ahu odwiedzić aż siedem archipelagów i wysp reprezentujących poszczególne regiony południowego Pacyfiku – Hawaje, Fidżi, Samoa, Tahiti, Tonga, Markizy i Nową Zelandię. Ich „mieszkańcy” w oryginalnych narodowych strojach odkrywają przed odwiedzającymi rozmaite zwyczaje charakterystyczne dla poszczególnych wiosek.
Po zwiedzaniu, wraz z nastaniem zmierzchu, można udać się na organizowaną na terenie kompleksu ucztę Lu’au i spróbować wielu hawajskich dań.

Do przysmaków, z którymi się zapoznałam należała między innymi surowa ryba mahi-mahi, przygotowana w tradycyjny sposób miejscowa wieprzowina Ka’lua czy hawajskie ziemniaki taro (o charakterystycznej, fioletowej barwie). Nie sposób jednakże było spróbować wszystkich obecnych na stołach dań, deserów i napojów.
O przysmakach dostępnych na Lu’au możecie poczytać na stronie Centrum.
Osoby, które chciałyby przyrządzić w domu podobną ucztę mogą skorzystać z zamieszczonych na stronie przepisów.

Myślę, że w przyszłości podejmę kulinarne wyzwanie przygotowania w domu namiastki hawajskiej uczty Tymczasem zaczynam od przystawki czyli łososia lomi lomi, którego wykonanie jest banalne (podobnie jak pozyskanie odpowiednich do tego celu produktów).

Jedynym składnikiem, który może sprawić odrobinę kłopotu jest surowy solony łosoś, który zgodnie z oryginalnym przepisem powinien znaleźć się w sałatce. W przypadku problemu z jego dostępnością można jednakże zakupić zwykłego surowego łososia i zamarynować rybę samemu (w Internecie znajduje się dużo przepisów na solonego łososia). Natomiast osoby nie przepadające za surowymi rybami lub nie dysponujące odpowiednią ilością czasu na marynowanie, mogą moim zdaniem z powodzeniem skorzystać z łatwo dostępnej wersji wędzonej.
W przypadku solonego łososia powinniśmy przed przystąpieniem do przygotowania sałatki namoczyć go na noc w wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli.

W niektórych przepisach występuje także Maui onion. Jest to mała, słodka, łagodna w smaku odmiana cebuli uprawiana na hawajskiej wyspie Maui. W roli zastępnika sprawdza się jednakże połączenie czerwonej cebuli oraz dymki.

Kilka ciekawych przepisów na tradycyjne danie Lomi lomi salomon znajduje się na następujących stronach:
http://www.polynesia.com/lomilomi-salmon.html
http://www.fishmaui.com/fish-recipes/lomilomi.html
http://www.to-hawaii.com/recipes/lomilomisalmon.php

Ja urozmaiciłam swoją sałatkę o kilka dodatkowych składników wzorując się na tej stronie:
http://www.rubberstampplantation.com/recipe/hawaiian.htm

Przepis na łososia lomi lomi

  • 200g solonego surowego solonego łososia (lub wędzonego)
  • 5 pomidorów (ja najbardziej lubię słodkie np. malinowe)
  • 2 cebule dymki
  • 1 czerwona cebula
  • 2 papryczki chili
  • sok z połowy limonki
  • 2 łyżki oleju z orzechów macadamia (lub oliwy z oliwek)
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • sałata lodowa do przystrojenia miseczki (opcjonalnie)
  1. Z pomidorów usuwamy nasiona oraz sok – moim sposobem jest przekrojenie pomidora na pół i “wyciśnięcie” miąższu.
  2. Łososia, pomidory, cebule (razem ze szczypiorkiem) i chili kroimy w kostkę.
  3. Umieszczamy wszystkie składniki w misce, dodajemy sok z limonki, pieprz, oliwę.
  4. Delikatnie łączymy wszystkie składniki mieszając palcami tak jakbyśmy wykonywali masaż.
  5. Przygotowaną mieszkankę przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na noc.

Lomi Lomi salmon najlepiej smakuje, gdy jest mocno schłodzony. Czasami w tym celu tuż przed podaniem wrzuca się do dania kilka rozdrobnionych kostek lodu.
Innym sposobem na utrzymanie niskiej temperatury jest umieszczenie miski z sałatką w większej misce wypełnionej lodem.
Całość można podać na liściach sałaty i ozdobić na wierzchu szczypiorkiem.

E‘ai kāua! (“Smacznego!” w języku hawajskim)

Łosoś lomi lomi

Łosoś lomi lomi

Łosoś lomi lomi

Łosoś lomi lomi

Łosoś lomi lomi

Łosoś lomi lomi

Łosoś lomi lomi

Poniżej kilka migawek z Centrum Kultury Polinezji na Hawajach

Centrum Kultury Polinezji

Centrum Kultury Polinezji

Centrum Kultury Polinezji

Centrum Kultury Polinezji

Centrum Kultury Polinezji

Centrum Kultury Polinezji

Centrum Kultury Polinezji

Centrum Kultury Polinezji

2 Comments

  1. lipoooo
    September 11, 2012

    Rewelacyjny blog, będę zaglądał zdecydowanie częściej!

    lipoooo.blogspot.com – zwiedzić świat za darmo..

    Reply
  2. M.
    September 19, 2012

    Danie wygląda na całkiem smaczne. A Hawajów zazdroszczę! Świetne zdjęcia! Pozdrawiam ciepło

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *