Kusząca zapiekanka szwedzka

Zapiekanka szwedzka Janssons frestelse czyli Pokusa Janssona
Pora na kolejny klasyk na blogu, pochodzący tym razem ze Szwecji, o której już dawno (bo prawie 2 miesiące nie pisałam.
Tak więc zanim zabiorę się za potrawy z dalekiego wschodu (co jest nieuniknione w obliczu mojej ostatniej podróży) to przedstawiam Wam pewną, niezwykle kuszącą szwedzką zapiekankę
Janssons frestelse czyli Pokusa Janssona to jedna z najbardziej popularnych oraz moich ulubionych skandynawskich potraw.

Najbardziej powszechna teoria mówi, że nazwa tej potrawy została nadana przez Pelle Janzona (1844-1889) – szwedzkiego śpiewaka operowego, a prywatnie miłośnika przeróżnych kulinarnych specjałów. Historia, którą znalazłam w Internecie opowiada o tym, jak pewnego dnia artysta zaprosił do domu kilku swoich przyjaciół, po czym odkrył, że jedynymi produktami , jakie posiada w swojej kuchni są ziemniaki, anchois, cebula i odrobina śmietany…
Muszę przyznać, że czasami w domu spotykam się z podobnym problemem i często w ten sposób z dość spontanicznego połączenia przypadkowych składników rodzą się ciekawe (niemal zawsze zaskakująco dobre dania.

Pierwszy przepis na szwedzką zapiekankę ziemniaczaną został opublikowany w 1940 roku i szybko stał się klasykiem na szwedzkim stole.
Obecnie danie to jest serwowane często z okazji różnych świąt (na przykład na Wigilię), ale nie tylko. Zapiekanki skosztować można na przykład na sztokholmskim targu Östermalms Saluhall.

Jeśli chcielibyście spróbować szwedzkiej zapiekanki “u źródła” to polecam wizytę w jednym ze szwedzkich miast. Do Szwecji jak wiadomo dostać się można z Polski drogą lotniczą, jak i morską. Zarówno do Karlskrony, jak i do Sztokholmu możecie popłynąć korzystając z połączeń promowych linii StenaLine. Rejs zapewnia odrobinę relaksu na morzu, a dodatkowo w sklepach znajdujących się na pokładzie istnieje możliwość zakupienia kilku szwedzkich specjałów. W łatwy sposób można również zoptymalizować koszt takiego rejsu do Szwecji korzystając z kodów rabatowych dostępnych za darmo na portalu cuponation.pl – oferującym również wiele innych kuponów rabatowych i zniżek. Serdecznie polecam!

Zapiekanka szwedzka Janssons frestelse czyli Pokusa Janssona
Zapiekanka szwedzka Janssons frestelse czyli Pokusa Janssona

Pokusa Janssona jest przygotowywana z ziemniaków, cebuli i sardeli (często anchois) z dodatkiem masła, śmietany oraz białego pieprzu.
Jest to kolejna prosta skandynawska potrawa, na przygotowanie której nie potrzeba dużo czasu i… warto się skusić!

Przepis zaczerpnęłam z magazynu Food&Friends (Numer 5. Listopad 2012 – Styczeń 2013).

Odrobinę inną wersję znajdziecie również na stronie sweden.se

Przepis na Janssons frestelse (Pokusę Janssona)

Składniki:
/na jedną formę/

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 żółte cebule
  • 1 puszka sardeli (u mnie słoiczek anochois), około 125 g
  • biały pieprz
  • masło
  • 200 ml śmietany
  • 100-200 ml mleka
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do temperatury 225 °C.
  2. Ziemniaki oraz cebulę obierz i pokrój w paski.
  3. Pokrój sardele (u mnie anochois) i wymieszaj je z ziemniakami, cebulą i białym pieprzem, a następnie włóż do żaroodpornej formy wysmarowanej masłem.
  4. Wlej sok z sardeli, śmietanę i 100 ml mleka. Pozostałe 100 ml mleka możesz ewentualnie dodać pod koniec zapiekania.
  5. Posyp danie bułką tartą, a następnie wstaw do piekarnika i zapiekaj około 45 min, aż ziemniaki zmiękną.
  6. Potrawę można również przyrządzać w jednoporcjowych formach, wtedy czas zapiekania będzie wynosić 20-30 min.

Zapiekanka szwedzka Janssons frestelse czyli Pokusa Janssona

Zapiekanka szwedzka Janssons frestelse czyli Pokusa Janssona

Zapiekanka szwedzka Janssons frestelse czyli Pokusa Janssona

Zapiekanka szwedzka Janssons frestelse czyli Pokusa Janssona

12 Comments

  1. AnnaA-G
    June 7, 2013

    Wypróbuję, bo intryguje mnie połączenie anchois z ziemniakami:)

    Reply
    1. Pola
      June 12, 2013

      Tak samo pomyślałam, zaskakujące połączenie

      Reply
  2. Aga
    June 7, 2013

    Niby taka prosta zapiekanka a wygląda rewelacyjnie!
    Kolejna potrawa wpisana na listę ‘do wypróbowania’

    Pozdrawiam!

    Reply
  3. Ania
    June 11, 2013

    Będę próbować, choć na moją “operację bikini” to chyba nie jest najlepszy pomysł…no ale co tam!

    Reply
  4. Natalia - Poezja Smaku
    June 18, 2013

    Wspaniała zapiekanka! Musi bardzo pysznie smakować

    Reply
  5. martawkuchni.blog.pl
    June 19, 2013

    pięknie się prezentuje:) musiała smakować wyśmienicie:)

    Reply
  6. Paula
    June 19, 2013

    Re: Ciesze sie Ksiega Diny od razu dodaje bedzie nastepna w cyklu. Zarowno ksiazka jak i film
    Tej zapieknaki chyba jeszcze nie smakowalam

    Reply
    1. Marta
      June 20, 2013

      Super. Będę wypatrywać nowych wpisów u Ciebie

      Reply
  7. Witam serdecznie!
    Twojego bloga poznałam przypadkiem, zostawiając wpis u Pauli (Seven wishes). Chętnie będę tu zaglądać. Tym bardziej, że widzę wpisy również o Szwecji, którą bardzo lubię
    Miłego dnia!
    Kasia

    Reply
    1. Marta
      June 21, 2013

      Witam nową Czytelniczkę i zapraszam do częstych odwiedzin
      Ja do Pauli trafiłam również przez swoje zainteresowanie Skandynawią…
      Pozdrawiam!

      Reply
  8. N.
    July 12, 2013

    O Cuponation jeszcze nigdy nie słyszałam, dzięki za poradę, właśnie przeglądam oferty!

    Reply
  9. Lidia
    January 17, 2016

    Pyszna zapiekanka

    Reply

Leave a Reply to roduwuyoge Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *